Thursday, July 06, 2006

Aku Tak Sanggup...

Orang kata…bila kita berkahwin…kita bukan saja berkahwin dengan lelaki yang menjadi suami kita….tapi sekaligus kita kena terima seluruh ahli keluarga dia…dari mak, abah, ipar duai, datuk, nenek, cucu, cicit.. semua kita kena terima… aku akui semua tu… dan ikhlas aku kata… semua anggota keluarga hubby aku….terima aku seadanya…aku pasti… Mak..Abah.. layan aku cukup baik… kekadang aku terharu… adik-adik Yon.. alhamdulillah…kakak-kakak Yon.. baik sesangat…ramah sesangat dengan aku…Abang-abang ipar Yon pun..alhamdulillah… cuma…adik ipar (perempuan) dia je yang buat aku rasa tak tentu arah… aku tak tahu samaada cuma perasaan aku…atau memang realitinya… aku pernah ceritakan di blog aku last month..klu tak silap aku… mungkin aku tak beritahu siapa dia… tapi maybe semua orang dapat teka kan.. aku tak tahu samaada aku sorang yang pernah alami pengalaman ini..atau ada orang lain yang pernah lalui pengalaman yang sama macam aku…aku tak pasti… Tapi apa yang aku pasti… aku memang terasa hati..dan berkecil hati dengan layanan dia terhadap aku… dan aku rasa cukup tak selesa klu ditakdirkan setiap kali aku balik ke rumah mak dan abah…dia ada sama… aku tak nak dilayan seolah-olah aku tak layak hadir di rumah itu…aku tak nak dilayan seolah-olah aku tak wujud dalam keluarga itu… walaupun cuma dia seorang…walaupun dia sama macam aku cuma menantu di rumah itu… aku tak nak… aku tak nak hati aku bersedih lagi…

Bila Yon kata…nak balik umah Mak & Abah weekend nih… aku buat-buat tak dengar…walaupun Yon cakap tuh…di tepi telinga aku… Ikhlas aku kata…aku seronok balik umah Mak & Abah.. aku seronok.. sebab boleh jenjalan tepi pantai… boleh tengok sunset…boleh tengok sunrise.. seronok… memang aku seronok… Bila aku kata… make sure dia call dulu Mak & Abah..tanya ramai tak adik beradik dia balik weekend nih… tapi Yon macam buat tak tahu je… act aku tak nak dia rasa..yang aku tak leh terima family dia…aku tak nak dia rasa cam tu.. tapi aku nak…dia lebih fikirkan perasaan aku jugak…. "Abaaaaaaaaang...abang tolongla sayaaaaaaang....." aku rasa nak jerit je....Perasaan kecil hati dan terasa hati yang aku penah rasa sebulan lepas…masih terasa-rasa lagi.. rasa baru semalam… Aku tak sanggup diperlakukan sekali lagi… Memang aku tak sanggup…

15 comments:

.:HalogamoRa:. said...

first time baca, nampak kat blog sastri. entri lps x baca sbb x tau yg mana satu.

cam ni la ye, pesan mak wa, buat baik pada yng x ske atau yng ala action ngan kita x pe, x de kalahnye sebagai kakak ipar kene bg contoh yg baiklah...dia x nak tegur lantak dia lah, tp lu dah wat ur part habis cite.

wa pernah kene, tp wa buat x tau, tegur gak biaq dia rasa serba salah la...lama2 dia terasa sendiri. buat baik pada org yg x nak baik ngan kita xde kalahnye rasanye kita dpt bg contoh yg baik pada org yb sebegitu.

zzzaasst!

PuteriSatu said...

halo :- thanks la bebanyak.. advice ni berguna sesangat.. i try my best... thank U...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ermmm...wat x reti jerrr...nk komen pun..kite x tau..apo citer sbnr nyer...ala biaserla tuhh..kite msih baru..msih dlm proses nk myuaikan diri...yg pentingg..kiter wat aper yg betulll...jd diri sendiri...pandai ambik hati family dia..bkn bodekk..hehehe..org x lynn...kiter pun wek x reti laa...jgn besarkan bende yg kecik udahh...jgn spai bermusuhan dah la..maybe tu cuma mainan prsn...

akimanikki said...

Mengharap kesempurnaan di dalam hidup, ibarat mengharap tiang letrik bercambah lalu berbuah.

Bukan mudah nak buat supaya semua orang suka keujudan kita. Bukannya aneh jika dalam supuluh yang menyenangi ada satu yang membenci. Abaikan saja. Jangan mengalah dengan perasaan sendiri.

PuteriSatu said...

lyzz :- thanks...your advice...

aki :- thanks..thanks...betul apa yang dikatakan tu...

alinlai said...

alah dik...u buat derk jer, ramai lagi orang yang kita boleh bercakap... relax la...

tgazfa said...

hi, thanks jenguk blog aku ..

mcm org ramai kata, buat derk aje .. maybe dia mcm tu sbb dia lom kenal betul2 ngan ko lagi tu .. so, avoid diri ko dr jumpa dia mmg takkan membantu .. sebaliknyer kang jadi makin teruk ..apa kata bila ko balik, bwk2 ler sourvenir ke kasik kat dia kot2 dia lembut hati, or maybe ajak dia jalan2 sekali, gi pasar ke, gi mall ke.... sure lembut hati tu .. sama2 pompuan kan ...

apa2 pun, sabar la .. bukan hari2 pun jumpa dia .. :-) kalau dh teruk sgt .. ngadu jek kat hubby .. ngadu, bukan kutuk or hasut .. aku salu ngadu kat hubby kalau aku rasa something wrong kat family dia hehehe ..

eh, terover plak kasik komen

PuteriSatu said...

alin :- thanks alin...

razfa :- emm thanks...kasi nasihat nih..i try my best aar.. act memang aku dah ngadu ngan hubby aku...maybe ko tak baca blog aku yg last month kot...aku ada citerkan sikit pasal hal nih..

* thanks lawatan balas ko...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

kampung suami hang kek mano...hang lak mano...

PuteriSatu said...

lyzz :- kg hubby aku kat sepang, taman perumahan kat pantai tu...
aku dok Ampang.. Kg aku kat temerloh pahang...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

oooo..umh mertuala dekat erkk

PuteriSatu said...

lyzz : aá umah mertua aku dekat lerrr....

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ko ampang duk manoo..umh sewa ke..apo

Anonymous said...

What a great site Losing weight topamax jack black advertisement choice awards area cleaning rug Guster t shirts Fat lose or diet pills free porn video credit card needed Blessing and backpacks Pioneer car cd player single blackjack software per inviare fax http://www.pacific-poker-3.info/Black_cheat_jack_sheet.html

Anonymous said...

This is very interesting site... buy xanax Obtaining business credit card Download mobile games to online baccarat