Monday, November 27, 2006

Saat Yang Cukup Mengharukan...Selamat Jalan Mak...Selamat Pergi dan Selamat Kembali...

Hari Jumaat malam Sabtu lepas....aku ke Kelana Jaya hantar mak...alhamdulillah mak dah selamat pergi...tapi...yang aku nak ceritakan di sini...menghadapi saat perpisahan memang menyedihkan...memang mengharukan...memang memeritkan...walaupun perpisahan itu untuk sementara...sampai saat ini aku masih lagi terbayang-bayang...masih jelas di ruang mata...wajah-wajah sedih keluarga kami...ya allah...segalanya di bawah perancanganMu ya Allah...segala ku serahkan pada Mu... Aku peluk mak 3 kali masa di Kelana Jaya...masa pengumuman dibuat...aku salam ngan mak...peluk mak...lama....airmata menitik...sempat aku bisik kat mak...aku akan doakan mak sihat di sana..dan mak selamat pergi..dan selamat balik...mak cuma cakap...doakan mak ya...dan mak peluk semua anak-anak saudara dia (sepupu-sepupu aku) walaupun sepupu2 aku lelaki dan dah punya anak 3-4 orang...tapi aku tengok diorang tetap menangis masa peluk mak...mak pun sama...cukup mengharukan...aku tak sedar...aku pun menangis bersama-sama diorang...dan kali kedua mak peluk aku..masa mak beratur untuk masuk ke dewan Tabung Haji....tetiba mak peluk aku dan akak aku sekali lagi....aku menangis lagi untuk kali kedua....mak pun peluk Yon cium Yon...aku tak tahu apa dia pesan pada Yon...dan kali ketiga...masa mak dah nak melangkah masuk...aku menangis lagi....mak sempat pesan...suruh aku banyak berehat...jangan fikir yang bukan-bukan...aku sempat pesan kat mak...mak mesti call bila dah sampai ke sana nanti...dan aku tunggu mak betul-betul hilang dari pandangan...ya allah...peritnya perpisahan ini...cuma apa aku boleh buat...mendoakan yang terbaik untuk mak...dalam setiap solat aku....aku tetap doakan mak sihat di sana...dan akan selamat balik ke sini nanti....dan mendapat haji yang mabrur... 2 hari aku tunggu call dari mak...tiap saat aku tak pernah berenggang dengan h/phone...bimbang mak call...tapi memang penantian tu satu penyeksaan...jenuh aku tunggu siang malam pagi petang dan semalam magrib penantian aku berakhir bila tepat pukul 7.30 malam...mak call...alhamdulillah...aku bercakap tak lama...dalam 5 minit...tapi itu sudah cukup untuk buat aku lega....mak selamat sampai...dan mak sihat...masa mak call..mak nak ke masjid untuk solat Asar...dan di sana...kul 2.30 petang....alhamdulillah...semua ok...mak kata nanti seminggu dua lagi..mak akan call lagi....lega hati aku bila mak call...klu tak...tiap saat aku tanya Yon...bila makan aku tanya Yon...apa khabar mak...mak makan apa la agaknye...bila tengok tv..aku tanya Yon lagi...apa khabar mak...dan tiap kali aku tanya...tiap kali tu la jawapan Yon tetap sama.... `Mak selamat kat sana...tak de apala....jap lagi ada la mak call..' itu la jawapan dia....apa pun..alhamdulillah mak selamat kat sana....aku doa...semoga segalanya berjalan dengan baik...

Dan satu lagi aku nak ceritakan di sini...keadaan di Kompleks Tabung Haji di Kelana Jaya... memang tak menyelesakan...itu memang pertama kali aku pergi...dan aku kesian tengok bakal-bakal jemaah haji...kita sedia maklum...mereka semua dah berumur...klu yang muda tu..aku takla peduli sangat...dengan keadaan hujan...diorang kena beratur untuk ambil barang...kesiannya aku tengok...dan tempat menunggu tu...cuma khemah yang didirikan untuk sementara....klu hujan lebat...dah tentu basah...kebetulan masa aku hantar mak aku tuh...hujan tak lebat sangat...so tak la basah teruk...tapi still basah kena tempias hujan...kenapa pihak Tabung Haji tak cuba untuk menaik taraf komplek diorang sendiri... untuk keselesaan jemaah-jemaah haji...dan aku tengok...tandas cuma ada 3...dan satu tandas tak boleh digunakan...sepatutnya pihak tabung haji kena ambik perhatian akan keadaan ini...sebab kebanyakan jemaah...dah berumur...kenapa tak sediakan tempat yang lebih selesa...klu siang hari aku rasa lagila teruk..dengan panas terik cam tu...ya allah...cukup tak menyelesakan...pihak Tabung Haji memang perlu ambil perhatian serius akan perkara ini sebelum menaikkan kos haji...

13 comments:

Yatie said...

puteri,

aku bleh faham perasaan ko .. bezanya aku yg pegi tinggalkan family aku .. bukan 42 hari .. bukan sebulan dua .. ntah sampai bila aku akan tinggal di perantauan org ...

setiap kali aku nak balik Dubai or sampai Msia balik, mak peluk aku macam tak nak lepas ... and aku masih simpan lagi sms yg kak long aku antar masa aku dah dlm flight and aku buka setibanya kat Dubai.. "mak tgk kat anjung tinjau sampai plane ko tak nampak kat awan" ...

sesungguhnya aku tau ko seorang yg tabah .. sabarlah, cuma 42 hari aje .. jgn tunjukkan kerisauan pada ibumu sbb dia pegi kerana mahu mengadap Allah dgn lebih tenang dan khusyuk di rumah Allah .. semoga ibumu selamat pegi dan selamat kembali .. amin.

PuteriSatu said...

yatie : thanks yatie....ko faham perasaan aku...aku pun hepy gak bagi pihak mak aku....hepy sebab hajat mak aku tertunai....alhamdulillah...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ko jgn risau sgt kat mak ko..doakan jer..semuanya selamatt...biarkan dio tenang disaner..pastu org pi saner..maner leh nk kirim2 barang..kalau dio ingat...dia beli..jgn risauuu...ermm..satu lg...pi la report kat tabung haji tuh..mmg ptt pun..wat report...cadangan ker..

Faridt said...

Perasaan puteri1 ketika itu telah pun saya rasai ketika my parents p haji pada tahun 2004. Dan saya juga telah merasakan perasaan seperti ibubapa puteri1 utk pergi ketanah suci (menunaikan umrah) bersama isteri tahun lepas meninggalkan anak selama 15 hari. Bersabarlah, itu lumrah ketika berjauhan dgn yg tercinta. Pergi pun nangis, balik nanti pun nangis juga..tengoklah! :)

PuteriSatu said...

zu : iyerla aku doakan ajela...

farid : ya ke...itu la pasal...lumrah kan...

Anonymous said...

zaman skrg dah ada henfon bagai. zaman mak pak aku pegi nan ado. public phone pun boleh dibilang pakai jari.

tp kan yg peliknya, kenapa aku tak nangis masa mak pak aku pi dulu ek?? dah mlm baru nangis hahahahaha. hati kering tul.

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

wei..msukla meebo...kaalau x leh ym

PuteriSatu said...

apple : hati kering ko ek...hehehehe....memacam ko nih...memangla lawak..

zu : aku tak reti pakai benda alah meebo tu...ko ajar aku ler...

ummibatrisya said...

ummi penah rasa apa yang puteri rasa. tapi yg sedih dan tak dapat ummi lupa masa mak ummi pegi umrah buat kali kedua, bapa ummi meninggal dunia tanpa sempat melihat mak ummi pulang ke malaysia.

ummi doakan semuanya selamat. tak lama kan puteri. banyak2 berdoa.

Syikin said...

salam,

akak dah alami apa yg puteri rasa masa mak akak p haji gak..menangis tu biasalah, hatta dah berminggu2 mak akak pergi pun akak masih menangis lagi bila teringat dia.

baguslah komen utk tabung haji tu..

Shami said...

tabung haji...emmmm susah nak cakap, inilah bila hak2 kita telah dipolitikkan....

PuteriSatu said...

ummi : itu la kan....cuma apa yang mampu berdoa yang terbaik untuk mak...tu je...

syikin : itula kak...lepas solat je nangis teringatkan mak...semoga segala urusan mak dipermudahkan semasa di sana...

Shami : itu la...bukan apa saya komen tu..sebab kebanyakan yang mengerjakan haji ni...orang-orang dah berumur sangat..kesian tengok diorang... shoping komplek yang besar2 yang canggih2 kita mampu buat tapi kenapa komplek tabung haji untuk umat islam melengkapkan rukun islam yang ke lima...tak diupgredkan...saya rasa kesal sangat...sebab kesian tengok jemaah yang dah tua-tua dok berujan berpanas...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ko pi kat google ker..taip meebo..nanti dio kua..ko klik la..pastu ko msukkan id ym ko kat yahoo..tuh...nanti kua la..try laa