Monday, July 23, 2012

Ramadhan Dan Terawih

Salam ramadhan untuk semua pengunjung blog Mama A.N.. hari ni hari ketiga kita berpuasa... ada yang dah tinggal puasa ke...?? saya??? ohhh tahun ni kemungkinan saya berpuasa penuh... hahahahha... adakah???? oooohhhh.... rasanya mungkin tidak... tapi seronokkan dapat puasa penuh satu bulan... saya sempatlah merasakannya 2 kali... sekali masa pregnantkan Aqilah dan sekali lagi masa pregnantkan Naufal.. so saya tak de pengalaman mengganti puasa selama sebulan.. kan ada setengah orang bersalin betul2 dekat nak puasa... so memang masak kena puasa sebulan tima orang lain tak puasa... bukan sembarang orang leh melaluinya...kan...

Puasa tahun ni... memang saya dah tanam niat awal-awal... No PARAM! Saya akan masak... walaupun sesimple-simple masakan... klu dah tak larat sangatkan.... Dan hari pertama berpuasa menu saya adalah :- (Sorryla bebanyak... tahun ni Naufal dah setahun tujuh bulan... tengah melasak tak ingat... dan Aqilah pun memang nakal ya rabbi... so tiap2 petang memang tak sempat snap juadah berbuka.... dapat ngadap juadah tu pun dah syukur... itu belum lagi time makan memacam hal budak2 tuh... makan pun main sumbat2 je dalam mulut...hahaha... macam last year punya juadah berpuasa.. boleh dikatakan hari2 saya sempat ambik gambar.. this year... no snap-snap.. baru nak pegang hp/kamera anak2 dah memacam hal...huhuhu)

Menu Puasa Pertama

1 - Kari Ikan Tongkol + Bendi
2 - Ayam Goreng
3 - Sambal Ikan Bilis
4 - Pecal
5 - Kuih Koci (Mak saya buat)

Itu saje.. alhamdulillah kenyang dan puashati!

Menu Puasa Kedua

1 - Masak lemak labu
2 - Goreng Sawi + Sos tiram
3 - Sambal Ayam
4 - Karipap (Mak saya buat)
5 - Cucur Labu

Alhamdulillah kenyang dan puashati!


Ini anak dara saya - sorrylah entry campur-campur... Anak dara saya yang berlagak nak puasa hari pertama tuh.. sudah tersungkur di tengah jalan... merayu2 mintak susu pukul 10.30 pagi sabtu tuh... tak perlah... baru 5 tahun kan... train pelan-pelan... saya dulu pun sebaya Aqilah masih belum berpuasa... saya 8 tahun baru dapat puasa penuh... ini pulak Aqilah baru 5 tahun.. just kita train dia pelan-pelan..insyaallah tuhan permudahkan....

Dan lepas maghrib dengan rasa bangganya dia nak ikut atok ngan papa g terawih... saya? alahai... macam biasalah... dok kat umah jekla... jaga si bujang saya yang kat belakang tu ha... kalau boleh tahun depan dia dah ok sikit bolehla kot nak ke surau... itupun klu tak ligat.. kalau ligat... tak memasal jek.. dok kacau orang nak solat terawihkan...

7 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

amin... sume menu air tgn sendiri .. sy param je la kak ..heh..heh..heh..

mama tisya said...

menu kari ikan tongkol tu sama tp masak time 2 ramadhan:)

~ yus ~ said...

berazam juga tak mahu ke param langsung tahun ni, tahun lepas ada juga terbabas sekali dua, time malas dan time berjalan shopping raya...

tahun ni ys bawa Arif yg baru nak 2 tahun hujung bulan ni berterawih di masjid, azab juga, tp kuatkan semangat, dia tak kacau orang sangat, cuma suka lalu depan saf jemaah lainnya sekali sekala...huhu

Puteri Satu said...

ya ke... tak sempat ye? sabtu ahad leh masak kan..

Puteri Satu said...

eryn - samalah kita....

yus - itula pasai... ada masa terbabas gakkan....

Anonymous said...

besnye leh msak sndri kak..jeles tgok akak leh msak mcm2..8(^_^)8
>shafa<

.:: Mrs Z ::. said...

Masak sendiri puashati kan? tgk kat param semua tak kena dgn selera tp saya dah terbabas ke param sbb dah seminggu tak sihat anak branak....

kari tongkol sedapkan kak? baru semalam buat...heheee...

Insyaallah tahun dpn blhla akak berterawih...mcm sy tahun ni dah blh mengekor suami gi terawih sbb anak yg kecik dah nak masuk 3 thn:-)ms anak kecik mmg susah nak ke masjid kak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...