Monday, August 25, 2008

Bercutinya DiHujung Minggu...

Entry sebelum ni kan ada mama citer pasal pegi Tesco bawak Aqilah ke playground tuh kan...act ternampakla cd Upin Ipin...dulu pernah tengok kat blog Viruspadu anak dara dia..si nica tu dapat present dari MomySha klu tak silap mama...act Aqilah mang suka kartun Aminasi ye orang panggil tak silap mama...kan klu kat TV1 ada satu iklan budak pompuan degil nak main kat taman...n ada penculik..tuk selamat kan diri..budak pompuan ni gigit penjahat ni...Aqilah cukup suka iklan tuh...n apa saja kartun yang cam aminasi kekdahnya tuh kan...mama pun tryla belikan...n memang dia suka...dia sanggup tengok citer tak gerak2...cam dia tengok Postman Pet, Thomas n friends, Fifi n a Flowertots, Bolos ha tuh pun dia suka, Tom-Tom Bak, Macam2 Aznil.....semua citer tu mang dia diamla...habis citer tu semua...cam peluru la dia...

Photobucket

U all tengokla memacam aksi dia tengok cd citer Upin Ipin ni...jap dia nak tengok atas kerusi...jap dia nak tengok baringla..jap cam tu la..jap cam ni la...tapi dia leka...mama pun leka sama..suka tengok watak cute Upin Ipin berpuasa n sambut raya...best...

Seharian dok layan Aqilah...dalam kul 5.30 petang...papa Aqilah kan kerja Sabtu...kul 5.30 sampai umah...tingin sangat nak makan sizzling kan...harusla terjah kat Care4 Ampang dengar citer kat situ...sizling not bad...jom bang kita try...jadi ajelah kan...kebetulan susu aqilah pun dah habis stok..dah cari2 barang kat Care4 singgahla kat food court situ...dah Aqilah menakal...mama pun minta papa jaga Aqilah dah serik ya amat pernah dulu ada sekali mama jaga Aqilah...papa pegi order makan bagai...Aqilah jerit2 nak air ribena yang dalam peket tu kan..plastik kecik tu...yang ada tiub kat atas tuh...sekali dia nak pegang peket tuh...time tu dia dok dalam troly...dia picit air tu habis air tu terpancut keluar...dengan mama dengan barang2 seme mandi air ribena...malu ya rabbi...eeiii rasa nak cubit je time tuh..seme orang pandang2 jeling2...mesti diorang kata...apela kan...tak semenggah tul..tapi mama wat muka tak malu jek...wat dek.....so kali ni tak per..mama order...dah serik ya amat...huhuhu...order sana order sini..sizzling ye mee n sizzling me dah siap..jap je diorang buat...best tul..cekap tul...

Photobucket

Makan time...Sebelum keluar sebenarnya Aqilah dah mamam nasi ngan sup kat umah..habis nak dekat dua mangkuk nasi...sup semangkuk...we all ingat dia tak kacola kan we all makan...we all dah belikan dia jagung tapi jagung tu lantai kat foodcourt tu yang makan ok...bagus sedekah tul aqilah nih....dah dia jatuhkan semua tu...dia jerit2 nak me we all makan kan...so we all pun suapkanla...mana nak kasi dia..sizling tu kan panas berapi...tiop2 baru suap..sebelum tu hisap dulu kuahnya takut pedaskan...dah dia jerit2 plak kat situ...maybe dia suka sangat mee tu kot...dia jerit lambat...nak..nak...nak...suara dia je dengar kat foodcourt tu...eeiii rasa malu ya amat...cam we all dera anak tak kasi makan lak...huhuhu...tuh u all tengokla pangai dia....dia jerit kat papa...sebab papa dok sebelah dia kan...huhuhu....selalunya klu dia buat ragam tak tentu hala ni selalu dia nak zzzzz la kan...memang betul pun..balik tu...letak atas tilam terus lena sampai pagi....aduhai anak mama....memacam peel....

Photobucket

Okla...kita citer pasal baju raya....kain cotton 2 sebelah kanan tu Aqilah punya tuk buat baju kurung...sebelah kiri tu lak...mama n papa tuk wat baju kurung n baju melayu...we all decide this year...pink kaler..tapi bukan pink lembut...pink cam tu..pink ape ntah...tak tahu...tapi pink dia cam dark pink sikit...tak tahu apa nama pink tu..tapi itula kalernye....lawa...kenan sangat kaler tuh...sweet...ingat nak beli 2 pasang lagi kaler cenggitu....

55 comments:

Miim said...

salam ziarah,

comeinyer aqilah...
nama pun sedap...
baju raya utk aqilah cantik..bestnyer dpt buat baju raya...

su said...

suke tgk telatah Aqilah!cute jer...

pink kaler mmg sweet sgt2 tp raya ni kitorg oren je...hehe

risanur said...

kak, baju pink akak tu sebiji cam adik saya punye...hope pakainya tak terserempak la.. :)

PuteriSatu said...

miim ~ tima kasih...sesekali nak raya kan...

PuteriSatu said...

su ~ oren pun lawa per..

PuteriSatu said...

risa ~ ya ke..nanti leh nasyidla ngan adik risa tuh...muahahha..

marsha said...

upin & ipin mmg cute. suka sangat bila dia cakap, "betul betul.. ye boleh boleh.."

HasneY said...

wah mummy cantik la..berkenan sungguh..both color pink tu...we'll this year, has dh beli satu gulung.......maroon color, bj melayu ayahnya dah siap temph cuma baju ktorang jerk..belum siap lagi......he..he..pertama kali tahunni ktorang sama color in same 'gulung' kain..ha.ha..

cutemiut78 said...

ok ler clr pink tu..sesuai sgt.. kami tema thn ni ijau ler plak. Mirul pun suka tgk catoon animasi tu.. dia suka sgt tgk catoon kacang..

puan.cokolat said...

kak..
sy admire tol lah dgn rambot aqilah ni... chantek sgt!
biar pjg kak.. jgn potong!

ler... leh kawan dgn afif soka sgt karton upin epin ni..
saya ada sumer episode dia..
tp bukan beli ekk.. babahtok afif burned dr youtube gitu!
gigih tak????

hahah!!

PuteriSatu said...

marsha ~ tul tu...betul..betul...comel je kan...sungguh mencuit hati..

KV said...

eh, kain cotton aqilah tu sama mcm kv punya. Wahahah. Boria lah raya nanti.;P

PuteriSatu said...

hasney ~ ya ke...lawa tu maroon..

PuteriSatu said...

cutemiut ~ ya ke..hiks..

PuteriSatu said...

pn ckolat ~ leh kawan afif la cenggitu kan...rambut Aqilah..? hiks..rambut mengerbang dia tuh..?

PuteriSatu said...

kv ~ ya ke...kita nasyidla sekali...hehehe

nasazfrog... said...

wah aqilah tgk tv dekatnya,, cam dek wani lah,,, kena marah ngn mama baru dia tgk jauh sikit,,, aqilah tgk dah tak dok diam dah kak,, wah raya tahun nie tema pink ker,,, cantik,,, :)

PuteriSatu said...

nasaz ~ itula pasal....pink kaler la..hihihihi..

LayarLara Legendary Of Journey said...

Qilah.. mama jaat kan... meh sini kat aunty meh...

green apple said...

baik ek anak ko tgk tv penuh kesopanan dan kesusilaan.

kalau anak aku diam cenggitu aku wat kenduri 8 hari!

IBU KUMBANG said...

Salam.. ameer pun suka nengok VCD tu.. kita tukar link yer...

PuteriSatu said...

layarlaya ~ hiks..yerla tuh...

PuteriSatu said...

Di ~ klu wat kenduri jangan lupa jemput aku tau...

PuteriSatu said...

ibu kumbahg ~ ya ke...ok boleh...

akumasihdisini said...

bestnyer dapat baby girl...baru2 nie wife gie scan...doktor cakap boy lagi...tak sampai lagi laa hajat nak menimang baby girl...tapi aku terima segalanya...Allah yang tentukan...

PuteriSatu said...

a.m.d ~ la ya ke..tak per...tak de rezeki..next time...leh cuba lagi....blog ko dah update ke weh..?

ILA said...

wah!wahhhh!!raya sakan si aqila..
sila blajor puasa okeyyyy..hehekk:P

PuteriSatu said...

ila ~ weekekek....

kuchalana said...

citer upin tu anak aku pon suka.. melompat dia tgk.. ekkeke

Khas Lysha said...

citer upin ipin nie mmg best kan.. bebudak suka sgt menengoknyer.. tak boring.. mak budak pon suker gaks..

mmg cantek la kaler pink tuk raya tue.. i likeeesss....

izman said...

makin comel anak dara ko tu.

baru nak start buat baju raye ke?

PuteriSatu said...

kuchalana ~ ya ke..hiks..

PuteriSatu said...

khas lysha ~ itula pasal mama pun suka kan....

PuteriSatu said...

izman ~ makin comel ek..cam mama dia la gak...huhuhu..

nuarliesya said...

tema warna baju raya kita thn nie hampir samalah...nanti bolehlah kita boria yer.....

Kujie said...

wah..dah siap baju ye

nanonano said...

lawa2 lah baju raye die,
pinky sume..

Faina Arisya said...

kak puteri..

ada masa jawab tag yer..

PuteriSatu said...

nuarliesya ~ ya ke sama..leh boria ye...

PuteriSatu said...

kujie ~ lum siap..tuh baru kain je..hiks..

PuteriSatu said...

nano ~ kebebtulan hubby yang beri idea...sweet kalernya..

PuteriSatu said...

faina ..insyaallah...

Abang Long said...

Sudah buat persiapan untuk hari raya ?

PuteriSatu said...

abang long ~ belum lagi la abang long...baru nak start wat persiapan la tu dok beli kain tuh...baru permulaan...

AzurA said...

waaaa... aqilah dah shopping kain raya.... cute ler die nanti pakai baju kuwung

zAnA said...

alahai, biasalah kak...
sama ler peel si aqilah & batrice tu....kalu gi makan kat luar, mmg berperang ler dgn dia.....dah makan pun still nyibuk nak makan lagi.....tp tu ler penyeri kan..

cantik baju raya ....
baju aqilah pun sweet jer...
suker ler....kak, tu pink magenta tu....pink terang kan...dari jauh dan terserlah..

bukan aminasi ler kak...animasi.....

fealize_eleanoer said...

i'allah tema family saye tahun ini ialah maroon kepink-pinkannn :D

PuteriSatu said...

zura ~ pakai baju kuwung comel la..

PuteriSatu said...

zana ~ hahah yerla animasi...

PuteriSatu said...

Fealize ~ ya ke....lebih kurang kot eh...

*SiRibenMerah said...

salam akak..
wahhhh.. kejap je da membesar aqilah neh..
salam ramadhan sis =)

PuteriSatu said...

teacer ~ selamat berpuasa juga dari akak sekeluarga...

~dyla~ said...

alamak byk dah komen ni.. tapi nak menanya gak nie... rambut aqilah dlm mbr tue yg pakai baju kuning tue, mama aqilah gulungkan ker? cantikkk la...

eh, aqilah leh geng la ngan inas baju pink kaler kain cotton...

PuteriSatu said...

dyla ~ mana ada dyla tak de gulung pun...rambut dia mang cenggitu...

yeh leh geng la ngan inaz kan...

PerantauSepi1306 said...

hiks memberontak baby tu tak leh kaco mama ngan papa dia..