Monday, August 27, 2012

Cerita Raya Saya :)

Disebabkan raya saya tahun ini... memang tiada gambar raya...
So.. saya cerita raya sajelah... 

Raya Pertama

Pagi-pagi dah bangun siap2kan anak-anak dulu... anak-anak kena siapkan dulu.. kalau maknya siap dulu.. nanti belum sempat g solat raya.. baju raya dah basah ngan peluh... fuuuhh.. anak-anak saya memang melasak tak hengat... si kecik tu dah tentu ikut kakak dia melasak... memang nak pitam ler.. handle budak berdua tuh... baru dua kan... hahaha... klu 5? lantak korangla.. siapla sendiri... kah kah kah... so dah setle anak-anak mak pak pulaklah  bersiap... tahun ni pertama kali saya bawak Aqil Naufal solat raya... berdebar-debar gaklah... selalu ikut papa dia g terawih jek... so far so good jekla kan.. so doa2 saya dalam hati.. kali ni pun so far so good la kan... Aqil naufal dok kat papa dia... so saya tak tahu apalahkan.. start jek orang bangun nak solat.. dah dengar suara dia merengek... elok je kita dah solat dia bantai menangis... hahahaha.. saya memang solat tak khusyuk betullah... dok ingat anak melalak kat sebelah lelaki sana... maybe sebab kat masjid tu ramai sangat orang yang dia tak kenal kot... dia bantai menangis sampai orang habis solat 2 rakaat tuh.. haru tul... habbis solat kakak Aqilah g ambik adik.. tersedu2 dia.. jenuh pulak nak pujuk... tak perla nak.. pengalaman di hari raya pertama untuk mama kan... huhuhu... balik masjid singgah kubur arwah ayah.. kubur atok dan tooki... dan berayalah umah sedara mara semua.. tapi raya pertama umah saya memang dikunjungi sedara mara... curi2 masa nak g beraya.. dekat2 bolehla...jauh2 tak leh... 

Raya Kedua

Beraya ke Jengka rumah arwah bapak sedara... singgah di Bandar jengka rumah kawan mak masa g umrah hari tu... balik tu singgah lagi umah sedara mara... alih2 sampai umah pun dah pkl 6 petang... pas solat asar.. sambung beraya lagi sampai ke maghrib...

Raya Ketiga

Eh raya ketiga g kemana eh.. dah lupa dah... hahahha... kelako betullah... eh betullah saya dah lupa raya ketiga saya g mana... oh raya ketiga saya g Maran.. umah mak sedara sepupu.. umah dia baru siap.. lawo weh.. banglo atas bukit... gambar? memang tak dak lak! kamera pun saya tak keluarkan dari dalam lemari baju kat kg.. kah kah kah... tak tahu naper.. mood nak bergamba mang tak de la... dari pagi sampai ke petang gakla kitorang kat situ.. makan tengahari siap seme solat seme baru balik umah... pastu singgah lagi umah sedara sampai ke petang gak baru sampai umah....

Raya Keempat

Raya keempat - dah siap2 nak balik Putra Nilai. So tak beraya memana dah...

Raya Kelima

Dah keje

Raya keenam

Dah keje.. tapi sebab member ofis nak datang umah... balik umah masak nasi tomato.. alih-alih sampai ke malam rupanya akak ipar dua keluarga singgah umah... selamat masak nasi tomato 10 pot ngan ayam masak merah 2 ekor.. selesai semua.. memang cukup2 jek...

Raya ke tujuh

Anak sedara sepupu singgah umah pulak... buat bihun tomyam ... setle sekor ayam jugak... 

Raya kelapan

Beraya ke rumah ibu mertua ku la pulak... dan terus beraya ke rumah akak ipar kat shah alam.. pkl 7 malam baru sampai rumah... 

Fuuh.. penat weh bercerita ni... bagus lagi ada gambar.. gambar leh bercerita kan... hahahhaha.. So itulah cerita raya saya... sekian tu jek!  Yang pasti beraya dengan anak yang melasak ni.. memang sangat-sangat memenatkan... tahun depan harap2 anak-anak saya semakin behave dan dapatlah maknya ni nak menghayati raya dengan aman.... amin...





4 comments:

mama_umar_maryam said...

heheheh..xper..anak2 tu happy sgt dpt beraye..sedap bace lauk pauk yg akak masak ;)

Zana Md Nordin said...

he he he....awal sis naik kerja...
zana baru hari nie ngadap office..tu pun office sunyi sepi lagi...

cikceriacorner said...

akak..selamat hari raya..maaf zahir dan batin..:)

fini zaini said...

bju raya mna kak?sedondon ank banak...ehhehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...