Monday, February 25, 2008

Baliknya Aqilah ke Sepang....

Buat masa ni...tak de gambar untuk dipamerkan ye...huhuhu...sebab charger kamera rosak..tak tahu kenapa..tetiba charger tu tak leh charge...nak pegi beli masa begitulah terhadnye...insyaallah minggu ni aku try pegi cari...sebab banyak saat yang perlu dan patut dirakamkan...ter`mis' sayang kan..? Hari Sabtu tu...kitorang pegi bershopping-shopping dengan mak...Aqilah...Cik Ngah Aqilah...Aku! Papa Aqilah - Sabtu keje! huhuhu...lagipun ini shopping barang untuk orang pompuan je...so, Papa Aqilah memang tak leh itttuuutt...!

Act..kitorang plan nak balik Ahad pagi ke Sepang umah MIL...tapi kebetulan mak pun Cik Ngah Aqilah dah bawak pegi umah dia...so Papa Aqilah kata...kita balik petang ni gak...adeeehh..malasnya kan nak packing barang emergency cam tuh...aku klu kemana-mana..lebih-lebih lagi klu nak bermalam...aduhai...keta memang penuhla..dengan barang-barang Aqilah..dengan barang aku..barang-barang Yon...patutla kebanyakan kawan-kawan aku...bila anak bertambah...mula pasang niat nak tukar kereta yang lebih besar...memang patut...sebab aku ni anak baru je sorang...tapi gen-2 aku tu dah tak boleh menampung barang-barang aku 3 beranak...huhuhu...takkan nak bawak keta sorang satu....boleh tu boleh sebab satria Yon jarang kitorang guna..tapi pelik sikit kan...???

Kat Sepang...Yon sebok nak bawak Aqilah main pasir kat pantai..nak jejakkan kaki Aqilah kat pantai...act time tu..time tidur Aqilah...tapi malas aku nak halang...lantak dia, dia ngan anak dia kan....yang kelakar Aqilah tak suka pasir...dia geli agaknye...dia kuis-kuis sikit ngan kaki dia...pastu memanjat badan papa dia....huhuhuhu....pastu dah tak nak...dia lentik-lentiikkan badan dia tak nak turun....

Dalam pukul 6.30 petang kitorang gerak balik KL....Aqilah tido je sepanjang jalan...sampai umah dalam kul 8...Aqilah dah bangun dan tak nak tido lagi....dalam kul 9.30...badan dia cam suam-suam...macam demam...check suhu badan...36.5 cam normal je....tapi badan cam `dedar-dedar'...kena angin pantai ke ape ni...dahla asyin merengek je...asyik nak dukung je...aduhai...kasi ubat demam punyalah susah...dalam kul 11.30 baru tido....tengah malam badan dia stil `dedar-dedar' lagi...tapi pagi tadi dah ok jer....dalam kul 6.30 pagi aku offkan air-cond...dahla berpeluh2 Aqilah tidur...apalagi..jeritla dia...pantang panas sikit sabar jekla...basah kepala dia dengan peluh...aku on kan bali aircond...elok je dia sambung tidur....aku tunggu gak dia bangun tido...dah pukul 7.45 stil tido lagi..lena tul....aku pun tak leh tunggu...tadi mak sms..Aqilah bangun kul 8.30...sabar jekla....anak dara bangun lambat...hahahha....mak kata badan dia ok..tak panas...mak dah pun beri makan biskut dan makan ubat demam...alhamdulillah klu demam dia tak melarat....

Act...aku memang bersyukur sangat...tuhan permudahkan untuk aku menjaga Aqilah...walupun di awal-awal dulu...dia banyak ragam...tapi alhamdulillah....dia tak banyak sakit...demam teruk-teruk tu tak pernah....takat selsema je...demam cucuk tu biasala kan....demam atau batuk yang barhari-hari tu..alhamdulillah tak pernah lagi...beralih bulan pun, nak tumbuh gigi..alhamdulillah memang tak de demam...tapi lain bulan lain ragamnye....apapun...menjaga dan membesarkan Aqilah cukup menyeronokkan aku...alhamdulillah diatas kurniaan tuhan ini....

15 comments:

Aleeya said...

indahnya bila kita ada anak kan, pastu klo jaga anak time demam ke..rasa sedih jer tengok dia tak sihat, nak aje jadi galang gantinya

pastu klo kita sakit demam lak, at least bila tengok anak..lega la rasa sket..hehehe

*SiRibenMerah said...

syukur je kan, dipermudahkan nk besarkan aqilah..hehe.. ape tips akak yek waktu mengandung kat dia..kongsi la sket..ngeh ngeh ngeh..baca story neh cam x sabar lak nk ada anak sendiri..hehe =P

PuteriSatu said...

aleeya - yer..betul sangat...sebab tu orang kata..anak tu penyeri rumahtangga kan....tak tergambar dengan kata-kata kan..betapa indahnye hidup ni....

PuteriSatu said...

siribenmerah - alhamdulillah...kan...tak de tips pun...yang penting...kita banyakkan berdoa kot....

tak sabar ye....? cecepatkanla mana yang belum tuh dik...

IdaShah said...

sy pn klu blk kg mcm2 brg nk angkut. brg2 khayra plg byk. khayra nie jenis x meragam tp lasak. klu dh pndi jalan nnt x tau lah...

viruspadu said...

aqilah antibodi kuat ni... bagus laaa


akak, cepat2 la tepek gambonya

wendu laaaa

KLMari said...

Alhamdulillah senang jaga and tak banyak ragam....Biasalah bila anak anak demam, mau tak tidur dibuatnya mak ayah...Takut kita terleka/terlelap, time tu ler demam naik tinggi..Sampai bergilir la tidur nak jaga suhu badan anak anak....Anak punya pasal, apa pun sanggup kita buat, kan !!! Asalkan dia sihat...

risanur said...

best kan biler lihat perkembangan anak kita sendiri..tahniah puteri1 krn senang menjaga aqilah..risa jeles la..

PuteriSatu said...

ida - memang tul..seme benda nak hangkut kan..bimbang je klu tertinggal....pernah sekali tertinggal pencuci botol susu aqilah...haru tul cari satu temerloh tak jumpa....last2..cuci je botol aqilah ngan glo...huhuhuuu...

PuteriSatu said...

VP - alhamdulillah takat ni kan..esoklusa kita tak tahu ya tak....

mah..charger kamera rosak aar...tak leh nak snap gambar 3-4 hari ni...baru ri ni akak beli....insyaallah esok akak up kan gambar si kembar nisa tu ye...

PuteriSatu said...

klmari - itula kan...anak punya pasal ya tak....memang riso je klu anak demam ni..tak tahu nak kata camana risonya...

PuteriSatu said...

risa - alhamdulillah...tak per la..setiap anak lain-lain risa...ada yang mudah ...ada yang susah sikit..apapun...susah ke senang ke..ianya memang cukup menyeronokkan...tul tak..?

nasazfrog... said...

Membesarkan anak2 memang menyeronokkan yer kak,, nak pulak dia membesar tiap2 hari depan mata kita,,, tengok pada perkembangnyer pun dah cukup membanggakan kiter sebagai seorang ibu....

happyirfa said...

salam..
nak demam sbb beralih angin pantai kot.balik sepang makan ikan bakar ker?

PuteriSatu said...

nasa - betul sangat tuh....cukup menyeronokkan walupun penat...

irfa - tak makan la irfa....sebab dah selalu sangat...sebelum ni tiap kali balik makan ikan bakar...best....manis...sebab ikan baru naik kan..