Monday, October 01, 2012

1 Tahun 9 bulan - Naufal Belum Boleh Bercakap :(

 
Aqil Naufal genap 1 tahun 10 bulan 18 Oktober 2012 nih....

Hari tu saya ada post status kat fb pasal Naufal ni.... dan antara komen yang saya terima.. seperti kat bawahla... sapa nak baca... leh la belek2 kat bawah ni.... Nampak sangat saya malas nak tulis entry pepanjangkan... tapi itulah masalah yang meresahkan saya sekarang nih....





Update terbaru pasal Naufal : Bila kita suruh dia cakap... baru dia nak cakap... contoh... kita bitau dia... "Naufal... panggil KAKAK..." dan dia akan sebutlah "KAKAK" elok tak pelat occay... "Naufal.. panggil MAMAAA..." dia akan sebut... "MAMAAAAAAAA"
Tapi nak panggil sendiri kakak & mama tuh.. cam ada berlian dalam mulut...acane tuh...
Sebab Aqilah dulu nak masuk 2 tahun dia dah boleh panggil mama...papa... cucu(susu) semua...
Resah...resahhh.... tapi bila macam komen-komen kat atas tuh... cam tenang sikitlah.... huhuhu...

Note : Adakah disebabkan Naufal masih hisap `Pacifier' membuatkan dia lambat bercakap....
walupun dah nak masuk 2 tahun... memang dia suka hisap `puting kosong' tuh.... u all ada pendapat tak??

8 comments:

~ain said...

naufal jenis jejaka pendiam kot... hehhe

babyluv_ayang said...

kak, jgn risau...mmg kena alert lah tapi rasa nyer ramai yg kata kalau boys ni lambat sikit bercakap nyer....akak bagi sampai dia cukup 2thn..then kalau still progress dia tak berkembang, akak refer lah pada paed...mcm mikhail, dia boleh bercakap tp not in proper sentence lar...then dia tak call sy mommy mcm kakaknyer...dia panggil saya MAMA....sy perasan dia byk menggunakan word yg byk huruf 'A'...relax, kak...dun worry sgtlar insyallah, takde apa tu....akak bagi masa utk dia...

ana-kirana said...

anak2 saya dua2 jenis lambat bercakap...masuk tadika dah ok sket ..

aiman pon sama dulu lambat..skrg petah sampai saya suruh stop pulak hhahah

Zarena Heeney said...

kena minta kakak selalu ckp dgn adiknya..baru ada ransangan

Noni said...

Kak, kalau akak ada masa, bawaklah jumpa speech therapist. Anak saya, masa umur 2 tahun lebih xberapa pandai cakap, lepas pergi jumpa therapist ni dah ok banyak. Kalau dia bercampur dengan kawan-kawan sebaya dia, lagi cepat dia pandai.

Sidratul Muntaha said...

salam singgah dari blog ain
anak den dah nak masuk 5 thun(lelaki)
bercakap mgm la lambat
berat mulut pun satu hal
ko tnya ape beklajo kat sekolah
jwbnya sepatah
beza dgn adik dia?
adik dia dah nak msuk 3 thun (perempuan)
berckp mcm bertih goreng and semua jelas.
klu ikutkna..
aku lagilah kena risokan?!
tpi aku pernh gi kursus gender intelligance
cuuc kepada speaker tu umur 6 thun (lelaki)
baru pndai ckp.
dia kate seme lumrah.
ade sbb Allah beza2kan laki and perempuan
so..sabar jelah
klu nak hasil terbaek
ko bercakap la dgn dia
buatlah flash card ke..
itu exersice terbaek aku prnh buat tuk aqil smpailah dia boleh bertutur.
so far
takdelah pelat2
cumanya
r dia bunyi mcm r lisa surihani tu


Puteri Satu said...

ain - mungkinlah kot ain....

babyluv - itula kan....

ana - itula kan... salah satu sebab naufal dok umah ngan atok dia... nanti dah besar sikit akak plan mang nak hantar dia ke sekolah....

zarena - kakak tu mang bercakap tak benti ... hik hik..

fini zaini said...

akak...jgn riso..as long as, dia klu kita panggil ade feedback mcm berpaling ke kita...he is normal...Sbb fini pn facing same situation gak..Nabihah mmg sgt ringan mulut..but wafiq mmg berat mulut..umur 2thn sepatah apa xfhm lg...now dh nk dkt 3thn baru le kami fhm tu pn pelat tahap gaban..so dr situ kita dpt beza boy n girl..girl mmg comuncation cpt but action goes to boy yg mmg lebih pantas dan kreatif...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...