Thursday, April 06, 2017

Petrosains KLCC

Sebenarnya tak de dalam planning pun nak ke Petrosains nih....
Disebabkan Naufal tertengok gambar lama... gambar si kakak ke Petrosains.... lama sangat dah...
Tahun 2009 yg lalu.. hahaha.. ada ENTRY KAT SINI sikit punya lama...
Masa Aqilah umur 2 tahun lebih kot pegi... hahahha...
Masa tu kebetulan cousin dari kg datang... tak tahu nak bawak pegi mana...
So bawaklah ke Petrosains....
Naufal mcm biasa lah... kakak dah sampai kenapa dia tak sampai lagi ke sana kan...
Ok tak per.. memandangkan result exam awak ok (result yg mama ngan papa x jangka hhahahha)... walupun byk drama...  Aqil Naufal dan drama memang tak leh dipisahkan kah kah kah... (kalau Techer Shuhada G.A dia baca ni.. sengih2 agaknye.. hehhee... next entry akak citer pasal persekolahan Aqil pulak k.. Techer dia dok usha2 blog ni nak baca citer Aqil... suweeett sangat kan....)
So kita tunaikan ajelah permintaan dia... ala Petrosains je pun... masuk pun RM10 je klu tak silap...
Bab tiket memang saya tak tahu... semua papa dia yang setle... cuma saya tanya free ke tak... dia kata.. bayar... berapa.. saya tak pasti.. tapi rasanya korang boleh google tak mahal sangatlah...


Nanti sebelum masuk diorang cek beg dulu... takut kita bawak barang berharga...
Dalam beg Aqilah bawak tu cuma towel muka, wet tissue, mineral water, note book budak2 ni nak bawak, pen n pensil... tu je... makanan memang not include... tapi saya nampak ada je mak2 yg bawak air kotak ngan roti...  ntah mana diorang sorokkan tak pasti.. maybe dlm handbeg kot..sebab handbeg diorang tak cek pun... huhuhu...


Atas ni map yg diorang bagi... dan lokasi yg akan kita lalui...senang boleh refer situ je.. apa yng korang akan lalui dan jumpa....



Perjalanan sekilas masa ni korang kena naik benda alah mcm telur nih.. haha.. best apa naik nih... sambil benda tu gerak.. korang dpt tengok bermacam info mcm tengok wayang sambil naik keta...bergerak.... kejap2 benda ni berpusing... kejap terlentang... bestttt... hahahha..  balik nanti korang kena naik ni jugak tau... utk ke exit door....


















Kami sampai kat sini ada sains show.. kebetulan...  saya pun tak sedar Aqilah dah berjalan naik tangga bila diorang minta sorang volunteer naik stage...  memang jenis tak mengikut mak dialah... mak dia ni jenis memang tak nak ke depan.. hahahha... lagi orang panggil .. selagi boleh  menyorok sanggup menyorok...hahhaha... lepas show diorang bagilah souvenior sikit.... utk suka2 kan..




Act gambar atas tu.. tunggang terbalik... yg tu dulu yg ni kendian... tak tersusun sebenarnya... hahhaha saya pening nak pilih step by step.. kah kah kah... so memang  tak ikut susunan pun... saya tak cerita terperinci apa benda eksperimen dan apa yg kitorang join... korang cuci mata jekla k... sebab kita pun tak di quide pun oleh petugas.. korang buatlah sukati korang kat dalam tuh... nak byk info.. kena panggil petugas2 kat dalam tu.. nampak petugas tu ramai volunteer mcm budak2 lagi..maybe student2 yg cuti hujung minggu kan...

Dalam Petrosains ni ada cafe.. so korang jgn risau klu nak alas2 perut... anak dahaga lapar... boleh cari makan kat cafe diorang.. tapi makanan heavy2 memang tak dak.. yang ada just untuk alas2 perut jek... view cafe sangat cantik... 

Saya rasa makanan dia tak lah mahal sangat... puff tuna tu pun dalam RM4 je kot... lain2 pun masih harga masih bawah RM5.00...  portion dia besarrr tau... satu makan..kenyang  rasa.... so pada saya masih ok lagi la harga mcm tuh...


Act tak habis pun si bujang tu makan donat tuh... pelik dia besar sangat donat.. selalu mama buat kecit2 je... hahahaha...   habis makan ni kitorang sambung lagi perjalanan dalam Petrosains tuh.. anak2 nak repeat lagi ada yg diorang tak puas main.. so kita layankan ajelah dah memang tujuan nak bawak diorang utk diorang kan... janji anak happy n dpt ilmu tak banyak sikit pun tak per...  Kitorang keluar dari petrosains dalam pkl 3.30 ptg... terus balik.. tak berjalan pun kat KLCC tuh... Balik singgah Petrol Pump je untuk solat Zohor kejap.. then sampai rumah dalam 4.45 mcm tuh... penat ya ampun.. hahahhaha.. so tertunailah hajat si bujang tu nak ke Petrosains..

Note Mama AqilahNaufal : 4 hari koo nak siapkan entry nih.... 4 hari occay bukan 4 jam!!! hahahaha... kenapalah melemau sangat... tapi bila fikirkan... ni kenangan utk2 anak2 dah besar nanti.. lap peluh siapkan jugak entry nih.. padahal tak banyak bebel gambar je lebih... hadoilaa....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...