Wednesday, December 27, 2006

Balik Umah MIL...

23 Disember 2006 (Sabtu)

Yon keje....dan aku temankan akak aku melawat ayah tunang dia sakit kat Hospital Besar...dan petang tu lepas Asar...aku bertolak balik ke Sepang...rumah MIL...yuuuhuuuu...balik umah MIL....kali ni...okla...aku malas nak fikir benda-benda negatif sangat...aku cuba untuk happy...aku tak nak susahkan hati Yon...sebab aku tahu...klu Yon ikut aku balik kg...dia happy je...seronok je..dan alhamdulillah..aku rasa ok...aku happy...sampai pun dah nak maghrib...Mak abah tak de kat rumah..dan kebetulan MIL aku baru bukak kedai untuk maruku, bermacam-macam kerepek, kekadang aku bangga gak ngan semangat bisnes MIL aku nih...semangat dia mengalahkan orang muda..mueheheh...memang bisnes minded tul...sesapa yang nak beli maruku atau bermacam-macam jenis kerepek..leh beli kat kedai MIL aku kat Bagan Lalang, Sepang. Memang murah-murah..kerepek dia bukan kerepek lama tapi baru...cam maruku MIL aku, memang lain dari meruku lain..sebab ni secret resipi..muehhehe..







24 Disember 2006 (Ahad)

Bangun pukul 6.45 pagi...seronoknye tido...sebab sejuk...umah MIL aku ni memang sejuk...sebab tepi pantai kot...pagi mesti cari selimut...kebetulan pagi 8.30 Yon nak pi main bola ngan adik ipar aku...kat Sepang Putra...aku tengah solat...aku dah dengar MIL aku kat bawah...tengah nak masak brekfast kot...aku baring-baring jap...kul 7.00 baru baru aku turun bawah...jengok dia kat dapur..rasa cam tak sedap je nak tido balik...aku pun gagah-gagahkan diri untuk tolong dia apa yang patut...dia nak goreng bihun...setle semua...kul 8.30 pagi Yon pi main bola...aku tak nak ikut...sebab tak larat la..panas...memang tak de semangat kesukanan langsung kan...tak per la..biar aku dok umah ngan MIL aku je...pagi tu..Yon kuar...aku ngan MIL pun keluar pegi pasar...ha..satu bonet keta penuh ngan udang..ngan ketam...ngan ikan...MIL aku ni sesekali anak balik kot...semua masakan dia nak masak...sabar jekla...sampai umah mata rasa ngantuk sangat...MIL kata masak kul 12...so aku pun ambik kesempatan untuk tido..sedar-sedar...baru kul 11.30 mata dah tak leh tido...turun bawah...tengok MIL baru bukak peti ais...aku pun tolongla apa yang patut...Yon balik main bola dalam kul 1...kitorang tengah masak...wah-wah..score 1 gol pun dah kecoh...muehehehhe....dia kata petang sambung main...habis aku kena tinggal lagi la kat umah nih....sabar jekla.... petang tu...dia pi main bola aku ikut MIL aku pi jengok kedai...dok situ tak sampai 10 minit...nampak Yon balik....lepas 15 minit...Yon datang kedai...ajak temankan dia pi potong rambut... kitorang balik maghrib...singgah beli sate...dan mlm tu...akak ipar aku yang dok kat damansara tu nak singgah...dia dari kg hubby dia kat Melaka...nak singgah bermalam kat umah MIL...so mlm tu ramai la ...riuh rendah dengan anak2 buah Yon yang 2 orang tuh.. dan malam tu gak masa aku masuk tido...mak call dari Mekah...alhamdulillah mak sihat...cuma sakit pinggang je...dan buat pertama kali mak nangis dalam phone masa cakap ngan aku..sebelum ni dia maintain je...mak jangan bimbang anak-anak mak sentiasa doakan untuk mak...mak jangan bimbang....

14 comments:

13may said...

wah! bisnes yg menarik....

PuteriSatu said...

13may : klu ko nak jadi pembekal pun boleh...pi jumpa MIL aku kat bagan lalang kat kedai dia..dia leh kasi ko diskaun murah2...ko kata ko kawan aku...mesti dia kasi ko diskaun...muehehehe...

Yatie said...

kerepek2 tu nampak menarik .. terliur gak aku tgk .. tapi MIL ko jual tak bakul bulat ngan yg bakul cam rak tuh .. aku lagi berkenan ngan yg itu laaa .. nampak cam best aje .. cantik betul .. mataku tak berkelip melihatnya ... hahahah ..


p/s : kalau ko balik lalu kesas, mesti lalu kat telok panglima garang .. umah mak aku kat situ laa .. tu kg tercinta tempat aku membesar la tuh ... heheh ..

PuteriSatu said...

yatie : mueheheh....jual gak,...seme jual tuh....bakul2 tu semua kedai sebelah tumpang kedai MIL aku....klu ko balik msia singgah ler kat situ...oo ya ke....telok panglima garang kg ko yek....

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

ha..panjng cito ko erk..ko je x sempat nk citoo..

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

opppssss...ko x nk bg aku raser ker kerepek tuh..nanti leh order..kedai nyer area maner..kat kedai2 mkn kat bdan lalang tu ker

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

eh..bgan lalanggg...wakakakaka

PuteriSatu said...

zu : bukan kat kedai2 makan tuh...itu kat pantai...ini tak...bukan kat pantai...kat area kawasan perkampugngan tu..ada 2 kedai berkembar ngan perabot jati tu...klu kita nak menghala ke pantai sebelah kanan...nantila...diorang taruk signboard senang cari...murah-murah ko...memang baru-baru kerepek2 maruku seme...pi la....memang murah...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

murah tu brp..beli kat ko jer laa...ko pos laa

akumasihdisini said...

adoi...tak abis lagi kemaruk kamera...he he he...apa pun...teruskan mengambil gambor!

Yon minat main bola uper nyer...kecian ko kena tinggal sbb Yon gie main bola...aku dulu pun cam tue gak...asyik main bola jer...tapi aku bawak wife aku...sampaikan c are-an tue dah nak kuar esok pagi...petang tue aku gie main bola bawak wife aku...tapi sejak c are-keem nie ader...aku boleh dikatakan stop main bola...sbb kesian nengok wife aku kena jaga dua orang hero yg hero2 belaka...!

waa...best laa ko...bleh laa ko tolong promosi kat rodong pejabat kerepak MIL ko tue...atau tolong promote kat internet...buat satu blog/laman web khas untuk jual kerepek online...klau makin maju...makin sayang laa MIL ko kat ko...bertuah nyer badan...!

p/s : MIL tue aper??? monster in law ker? he he he

PuteriSatu said...

cikgu aku : oi....ko ni teruk tul ler weh...klu aku dapat cikgu rupa ini...memang aku malas pi sekolah la...asyik kena sakat jek...

emm tul gak cadangan ko tuh kan...memang kepala otak cikgu ni memang geliga....muehehhe...Yon memang suka main bola weh...hidup mati bola....boring aku! dulu masa world cup tak tido malam sebab tengok bola...tensen jek aku...

akumasihdisini said...

yon tue lama2 berhenti gak main bola...biler dah ader anak esok...mesti dia terasa yang banyak masa dia habiskan untuk bola...dan masa untuk anak kurang...jadi dia akan terasa rugi klau tak habiskan masa ngan anak...sbb dia tak dapat melihat pembesaran anak dia...lama kelamaan dia akan berhenti gak...macam aku...dulu masa bujang...bola no.1...mula kawin pun camtu gak...bola no.1...ade anak sorang...bola no.2...sekarang nie bola last sekali...he he he

Anonymous said...

kerepek tu yg sedap tuu.. makan diwaktu petang sambil pekena teh tarik.. huihhh

PuteriSatu said...

cikgu aku : ya ke..itu la..aku harap dia jadi cam ko gak ler...

lindosh :sedap kan...datang la pi bagan lalang beli....murah2...