Tuesday, August 07, 2007

Aqilah....2 Bulan 24 Hari....




Gambar ni diambil last week...2hb Ogos...Aqilah berusia 2 bulan 24 hari...tapi lambat aku post kat entry ni...kebetulan kat ofis...sibuk sikit...bukak je blog...ada je keje yang menunggu...so terpaksa ditangguhkan...dan esok 9hb...ikut hari Aqilah genap 90 hari...ikut hb...11hb Ogos baru 3 bulan...alhamdulillah...

Esok Aqilah kena pergi klinik...huhuuu...nak cucuklah tuh....last month cucuk...menjerit time jarum cucuk peha dia...cian baby mama...tapi tak per la..bukan doktor sesuka je nak cucukkan...tak perla..untuk kesihatan anak mama jugak...

Aqilah dah pandai hisap jari..Dah pandai capai itu ini...time kita salinkan pampers dia pun...dia sempat capai baju dia ..terus bawak ke mulut...kaki dia ya allah...tak diam langsung...seminit pun tak diam...tinggi plak tu dia angkat....kelakar je....aqilah...aqilah...gelagat dia memang mencuit hati...pepagi kul 3 pagi..klu terjaga...lepas nyusu tak nak tido....klu ditidurkan juga...nanti mesti dia gelisah...ajak borak la tuh...sekarang dah pandai sembur-sembur air liur..buat buih...hai anak mama...memacamla ragam ye sayang...Mak aku kata...kalu baby kita dah boleh sembur2 air liur ..buat buih cam tu...rambut mama mesti luruh/gugur...memang betul pun...4-5 hari ni memang rambut aku banyak gugur... satu hari tu..Aqilah macam dah kenal sapa mama dia..sapa papa dia...aku dengan yon try tanya...mana mama...? mata dia pandang kat aku....mana papa...? pandang kat Yon....tanya lagi..mana tok (mak aku)?...dia pandang kat mak aku....mana Cik Ngah..sister aku...dia pun pandang akak aku...akak aku kata...maybe kebetulan je...kitorang try tanya sekali lagi....memang betul...dia dah pandai kenal orang....anak mama...anak mama...telatah dia memang tak pernah menjemukan...

Baru aku tahu sekarang...orang kata...seronok sangat melihat perkembangan anak yang nak membesar....tengok perkembangan dia dari minggu ke minggu...

Hari Ahad baru ni...Aqilah dah pandai tengok toys Pooh...cam excited je bila hubby bawak tempat toys...lebih-lebih tengok patung Pooh tuh...agaknye dia perasan tilam dia ada gambar Pooh sebesar-besarnya kot...hubby suruh dia capai..dia capai...tapi bila jatuh dia wat tak tahu je...bila kat umah..pandai dia peluk dan pegang Pooh tuh...agaknye anakku ni suka patung Pooh kot...

12 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

nk kene cucuk kali ke 2 erkk..afif nanti kali ke 3..20.4 nih...genap2 4 bln dia..tp maybe mil aku gak la yg pi bawak klinik...

PuteriSatu said...

zu : oh ya ke....selama ni ko tak penah bawah afif pi klinik ke..?

Abang Long said...

Zaman menjaga bayi kecil sudah berlalu (agaknya), mungkin Abang Long akan jaga cucu pulak ... hehehe

happyirfa said...

sebelum gi klinik nak cucuk tu jgn lupa bekal minyak cap kapak.lepas je cucuk sapu ubat tu.nanti dia taklah sakit sgt.petua jer..

ryu_hana said...

congrates....lama tak jenguk blog ni tetengok dah bersalin...comel la baby aqilah...alhamdulillah...

PuteriSatu said...

abang long : ya ke abang long..leh share petua jaga baby ye.'

irfa : ya ke...akak semalam balik umah sapukan minyak yu yee je...

hana : thanks...

Anonymous said...

yess stuju ngan happyirfa...saya sendiri last week bwk baby gi cucuk for 2 mnths. lepas jer doc cabut jarum, terus jer saya gosok tempat inject tu ngn sikit minyak cap kapak. Alhamdulillah..baby tak demam n tak meragam pastu. siap me n hubby bwk dia gi shopping sakan after injection.dapat petua ni dr makcik yg btungku saya ms dlm pantang.act, blh pakai any myk yg berangin..cap kapak,vicks etc

kasihlatifah78 said...

haah btul tu...aku pun kalo g klinik tak lupa bwk minyak yu yee..alhamdulillah anak2 aku jrg kene demam...kupu2 aku ni asyik mnyengih jer...

PuteriSatu said...

anonymous: emm tuh aar..kita dulu masa aqilah 2 bulan...tak tahu boleh taruk minyak panas...meragam dia petang pas cucuk...konon dengar cakap misi takyah taruk ubat...sekarang dah tahu..terus taruk ubat...

cik anak : yerla..aku pun taruk minyak yu yee...

Mummy Rizq said...

rambut dia lebat.. sama macam rizq waktu kecik kecik pun lebat sgt. tu yg tak cukur tu....

PuteriSatu said...

mar : ooo rizq pun tak cukur ek rambut dia....? tuh la..cam sayang je...anak kawan kita lahir rambut cantik lebat cam tu..cukur je..pehtu rambut dia tumbuh balik halus2 je...tak lawa dah...itu sebab papa Aqilah sayang nak cukurkan pala anak dia..huhuhuuu....

minnie said...

salam..
Geramnya tgk muka aqilah...