Wednesday, August 02, 2006

Air Tangan Mak...

Ahad baru ni sister aku balik kg..bawak bf dia..nak kenalkan ngan mak….so mak aku kirim barang kat aku…semalam aku ambik dari umah sister aku…sampai umah… memacam rupanya mak kirim untuk aku…aku pandang semua tu aku jadi sayu..aku jadi sedih…apa yang aku terfikir…mak nak bagi gak anak mak rasa apa yang mak masak…mak nak bagi gak anak mak makan apa yang mak makan…aku sedih….memang sedih….sayu sangat rasa hati aku….betapa mak ingatnye kat anak mak nih…walaupun sikit…janji anak mak rasa ya mak…aku betul2 sedih…mungkin itula penangan air tangan mak kan….kebetulan Yon baru sampai rumah… dia pelik tengok aku termangu kat meja makan mengadap makanan-makanan yang mak kirim…sambil teresak2…tersedu-sedu…aku sedih sangat….aku peluk Yon kuat-kuat..sambil nangis…

Hubby Aku : Naper ni…?
Aku : ……….. (sambil nangis sambil peluk Yon)
Hubby Aku : Naper nangis plak nih….?
Aku : Mak sayang kirim lauk-lauk…sayang sedih …
Hubby Aku : Dah tu, naper…? Rindu kat mak ya….kita balik weekend ni ya, jumpa mak…janganla nangis-nangis cam ni…
Aku : Sayang sedih tengok mak kirim lauk2 tu….mak tu..semua benda dia makan..semua nak bagi kita rasa…itu yang sayang sedih tu….
Hubby Aku : Loooorr…pasal tu ke….dia sayang anak dia..mesti la dia nak bagi gak kat kita….dah tu….ada pasal tu nak nangis….hehehehe…manja sangat….(sambil cium-cium hidung aku…pipi aku yang penuh dengan airmata tuh…)

Lepas panaskan lauk-lauk (Ayam masak gulai, Acar masak, Goreng Ikan Pekasam) yang mak kirimkan…aku masak nasi…sementara nasi masak kitorang mandi…dan solat jemaah..pastu makan... dah lama rindu kat masakan mak… kitorang bertambah 3 kali…aku dah tentu 3 kali….Yon pun sama…habis semua lauk…air tangan mak tak de tandingnya dalam dunia nih…Ikhlas aku kata…aku tak pernah sekali pun lupa kat mak klu aku makan…selalu terfikir..apa yang mak makan sekarang nih…tengahari ni apa mak masak apa mak makan…malam tadi..apa mak masak apa yang mak makan…setiap kali aku suap makanan ke mulut…tak pernah aku lupa kat mak….Aku nekad puasa ni..aku akan pastikan mak aku berpuasa kat umah aku kat KL nih….baru aku rasa puashati…..

14 comments:

marlinabaharom said...

relax.... mak memang cenggitu. my mom pun kalau salah sorang dr we all adik beradik balik kg mesti dia kim untuk we all semua kat kl nie. kengkadang tu i wonder whether we can treat our parents the same!

jerangkung said...

aku dah biasa dari remaja asyik merantau ajer... pernah raya tak balik sebab kerja... nak buat camner...tapi bila aku balik mesti dia masak lauk paberet aku waaaaaa..aku nak balik kampung weyyyy!!!

PuteriSatu said...

marlina : itu aar...aku terharu ko...aku cedey..itu sebab aku nangis...mak aku kata..aku ni `cergengeng'...mueheheh..

jerangkung : jom kita balik kg..beshnyee....huhuuhuhu...

Apple Pie said...

mcm aku raya tahun lepas. aku call mak aku, aku nangis kata aku rindu rendang dia, rindu masakan hari raya dia. MIL masak hari raya tak sama dgn cara mak aku masak. pasal 1st time dlm hidup aku tak beraya dgn mak aku. dan bila aku dah balik. mmg mak aku still simpan rendang utk aku. sungguh aku terharu.

PuteriSatu said...

apple : itu la.....betul ko kata tu...aku tak tahu la tahun ni beraya kat maner...tapi hubby aku faham aku tak de adik beradik lain...maybe raya kg aku kot...mueheheh

lizazul77 said...

maunya tak sedih pagi raya tak jumper mak.... masa zaman aku sekolah dulu... time abg-abg ramai still study kat oversea... aku selalu nampak pagi raya.. masa maka ku lap pinggan mangkuk utk jamu org masjid dia akan lap gak air mata yg meleleh-leleh kat pipi.. kes teringat kat abg-abg aku yg jauh la... sian mak aku.... bila dah jadi mak skang ni.. baru tau apa rasanya bila anak tak ada kat depan mata.. even tinggal during opis hour pon asik jer teringat keletah dia....

PuteriSatu said...

liza : ko ada anak lehla rasa..aku lum ada anak....tak leh rasa...tapi aku dapat merasakannya..mueheheh...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

alahaiiii..ank omakkkkkkkkk....

Mamamanja said...

begitulah ko bila dah jadik omak nanti

zamdee said...

huh, trus aku tringat masakan mak, asam pedas pekat ikan terubuk dengan ulam-ulaman, alahaiiiiiiiii..

tak kira, aku pun nak balik minggu nie jugakkkkkkkkkkkkkk..

PuteriSatu said...

zam : sedapnye weh..aku suka...MIL aku reti masak asam pedas pekat tu..tapi dia selalu masak asam pedas ngan ikan jenahak...sedapnye....terliur aku....

PuteriSatu said...

lyzz: anak omak ya..muehehe

mamamanja : aku nak sangat jadi omak..tapi lum rezeki lagi...ko doakan aku ya...

Aku Bukan Bidadari said...

sedapnya.. tetiba aku rasa lapar ya amat, hmm..balik ar wei jenguk mak ko..

To : Lizazul, wei ko kalo komen ada jer masa.cuba bebawak update blog ko skit.. mueheheheee

PuteriSatu said...

abb : mueheheh...aku baru balik 2 minggu lepas.....