Monday, January 10, 2011

Kak Aqilah Najla VS Adik Aqil Naufal

Dah ramaaaaii sangat yang tanya bila nak up cerita tentang Aqilah dan Aqil Naufal... aduhai... orang kata sekarang ni nak post satu entry pun ambik masa satu hari satu malam ni ha... tulis sikit... Aqilah jerit... mama nak susu.... tulis sikit... Aqil Naufal lak menjerit kat dalam cot mintak angkat... sambung tulis lagi Aqilah jerit plak... mama.. Aqilah lapar.... tulis sikit... adik uk ek.. mintak  ganti diapers... sambung tulis lagi.... kejap2 tengok-tengok Aqilah dah rentap kelambu adik... kejap-kejap rentap mitten n botties Aqil Naufal... uwaaa....mana tak satu hari satu malam baru la siap satu entry... hahahaha baru ko rasa camana beranak dua kan... 

Mama bernasib baik sebab Atok budak-budak ni ada duduk sekali kan... klu tak... memang serba salah nak terjah... perangai Aqilah sejak ada adik ni.. masyaallah... memang betul-betul menduga jiwa dan raga kami sekeluarga... perangai yang orang kata... eii tak tahu nak katalah.. dia macam dengki je kat adik dia... tapi ada masa dia sayang.. cium-cium adik... adik nangis... tepuk2... "adik jgn nangis ye mama ada tuh..." pandai plak.. time dia buat perangai... papa tengah dukung adik dia boleh bergayut kat baju papa dia la... bergayut kat pinggang papa dia la... dia macam tak suka papa dia dukung adik... sekarang dah kurang sikit rentap kelambu ngan sarung tangan adik.. masa minggu pertama ngan kedua ri tu... satu hari 4-5 kali sarung tangan adik kena rentap... nasibla sarung tangan adik tak ketat sangat.. klu ketat sakitla tangan kawan tuh... memang tak boleh tinggal la.. mama memang tak percaya langsung nak tinggal diorang walupun 5 saat... alhamdulillah selepas 2 minggu mama pindah naik bilik... perangai dia dah ok sikit... kadang-kadang... rasa nak hantok kepala ni kat dinding je dengan kerenah Aqilah... memacam peel... dahla tak dengar kata plak tuh... tuhan jekla yang tahu besarnya dugaan dok layan kerenah Aqilah nih... Aqil Naufal ok-ok je.. yerla baby lagikan.. tak pandai nak meragam kaw-kaw lagi... try tunggu besar sikit nanti... mahu mama terjun tangga dalam umah nih... hahahahaha....


Kadang-kadang... memang tangan ni ringan je libas bontot Aqilah... ringan je dok cubit betis dia... memang betul-betul menguji kesabaran... suara ni jangan cakapla... terpekik-pekik dah sampai sakit tekak dah.. itu baru dok kawal anak sorang tuh... kadang-kadang memang dia sengaja menguji kesabaran kita kan... adik dia tengah tidur... dia tutup pintu bilik macam nak roboh satu rumah.... bukan budak je.. kita ni pun terkejut monyet dibuatnya... kita kata ... jangan tutup kuat sangat... adik nak tidur.. terkejut dia... waaaaaaaah.. kita kata jangan... dan-dan tu jugak dia tolak lagi sekali pintu lagi kuat pada yang first tadi... haaa... menyinga la mama... eeeeeiiiii.... time tu gak.. mama yang rasa nak pengsan... nak pengsan sebab geramkan si kakak... memang kena tengkingla... buat muka garang cam singa lapar... belum sempat cubit... Aqilah dah cebik nak meraung... dan-dan tu.. uwaaaaaaaaa... kuat gilerr nangis.. sama kuat ngan pintu kena hempas tadi tuh... dah anak menangis... saje gertak... lagi buat-buat garang.... bila anak terkulat-kulat nak jawab kita tanya "kenapa mama kata jangan awak lagi buat??? kenapa..? jawab soklan mama...????" time tu hati dah tak tahan dah... rasa nak peluk-peluk si kakak... tapi ego sebab nak tunjuk garang nih... nanti kot-kot dia takutlah ngan kita kan... dah tahu esok-esok confirm dia buat lagi... tahankan hati jekla.. berpantang kali ni mama rasa mama banyak keluarkan airmata... kerana Aqilah Najla... bila dia tidur... ya allah... hanya tuhan aje yang tahu betapa kesiannya mama kat Aqilah... mama tahu dia cuma seorang budak yang berusia 3 tahun 6 bulan... yang memerlukan sepenuh kasih sayang kita... tetiba ada adik yang dia perlu berkongsi kasih... "mama nak kamu tahu ... yang kasih sayang mama dan papa tak pernah luak walau setitik pun untuk kamu nak... walaupun kasih sayang itu terpaksa dibahagikan..."


Bila malam... dulu si kakak sorang je mama tidurkan... selalu...syyy..syyy..tepuk2 dah tidur....memang tak sempat nak nyanyi apa pun... masa si kakak kecik-kecik memang selalu... subhannallah...walhamdulillah...walaila ha ilallah...allahuakbar... sekarang giliran si adik mama dodoikan macam tuh... si kakak boleh tanya... "mama...kenapa mama tak subhanallah kat Aqilah... kenapa mama subhanallah kat adik je..." " masa aqilah kecik... mama subhanallah jugak kat Aqilah.. Aqilah dah lupa ye...?" dan-dan tu ngengsot kat kita nak duduk kat riba jugak.. adik tengah nyusu sebelah kiri ni... mama pun tarik ajak dia letak kepala kat peha kanan... anak-anak punya pasal... apa-apa ajelah... memang betul-betul menguji segala-galanya... memang sebak giler la time2 gitu... bila si kakak dah pandai banding-bandingkan gitu.. memang sebak rasa nak meraung je...


Secara peribadi pendapat mama... pada yang ingin menambah ahli keluarga... jangan terlalu lewat sehingga anak sulung dah agak membesar... biar awal-awal tak per... sebab bila anak sulung dah melewati umur 3 tahun... dia dah bijak untuk cemburu... untuk menunjukkan bermacam perangai nak tarik perhatian kita dari dok hadap baby... dan satu lagi dia dah terbiasa sorang-sorang..tetiba ada sorang lagi yang jadi saingan dia... maybe dia rasa tercabar.. dan kadangkala perangai dia kita tak boleh jangka... nasihat mama... seeloknya anak sulung berusia 2 tahun dah boleh menambah ahli keluarga... umur macam tu dia masih belum bijak mengatur strategi perangai yang macam-macam tuh... kadangkala mama rasa terkilan dihati... lambat memberikan Aqilah adik.. tapi tuhla rezeki tuhan tiada siapa yang mampu melawannya... kita hanya hamba yang hanya mampu berusaha..berdoa..dan bertawakal.... apapun.. alhamdulillah dengan rezeki yang diberikan tuhan.... setidak-tidaknya ini satu pengalaman mama dalam membesarkan anak-anak... jika difikirkan orang lain anak setahun sorang.. lagi memacam perangai kan... so... think positif ajelah... walaupun hari-hari rasa nak hantuk kepala kat dinding... hahahahah....

p/s : Maaf ye entry ini terpanjang berjela-jela sudah.... harap kalian semua tak boring membacanya... sekian dulu... harap puashati dengan pengalaman mama dalam membesarkan anak-anak...



14 comments:

Intanaziela said...

kak, meleleh air mata intan baca entry akak..sebab lately ni macam tu juga la kehidupan intan, bezanya si abang tu dah besar..tapi tetap menuntut perhatian...cumanya kehidupan haru biru sikit..terkejar sana..terkejar sini...tapi bestkan kan...pengalaman yang tak boleh nak diceritakan cuma boleh dirasai nikmatnya...

~ yus ~ said...

2 tahun pun dah pandai banding kak puteri. Aqil, Alia dan Abid kan beza 2 tahun je masing2 tu. Abid dengan adik dia beza 4 tahun pun banding2 gak. Boleh Abid cakap dgn Yus, kenapa adik ber*k dalam suar boleh, Abid tak boleh? Dia sekarang suka buat peel tak cakap bila nak buang air besar tu. Saja je kasi kita sakit hati, nak suruh kita basuk ber*k dia mcm adik dia..huhu

Faina Arisya said...

dah besar dah Aqil.. tak sempat nak ziarah akak lagi..

mummy_ayu said...

ayu pun sebak baca entry nie sbb pernah melaluinya..and memang paham sgt. memang kena banyak bersabar ,rasa serba salah semua ada kan..
tapi Aqilah akan paham jugak, walaupun amik masa...Aqilah, be a good kak long yer...!

iris said...

cian aqilah.... x puas manja lagi ermm cedeyy tgk tp baby to comey..!!

Sue said...

kak pu3.. nk tanya skang ni kalo nk deliver kat hosp serdang kena buat check up kt situ tak..? sbb skang ni hosp serdang pun da pack sgt kan.. takut dia reject je kalo tak check up kt situ. dulu masa damia ngan adiknya, terus datang je nk bersalin situ. tp baru2 ni adik ipar nk bsalin, tp pihak hosp kata at least kena check up kt situ sekali pun jd la.. cemana ekk?

Bapak said...

macam tu jugak la gaya Khalish menerima kehadiran Ilhan..hhehe..

Oyis said...

aduhai... begini rupenya bila dah anak dua ye. sabar la kak puteri ye, dlm pantang x leh loose cool. mungkin x lama lg aqilah pon paham yg papa n mama dia syg sama rata aje dia dan adik dia. bila dia dah faham, konfem dia jadi kakak yg sgt penyayang dan bertanggungjawab gitu pada adik2 dia :)

Chik Na said...

tahniah buat mama for newborn baby .. dah lama tak singgah blog mama

baru-baru macam tu la..lama-lama mesti Aqilah dapat adopt dengan kehadiran adik baru.. cuma aqilah takut kasih sayangnya beralih ke baby Aqil

Bonda Mawar said...

baca entri mama ni buat kite rasa seram sejuk jek sebab next month dah due anak ke 2..
anak pertama dah nak 2 tahun..
adei..harap mama tabahlah yea..

yantz-yeem said...

alahai...camtu lah rse nya kak mse sy pantang kan dini...sebulan mmg aqil sy antokan ke taska sbb kes camni lah...kang meroyan kita dlm pantang nih...dlm pantang ni lah kita kena byk2 rehat..emosi kena jg...

akk sabr je lah...kemungkinann penrangai jeles aqilah ni akn berlarutan..x tau le sampai bila...hahahah...sbb aqil masih lagi nak manja2 walopun dini dah beso sket nih....

mungkin betul gaks kata akak...biarlah jarak anak tu x terlalu jauh...nnti diorg susuah nk ngam...kalo rapat sket jarak tu kemungkinan diorg xde la buat peel semencabar cam gini...

to aqilah: jadilah kakak yg baik ye cayang!!!

Mak Izz said...

sebak masa dalam pantang je kut. sebab baru nak tune life dulu btiga sekarang dah berempat. nanti aqil makin besar, akak pun makin ok, blh adjust emosi tu.

macam tu la pengalaman sy bsama izz dan hasanah. hehe..

@hasney^-^ said...

has dah lalu semua tu, mmg hati pun rasa sayu jugak, masa hakim dulu genap 2 tahun dpt adik(hanani), then masa hanani genap 2 tahun dpt adik (hadirah).....Tp InsyaAllah, lama-lama diorang boleh tgk perubahan tu, cuma tunjukkan kasih sayang tu lebih jugak. Has selalu terangkan mcm 'baby kecil lagi, baby tak pandai pakai baju sendiri lagi, baby tak pandai mandi sendiri sbb tu la mama kena buat, kakak dulu dan abg pun semua macm tu jugak mama buatkan', InsyaAllah lama-lama diorang akan faham, maybe for the beginning ni jerk 'terkejut' tu masih ada dan sukar nak jelaskan pd mereka.

antalya said...

dok baca entry ni pon rasa mcm mencabar sgt2.adeihh camne la nanti bila mya dpt adik.konpem kuat jeles mcm kak aqilah ni jgk la.konpemmm