Thursday, August 30, 2007

Alahai Aqilah...

Hari ni Khamis esok Jumaat selamat hari merdeka untuk semua…insyallah klu tak de aral maybe aku balik kg…dah lama rasanya tak balik kg. Act…Yon tak aply cuti, coz sabtu dia keje. Kadang-kadang aku rasa cam susah sikit nak balik kg sekarang nih…Yon sabtu keje…cam aku mang cuti…so no problem..tapi nak buat camana. Takkan aku nak tinggalkan dia kat sini..dan aku balik kg. Sekarang dengan Aqilah langsung tak boleh berenggang. Aku ada minta izin dengan Yon nak balik kg. dengan Aqilah…sebab aku tahu dia keje…maybe dia susah nak ikut balik kg…tak per…aku boleh drive..dah dia kata…dia pun nak ikut balik…sabtu dia pergi keje dari kg je…sanggup tuh…tak leh berenggang dengan Aqilah betul…muahahaha…act dari dulu sebelum ada Aqilah dia pun mang macam tuh…dengan aku pun sama…cam tak leh nak berenggang…tapi aku pun sama tak leh berenggang dengan Yon huhuhuhuuu….

Tak lama lagi kita semua akan menyambut puasa dan tak lama raya…pertama kali aku berpuasa sebagai seorang ibu…dan beraya sebagai seorang ibu..tahun lepas pertama kali berpuasa dan beraya sebagai seorang isteri…agaknye semua parent yang baru 1st time nak beraya ngan baby ni rasa agak excited kot..cam aku pun sama…huahuahua… memacam benda nak beli kat Aqilah…nak kasi dia pakai lelawa masa raya…tapi mama ngan papa dia pun nak melaram sama gak…huhuhu… Hari tu ada singgah Jackel kat Jalan TAR…ada satu kain aku berkenan…takla mahal pun…semeter baru RM10.00…ingat nak buat baju kurung untuk raya…2 pasang cukupla kot…becoz Yon kata…raya pertama maybe kat Pahang…raya kedua baru balik Sepang…syoknyeee…last year plan this year raya kat Sepang…tapi hari tu dia kata…this year tak perla raya kat Pahang gakla…sebab kat Sepang maybe rumah MIL ngan FIL..bersepah ..biasala orang bisnes…dia kata…nanti berabuk tak sesuai untuk Aqilah…huhuhuhu….seronoknye aku….

Pagi ni nak pergi keje…alahai…selalu Aqilah aku tidurkan…entah kenapa…klu aqilah tak tidur..aku jadi sedih nak pegi keje…tapi aku tahu..aku kena kuat…klu aku tak kuat..dan aku nangis tinggalkan Aqilah..nanti Aqilah jadi tak kuat…dan akan nangis…so..aku kena kuat…tapi aku memang tak boleh pandang muka dia yang pandang aku nak keluar pintu…

"Sayang…
klu mama mampu…
mama nak berhenti keje untuk jaga Aqilah…
Klu boleh mama nak tengok Aqilah membesar depan mata mama…
Nak tengok perkembangan Aqilah sehari demi sehari…
tapi mama tak mampu…
mama kena keje untuk Aqilah dan untuk mama…
papa pun kene keje untuk Aqilah…ya sayang…
So…Aqilah kena tinggal ngan Atok…
Mama tak nak Aqilah noty-noty ye…
Be gud girl….ok sayang…"

Thats Y aku selalu tidurkan Aqilah sebelum pegi keje…tapi pagi ni…dia tidur cepat sangat….kul 6.30 dah tido balik…kul 7.15 dah bangun…sabar jekla sayang mama nih…mlm tadi dua kali bangun menyusu..selalu rutin Aqilah bangun pukul 1 atau 2 pagi…lepas menyusu tidur balik…dan bangun pukul 4 atau 5 pagi untuk menyusu lagi sekali...tidur sekejap…dan bangun dalam kul 6 lebih…selalu dia main dulu kat atas katil…sambil kaki dia tendang sana sini….huhuuhuu…tangan dia pun dok kat muka papa dia..cam kejutkan orang tu tido je…pehtu dia suka main tangan dia….jap masuk mulut…berbunyi-bunyi…ha tu dia suka tuh…tapi dia akan baring paling lama 20 minit..pastu mesti dia jerit mintak angkat….selalu dalam 20 minit tu sempatla aku pegi mandi semua…tapi Aqilah pandai…time aku solat..dia baik je..diam je…pandang je kita rukuk…kita sujud…diam je dia…mata je terkelip2…papa dia panggil Aqilah…Baby Comel Papa…huhuhuu…comel macam mama dia aarrrr… Dah lama tak membebel cam ni...syok plak...lately ni asyik up gambar2 je...bebel kurang...so sesekali bebel..seronok plak ye...huhuhuhuuu....

9 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

bile aku baca...peragainyer ala-ala afif gak..bebudak mmg gitu kuttt...bgn nyusu..tp biler dh pg nk pi keje..mesti dia bgun..main2...pastu mjelang spai umh mil..dia pun tido balik..hehehehe..

mimie said...

amboi....dah cerita pasai ghaye nampak . erm...memang la kalo ade anak ni dia laa yg kite dulukan . nak beli baju dia jer . masa 1st time ghaye ngan aiman sronok sgt bila tgk dak umur 5 bulan pakai baju melayu teluk belanga . comeiiii sungguh !

PuteriSatu said...

zu : tuhla pasai...tapi seronokkan...walupun bz sikit..tapi memang menyeronokkan...

mimie : syoknye raye...heheheh....comeynyeeee...baby pakai baju teluk belanga....comey...

yun said...

hubby keje hr sabtu. uhuhh yun pon bakal mengalami situasi mcm akak ni 1hr nanti.

PuteriSatu said...

yun : muahahha...tension je sabtu kita cuti ...tapi sorang lagi kena keje...sabtu tu rasa cam tak bermakna je...kui..kui..kui..

angah said...

Adneen bangun menyusu 2 jam sekali. So pukul 1,3,5. Kalau dia tak bangun angah akan bangunkan. Nak jaga supply susu.

Biasanya pergi kerja tu mmg dia tengah lena. Kengkadang kalau dia terjaga tuh susukan jugak la. Natijahnya pukul 9 la sampai opis

PuteriSatu said...

angah : ya ke...sebab tu adneen bulat gebu...Aqilah...tak berapa kuat sangat nyusu act...

miss_tree said...

Wah..tah bila laaa buleh merasa raya 1st time as mummy..
[as a wife pun belum lagi.. ada hati tu...]
hahahahahaha..

PuteriSatu said...

mistree : akan sampai gak masanye nanti...rasa lengkap hidup ini bila kita jadi mama ni...hanya orang yang melaluinya saje akan tahu betapa bahagianya bila bergelar mama...