Thursday, November 30, 2006

Baby Baik Mama....

Hari ni genap 3 bulan 3 minggu 5 hari (itu kiraan aku la...)dah nak hampir 4 bulan Baby Baik Mama ni kan...kebelakangan ni...mesti Baby Baik Mama pelik...naper Mama dia asyik bersedih je kan...tapi tak per...Baby Baik Mama tahu Atok dia nak pi Mekah...kan...? Alhamdulillah...dah nak masuk 4 bulan...18 Disember ni...ada appointment untuk next check-up...berdebar-debar gak..tapi kurangla berdebar dari 1st check-up that day...

Aku cukup bersyukur...aku kurang mengalami alahan...tapi sekarang klu pagi lepas gosok gigi..ya allah loyanya...nak muntah tapi tak mo...cam dah sampai kat tekak dah...tapi aku tahankan..Baby Baik Mama selalu nakal bila pepagi ya...kacau Mama dia gosok gigi...klu nak muntah...aku selalu nangis...tapi sekarang ni...aku selalu gosok gigi masa dah setle semua kat dalam bilik air...nak keluar bilik air baru gosok gigi..lepas tu cecepat pegi cari apa-apa untuk makan...selalunya biskut Jacob Cream Cracker tu la...lepas keluar bilik air mesti makan biskut tu sekeping. Dan biskut tu memang jadi peberet aku sekarang... Tapi minum susu..memang aku tak minum langsung...aku ingat nak try gak mana tahu masuk 4 atau 5 bulan nanti dah tak loya untuk minum susu tu...aku cubala nanti...buat masa ni...memang aku angkat tangan...dan buat masa ni...aku try ambik ubat hemeopaty Salindah...akak kat ofis aku ni kata..ubat tu memang dah lengkap klu kita tak minum susu...dan tak perlu ambik asid folic yang dr kasi...dan sekarang memang itu ajela yang aku makan....2 biji 2 kali sehari...ada tak member-member blog yang penah cuba Salindah ni...leh cerita pengalaman makan ubat ni kat aku....

Last week aku sibuk sikit....dengan Mak nak pi Mekah...rasanya every weekend asyik balik kg je...kebetulan akak ipar aku bersalin pun aku tak sempat tengok baby dia...tapi aku tahu..Yon pun faham...asyik balik kg aku je...muahahaha...tak perla nanti weekend ni atau next weekend aku ajak dia balik Sepang...kan Baby Bucuk..muahahaha...

7 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ermm..loya erk..wei..ko mcm salindah tuh..abis asid folic dr bg ko mmg x usik ker...ermm.pasal susu ..kalau x leh minum..ganti la ngan susu soy aker...x pun..susu dlm kotak yg ader jual tu ker...
>wei msukla google...pastu taip meebo...isi id ym ko kat saner...

PuteriSatu said...

zu : aku tak makan pun asid folic dr kasi tu...aku tak tahanla bila buang air bau dia...aargg aku tak tahan...akak kat ofis aku kata..tak yah makan pun tak per..dia dulu memang tak usik langsung ubat dr kasi... soya aku minumla...tengokla 4-5 bulan nanti aku try minum susu balik...

- aku dah buat..tak leh...disuruhnya aku register balik..naper ek...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ermm..cam tu plakkk...kalau mkn dh seimbang..x dak masalah..ubat doc x pyh mkn pun okey kut...susu..ko minumla susu lain..dutch lady ker..marigold ker..perasa coklat la..
> yer ker..try la lagik..ko kene msuk id ko kat yahoo..ms dlm meebo tuh

happyirfa said...

kak puteri.....
saya nak komen psl salindah..
member cakap bagus .dia kata anak ke 3 dia jauh beza dgn anak pertama dan ke2..senang amat..tp saya tak pernah cuba.masa ngandung anak ke 2 ari tu tak sempat beli..sbb tak tahu nak beli kat mana.tp mujurlah senang bangat walaupun tak makan salindah..tp apa salahnya cuba.

PuteriSatu said...

irfa : ya ke...rezeki memasing kan...ada yang senang ada yang susah...tengok rezeki memasing gak tuh....

izawani said...

Akak dok kat hospital lama ni memacam la pengalaman dikutip... Salah satunya mengenai pemakanan. Korang cakap la petua macam mana pun, makan pi la apa pun. Kalau Tuhan nak kasi sakit, sakit jugak masa bersalin tu. Kalau dia tak bagi sakit, tak makan apa pun, tetau dah bukak 8 cm... Gitu la... Tapi kalau nak cuba tak salah.
Akak tak makan sangat ubat doktor, tapi masa dok sepital, kena telan semua la... hahahaha...

Cuma make sure jangan bagi baby besar sangat, nanti nak teran teruk oooooo... paler tak mau keluar... (bila scan tengok kat nombor pada EBW - estimate baby weight, bukan tengok pada perut kita)

p/s : Kena ingat satu jer... kalau Tuhan beri sakit masa kita nak bersalin, ada hikmahnya... dosa kecil kita terhapus...

PuteriSatu said...

kak wani : itu la kan kak...tengok rezeki memasing gakla...