Friday, February 02, 2007

Laksa Pahang...Yummy...





Semalam cuti Hari Wilayah...so acara masak memasak bermula lagi...kali ni...nak buat Laksa Pahang... aku bangun dah lewat...maklumla hari cuti...bangun solat Subuh aircond tak off, aku lupa nak offkan, lagi la seronok layan mata...dok berebut selimut ngan Yon... Bangun dan jengok mak kat dapur dah pukul 10 mak dah pun siap rebus ikan untuk di blend...mee laksa pun dah siap rebus..tinggal tunggu aku nak pi beli santan je lagi...so aku kuar ngan mak pi beli santan..singgah Bintang jap untuk beli barang dapur sikit-sikit...pastu singgah ambik akak aku kat umah dia...balik dah pun kul 11... masak kuah laksa...dan potong ulam-ulam dia semua... Yon bangun dah nak kul 12...(klu aku ada...dia bangun lambat...klu aku tak de..dia reti plak bangun awal..pelik tul) so...kitorang makan tengahari dengan Laksa Pahang...ya allah sedapnyeeee....puas tul aku makan...sampai 3 kali tambah...muehhehe...agaknye sebab air tangan mak aku sekali..itu yang sedap tak terhingga tuh..

11 comments:

marlinabaharom said...

berwajah baru nampak??!!!

ler.. ingatkan awak yang masak laksa tu. rupanya awak cuma pergi beli santan tok kuah laksa!!

PuteriSatu said...

mar : eh tak ler cuma beli santan...masak sesama la...tolong mak...wekekek....

KAMATO said...

salam, terliur tenguk laksa tu....

Yatie said...

ko nieh kan kalau tak post gambar makanan tak bleh ke ... dah le aku tak bleh nak masak macam2 kat sini sbb bhn limited, bila ko buat cam nieh ... buat aku kecur air liur aje ... gullppp ..

p/s : terdengar2 rintihan perutku .. uwaaaa ...

PB said...

lawo ler bekas boh kakah tu...
beli kat mana tu..??

berkenan sungguh ...

Kaklong said...

salam,

puteri, akak ni kategori hantu laksa. boleh tak nak tau camner resepi kuah laksa pahang ni ?

blh buat entri tak ? :D. tq didahulukan.

happyirfa said...

cantik umah baru akak.

pesal gambar laksa tu post 2 kali?makan hati akak.cam best jer..
lama dah tak makan laksa santan camtu..selalu kat sini laksa penang jer yg ada.

PuteriSatu said...

kamato : tengok jekla ye..wekeke..

yatie : loor ciannye ko...tak per..nanti balik msia..leh la ko buat...

pb : itu hadiah dari Puspanita Jabatan masa kawin ri tu ...tak tahu la diorang beli kat maner....

kak long : akak try tengok kat fotopages saya kak... saya ada tulis kat situ... puterisatu.fotopages.com

irfa : cantik ye..wekeke... sedap laksa santan cam tu...senang je buat...2 kali ke..yang bawah tu..kan ke mee kari...?

lindosh said...

laksa penang sedappp! hehee

kemat said...

lindosh, laksa penang lagi best kan.. tapi yg nie pun nampakl terliur gak..

Anonymous said...

this is not original laksa pahang recipes actually....reipi laksa pahang ada tmbh ikan masin, then kelapa, rempah ratus kena sangai then baru blend...etc....my great3 grandmother was a cook at istana pahang dats y i know...