Wednesday, June 25, 2008

Boring & `Black-Out'nya Kat Umah...

Semalam petang keluar ofis dah lewat...selalu memang ngam-ngam 5.30..pempaham jekla dalam KL n tetengah bandar ni klu lewat 30 saat pun...mulalah terperangkap dalam jem yang teramat jem...semalam keluar lewat 15 minit...apalagi..bergasakla jem kat belakang Eon Bank tuh..aduhai...tension tul...act dalam kepala dah plan nak singgah kedaila apa la..nak beli kueyteow...kerang...teringin nak makan kueteow goreng...dah lewat..sampai umah pun dalam kul 6.05 minit...terus balik umah...wajah Aqilah dah terbayang-bayang kat mata...huhuhu...sory bang..wajah abang jatuh no.2...huhuh..ampun..ampun... so balik umah dulu...pastu baru pegi ambik Aqilah kat depan umah...Aqilah dah terkedek2 dah kat laman umah Akak Baby dia...dah terjerit2 tengok Baby main bola...kitorang pun angkat Aqilah bawak pegi kedai nak cari barang...3 beranak merempit ke kedai...Aqilah eksyen sungguh klu dok atas motor..mama panggil nama dia kat belakang pun dia buat muka sombong...tegak je pandang ke depan...melihat pemandangan la konon tuh..eksyen ye....

Lepas mandikan Aqilah..siapkan dia...kul 8 dia dah ngantuk...coz petang mang dia tak tido langsung..asyik main je umah Cik Nor dia..malam cepatla tido...rasa tak nak kasi dia tido..sebab tak puas main dengan dia kan..tapi sian kat dia..klu tak tido..nanti kuat meragam...nak dukungla..nak itu la nak ini la..nak buat apapun tak jadi...so tidokan dia...dalam kul 8.30 tengah syok kopek kerang...sambil ngap masuk mulut kan (kerang tu dah rebus siap sebab tu leh ngap..huhuuh) tetiba...gelap..ha sudah...letrik tak dak! selalu kejap je...terkam Aqilah dulu kat dalam bilik riso dia terjaga...nanti nampak gelap dia nangis..haru je kan...10 minit...20 minit...30 minit...letrik masih tak de..ha sudah...dah jenuh mama n papa dok kipas Aqilah...takut dia panas kan...adoihai camana Aqilah nak tido ni..klu panas...rasa kat kepala dia..peluh dah basah dah....papa usaha cari Fan Stroller Aqilah...nasib bateri spare untuk kamera dah charge sesiap..lehla guna bateri tuh...aduhai....sejuk sikit Aqilah...dah 1 jam..stil tak de letrik lagi..adoi..camana ni...Aqilah memalam tido memang aircond on sampai pagi....siannya....kipas tak de....dalam hati dok doa cepatla ada letrik...nanti Aqilah bangun mahu jerit ni nanti...gilir2 aku ngan hubby kipaskan Aqilah...nak masak tunggu letrik ada..jenuh..hubby dok tanya je...`Yang..bila nak masak ni...???' sian plak kan mesti perut dia dah lapar...so dalam samar2 lampu lilin tu..usaha gakla masak...letrik stil tak de..Aqilah dah resah gelisah dah...panas kan...sian dia...kita pun tak tentu arah panas....tepat kul 10.10 minit...tarraa...terang benderang..alhamdulillah syukur....rasa bernafas semula...Aqilah pun bolehla tido dengan nyaman...rasa tak de nyawa letrik tak de kan..padahal dulu2 masa zaman atuk nenek dulu...letrik pun tak de guna pelita je kan...tapi ok je...usahkan aircon..kipas pun tak de...betapa bertuahnya kita zaman sekarang nih...terfikir sejenak...baru panas kat dunia...dah tak tentu arah kan...

Photobucket

Act..takla boring sangat...tapi memang everymonth memang beli Pa & Ma ni...so bila gaji tak perabih duit kat majalah ni mang tak sah...bulan ni tambah satu lagi majalah...Impiana...huhuhu...insyaallah ada rezeki Aqilah tak lama umah siap...lehla kita cedok2 idea kat majalah ni kan....hahaha kuat berangan tul mama Aqilah....

27 comments:

izman said...

same la kite. kalau letrik takde jenuh lenguh bahu kipaskan anak2 tidur. bertuah diorang kan.

beli majalah mmg bagus, ambik resit boleh rebat income tax.

PuteriSatu said...

IZ ~ itula kan...sian bebudak...baru anak sorang..klu anak 3? patah terus bahu..wekekke..

~dyla~ said...

memang la budak skang dah tdo pakai econ.. inas pun sama. buat dyla limitkan jugak.

terer la kak leh masak dlm gelap tu..

PuteriSatu said...

dyla ~ huhuhu...tuhla pasal...klu tak berpeluh kan...satu bantal basah...

Aleeya said...

lama dah tak beli pa & ma, masa peknen dulu je rajin beli he he

PuteriSatu said...

leeya ~ akak mang pelanggan tetap majalah tuh...dari situ berjuta ilmu yang akak dapat dalam tips2 pejagaan baby...

mama ranggie said...

mama cuma beli mastika aje...yg lain kurang minat..wanita pun ok gak tp jarang belilah...

shiemz said...

dak zaman skrg dah moden..pakai aircond tdo..zmn kiter dulu mana ade... betuah aqilah dpt mama papa leh sediakan aircond yek....

aku majalah pa ma mang aku beli every month... dah berlambak kat umah tue... yg terkoyak pun ade dikejekan hadzeq..hehhe

PuteriSatu said...

MR ~ ya ke...mastika tak penah beli lak...

PuteriSatu said...

shiemz ~ umah aku tu panas ya amat shiem lebih2 bilik aku tuh...aduhai..rasa cam dalam oven...bilik mak aku kat belakang tu ok...sejuk sikit...camanala nak tido klu panas membahang...maybe rumah tu panas kot..sebab tak de pokok kat keliling....aku dok umah sendiri nanti..harus aku tanam pokok keliling umah..kasi sejuk..hahahha.

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

wahh..dh tambah satu lgik majalah erkkk...x po la..berangan dulu aper salahnyerrr...x giteww...

Abang Long said...

Hantarlah gambar anak dengan ibunya sekali ke majalah, manalah tahu kalau tersiar, kan dapat hadiah.

Jom ke gerai abang long.

PuteriSatu said...

zu ~ a'a...berangan jek dulu..

PuteriSatu said...

abang long ~ ya ke abang long..segan aar....huhuhu...

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam perkenalan juga dari saya, x usah ber"kakaklah" kita same age aje. apapun terima kasih atas pandangan awak

PuteriSatu said...

CB ~ alahai..ya ke..huhuhu...yup..pandangan kita sama...

risanur said...

kalu risa lak kalu blackout je confirm aje hubby gi shopping kompleks...coz kalu dok umah tak tahu nak wat pe...

PuteriSatu said...

RISANUR ~ ye ke...huhuh..akak plak terpikir nak ajak hubby pi dok hotel semalam...wakakakka...lawak tul..

Azura said...

kl kalu jalan tak jem tak sah.... he he he.... black out kalu kat kl panas woo.. lainlah umah tepi pantai... hu hu hu

PuteriSatu said...

zura ~ itula pasal....

Alinlai said...

tak pe habiskan duit beli majalah... banyak pekdahnya ke ke ke.... teruskan teruskan....

cen said...

acik dulu, klu black out...suh tiga2 anak duk dendiam, sampai lampu tepasang semula..diorg mesti sonok kalu dpt pasang lilin...blh main api ..(tapi hati2..)..kira diorg jadi baik sikit kalu masa black out tuh. Semua diam dan patuh pada printah, suh tidur....huhu..so far acik tk takut2kan diorg...tapi suh diorg diam je...panas? tk de masalah mengipas....heheh..sbb apabila kipas tk bergerak, maka tips acik kt diorg, tdo je..kurangkan gerakan..maka idakla panas sgt...hihi..

cendawanintim said...

bila letrik takder, jenuh ler kipaskan budak bertuah tu tido...

watashiwa said...

waaaa...sukenye tgk gmbr baby kat cnie;-)

green apple said...

aku ni bila nak insaf beli mags mcm ko..balik2 aku beli CLEO, HELLO, COSMO...cam gedik je.

Mommy Lily said...

susah tul kalau tkde letrik...panas semacam...tu la kita nie selalu sejuk aje dgn kipas/acond kan...

fealize_eleanoer said...

FE paling x suke if xde current...mmg x suke sunggoh! :(