Thursday, February 16, 2012

AMALAN KETIKA ANAK SEDANG TIDUR
Pernah terbaca satu artikel perkara yang patut dilakukan oleh ibu bapa semasa anak sedang tidur. Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak... setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun2 kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya, membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali.  Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.  Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak. 

♥♥♥♥

Note : Ada sesapa leh share amalan yang  baik untuk anak-anak boleh email kat saya atau tinggalkan kat kolum komen.. Sebab sekarang saya memang sedang mencuba untuk mengamalkan doa-doa untuk anak-anak.

2 comments:

sue zainun said...

selalu sapu muka anak selepas baca doa ambil wuduk..:)

Unknown said...

Amalkan berwuduk kepada ank2 sejak bayi lg...insya allah ank mudah ikut kata n fhm tntg kpntngn solat...ketika pakaikan pakaian selawat syifa' n urut mrk..ank sht n kuat smgt...