Thursday, November 13, 2008

Susunya Aqilah Punya Cerita...

Kelmarin...we all ke Carefour tuk beli Mamil Gold Aqilah...memang selalunya we all ke Carefour atau Tesco je cari susu Aqilah...coz kat situ harganya kira bolehla...tak mahal sangat...tapi sebenarnya..beza rege tu..takla sampai 10 hinggit pun..cuma takat 2-3 ringgit je...tapi konon nak berhemah berbelanja la kononkan...seringgit pun kenalah berkira...walaupun hakikatnya zaman sekarang nih...seringgit tu apelah yang dapat kan...tapi sebab nak sahut seruan kerajaan berbelanja dengan berhemah...so kenalah berkira..hiks...sebenarnya mang harus berjimat pun..sebab gaji mama n papa pun takla banyak mana...dalam keadaan sekarang ni...memang seharusnya berjimat cermat...we all ke Carefour nak cari Mamil Gold Aqilah...disinilah terjadinya cerita yang menggeramkan hati mama...masa tu je geram ..pehtu sebenarnya dah tak geram...tapi nak cerita gak kan... kebetulan we all tengok kat situ adalah promosi Mamil Gold ni...harga promosi kira okla murah...ala murah pun cam yang mama cakap tadi la...singgit dua je pun...tapi bukanlah rege ni yang mama nak komplen..tapi cara pasaraya mempromosikan barangan dengan tandaharga yang tak jelas nih... dah tertulis kat situ...tapi rugi mama tak snap je gambar tandaharga tu kan...klu snap...mang kalu naik court confirm mama menang...hiks...dah tertulis....3 pek RM68.90 berat ketiga2 pek 1.8kg...so mama pun usha la yang tin tu kan...RM67.90 beratnya 1.6 kg...kurang 200 gram je...beza rege singgit je kan...habis....dah nak sahut seruan kerajaan tadi kan...harusla...ambik 1.8kg dengan harga RM68.90 kan...200 gram tu kira banyak gakla kan....papa aqilah cam tak caya..gi swep kat mechine rege tuh...swep kat situ...terpamer rege RM75.++ tak ingat berapa sen...aik...ccamana kat label rege kat tempat promosi rege RM68.90 kan...mama pun kata...rege promosi mang lain ...nanti dia akan tolak la berapa persen2kan kat cashier...dah ambik itu ini itu ini....we all pun nyet...nyet...gi kaunter nak bayar....swep je kat cashier ha ambik ko..memang RM75.++ tuh...nasib papa Aqilah perasan...bebellah pasal ape tulis rege promosi RM68.90 kan..datangla supervisor ke apa ntah kata abang tunggu jap saya check kan rege...kejap menda...kat 10minit tunggu budak tu tak muncul2...mama dah panas...Aqilah dah jerit ajak balik...budak pompuan tu muncul dok bawak kotak 3 pek tuh...dah dia kata step 4 lak dah rege tuh...bis klu step 4 yang ko gi tempek kat Mamil Gold Step 3 wat per kan...memang cukup mengelirukanla kan...



Adoiyai...tak tahula sapa yang salah dalam soal ni...samaada mama n papa atau orang yang wat promosi tu tak betul tampal rege...hish..hish...mama pun sempat sound kat budak carefour tuh...lain kali nak tempek rege...biar tempat yang betul...jangan ikut sedap tempek je...orang lain jadi keliru....datang supervisor dia tanya...akak nak tak..? cepat je mama jawab...`Bagi yang yang tin je...yang rege RM67.90 = 1.6kg!!' malas nak cakap banyak sebab dah panasss....pehtu...tunggu lagi... sempat mama sound...sepatutnya klu nak promosi kena tepat la dik...jangan buat orang keliru...budak tu pun jawab...tak tahu la kak ni seme bahagian promotion...ei memacamla kan....klu ikut hati nak cabut terus...tapi mengenangkan susu Aqilah mang dah tinggal sikit..klu tak beli kat situ...kena rush ke Tesco la plak....buang masa lagi...so beli jekla....panjangla mama bebel kan...hiks....

15 comments:

Tukang cerita said...

Kat tempat saya,
rege susu tu RM69.90..
Mahai 2 inggit plak....

KV said...

masalah kv, mamil gold step 3 yg biasa susah nak dapat stok. Kalo yg campur honey mmg berlambak. Tnesion gak tu!
Kalo kv scan harga lain dr yg terpamer mmg kv tak layan dah. Sah2 cashier scan harga nanti sama mcm kita scan. HUhu
Sabar yer mami.;)

Mommy Lily said...

mmg kdg2 kena berhemat dan berkira masa berbelanja kak. sikit2 untung pun kalau dicampur2 leh jadi byk juga tauuu...

DYLA said...

ish ish ish.. kalau sy pun bengang kak.

sengal la staff carefour ni... ke mmg sajer nak dajal org?

antalya said...

dlm hal ni..akak xsalah..dorang yg salah..then akak pon berjaya amik tindakan bijak bila akhirnya beli yg dlm tin tu..syabasss

CuTeMiUt78 said...

emmm. betul tu.. klu aku pun hangin satu badan.. ada ke lain reganya.. tapi letak rega promosi... tak patut betull agaknya diaorang tu buat keja main2 kot.. saja nak nyusahkan org je..

CuTeMiUt78 said...

sampai terlupa nak beritahu... kita tag awak tau.. nnti tgk kat blog kita ya

kirana said...

giant pon sama..slalu jer letak rege bukan2...mmg kena double check kat scanner

aFkaR'z said...

yer yer betul betul....!

budak2 ni buat keje sambil lewa, ikut dan dia jer letak harga... satu keje lak kita ni kena belajar baca tag harga depa dengan detail yang kecik miut kat tag harga tuuu... jadah!

cokolat said...

huhuhu... anak punya pasal kak... kenalah jua belikannn!!!!! aqilah sebulan baper tin kak??? afif bantai 7 kak!!!! huhuh!! dintiss!!!

edrina said...

hmm tu la... selalu gak kan jadiks perkara macam neh.. even kat pasaraya 99 pun selalu letak tanda harga tak betul.. saper tak geram kan.

cendawanintim said...

patut boikot ajer pasaraya tuh..

aNIe said...

Akak dah lama tak beli susu...jd harga susu pun akak dah tak tau...

Kadang2 pekerja2 ni main suka2 aje tempek harga...

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

huh...mmg tensen gini....lain promo..lain plak tmpt tampal nyerr...ni yg ssh kannn...klau ikut kiter laaa...mls nk ambik..saakitt je hatiii..

dakgilachoc a.k.a nani said...

pasaraya beso selalu jek mcm tuh..kat scan harga lain..tempek label harga lain..klu dh camtu baik tayah tempek label..letak je scan harga kat tiap lorong..=P