Wednesday, December 17, 2008

~ Kisah Almari Bajunya Aqilah ~

Sebenarnya dah lama sangat nak carikan Aqilah almari baju...disebabkan baju Aqilah banyak yang tumpang almari baju mama...almari baju mama pun dah tak muat dah kan...so cakap ngan papa harus beli almari baju Aqilah ni...walaupun sebenarnya we all tak bercadang untuk menambah barang-barang rumah lagi. Papa kata...tunggu je bila rumah baru kita beli sekaligus...tapi klu nak tunggu pindah umah baru...mahu makan beberapa bulan...itupun kalau rezeki cepat..maka cepatlah rumah we all siap...klu rezeki lewat sikit...maka lewatla rumah we all tu siap...so klu nak ditunggu...adeehh..rimas mama tengok baju-baju Aqilah yang tak tersusun (macamla mama ni rajin sangat kan mengemas...hiks..) so...kelmarin merata we all survey...memula ke Taman Cempaka hubby kata ada satu kedai perabot...dulu masa beli meja komputer hubby beli kat situ....we all pun terjahla...dah pegi situ...mama tak berkenan sebab almarinya semua kaler biru...ada gambar kartun-kartun tuh...mama tak berapa berkenan sebab rasa macam semak je mata tengok kartun-kartun tu semua..kalau kaler pink...maybe boleh dipertimbangkan...so...mama ajak papa terjah Tesco...sebenarnya cuba nasib je...ada tengok ri tu kat display...almarinya semua kaler-kaler kayu...pun mama tak suka....tapi tak perla...tengok...kalau murah..lehla beli....alih-alih sampai sana...ada plak kaler pink....tak de gambar kartun-kartun...dah tentu itu pilihan mama kan...rege pun ok...stil in budget....so...rembat jekla...

Nak jadikan ceritakan...dahla almari tu berat ya amat papa Aqilah angkat...dia kata memang berat teramat berat...hiks...tak dapatla mama nak tolongkan...papa fikirkanla camana nak angkat naik umah kita nanti...hiks...sampai umah tu hujan punya lebatla...papa mang park keta depan tangga nak naik umah...mama ngan Aqilah dah naik dulu...tak tahu citer..punya la lambat papa naik...mama pun jengok..rupanya dia terkial-kial angkat kotak almari tuh...(almari Tesco kan kena pasang sendiri...)..dah selamat naik...n papa pun start la nak pasang...Aqilah jangan cakapla...mengaco tak hengat donia...mama pun tengok Aqilah ya allah dia macam cukup excited dengan almari tuh....mama pun tak tahu kenapa...bergaduh2 mama n papa pasal Aqilah dok asyik kaco papa pasang almari...dia punya excited lain macam kat almari tu...Aqilah..aqilah...pastukan...dah setle semua...papa pun tolakla dalam bilik...papa tengah pasang besi palang untuk hang baju tu kan...Aqilah naik n duduk dalam almari tuh...mama angkat dia jerit2...pastu..dia meronta-ronta...meluru kat almari tu jugak...pastu ntah macamana dia pegang kat pintu sebelah kanan almari tuh...ntah macamana mama pun tak tahu...boleh dia tolak pintu tu...dan terkopak! tertanggal terus pintu almari tuh...haaaa...ambeeek!!! Jatuh..nasib tak jatuh kat kaki dia...memang nasib baik betul...klu tak ...nauzubillah..tak tahu nak kata...malaikat lindung agaknye bebudak..kan... so pintu pun terkopak..tempat skru tu dah terkopak...u all tahulah kan almari Tesco ni bukan kayu betul...cudboard (cam tu ke ejaan mama tak tahu) je kan...rasa nak menitik air mata tengok almari baru beli dah cam tuh...Aqilah manalah tahu apa kan..nak marah pun...sekadar lepaskan kemarahan kita je...dia tak tahu apa pun...dia stil masuk dalam almari tuh seme...mama dah malas nak kisah...lantakla...papa tengok mama sedih tengok almari tuh..hiks...dia pun maybe fikirkan jalan nak betulkan balik...last-last...papa tampal tempat kopak tuh...alhamdulillah...boleh pasang balik...untuk keselamatan...mama n papa ikat tombol almari dengan tali....


Perasan tak sebelah bawah kanan pada pintu tu..yang mama bulat kan tuh...ha kat situlah terkopak tuh.... Tombol tu wat sementara mama ikat ngan tali...

Buat masa ni barang ni yang mama perlukan sangat..nak cari kat mana tak tahu locks n laches ni eh...kat butik baby ada kot ye....



26 comments:

dakgilachoc a.k.a nani said...

lahai aqilah...nsb baik betul pintu almari tu x jatuh atas kaki dia kan..dahlah berat..xleh nk bayangkan...huhu..sib baik x apa2..xpela rosak sket je tuh..sok dh pindah rumah baru leh beli almari lain erk..hehe...

kirana said...

cantik lemari tu..pink color lembut sgt.
sib baik la qilah tak de pape..ish budak2 kak kan...
saye rasa latch tu kat cosway pon ada kot..sy dok kata nk beli nk letak kt peti ais..tak beli2 lagi pon hehehe

gee ryder said...

leh thn lasak aqilah ni ye..xde pic yg dia tgh nyibuk tu ke?
adoi syg tul bru beli hehe..
menarik gak almari tu...simple je..
sy pn plan nk beli utk aqeel sbb bju dia bertimbun xmuat tmpt dh, tp sama gak cam akak hubby suh tgu msk umh bru...so tgu jela

PuteriSatu said...

dakgilachoc ~ tuhla pasal...insyaallah ada rezeki masuk umah baru kan...

PuteriSatu said...

ana ~ cantik kan....oh cosway ada ye...

PuteriSatu said...

gee ~ ya allah gee...tak leh nak kata la lasaknye cam budak lelaki je...
itula kan...hubby akak pun gitu la gak...senang...takla angkut banyak kali..kan..

:iBuAfiQah: said...

kesian plak..
dah penat2 bawak naik
kopak pulak...
tp mmg almari kalu beli kat tesco
or carrefour mmg xtahan pun..

xpasti la lock tu blh dapat
kat mana..maybe kat butik baby ada kot..

nizza-abira said...

lemari tu comel & cantik,
x pe kak lenkali beli baru masa pindah umah ye.
Tp mujur lah tak kena kakinya...

lieya_latif said...

eiii lieya suke almari nie..pink karer lagi...sesuai tuk girl.....mesti aqilah suke kan...lagi2 kalo katil pun pink....sweetnyeeeeeeeeeeee blik aqilah!!!

KV said...

lemari pinggan mangkuk kv slalu menjadi sasaran dina. Solution nya, ikat getah byk2 antara dua pemegang tu. Hiks

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

afif pun x de lemari..

az1ra said...

Aqilah tak sengaja tu..dia xcited dapat lemari baru...sebenarnya betul kata para2 suami kita tu(temasuk hubby zira)beli perabot bila dah pindah rumah sendiri ja..bukannya apa masa nak pindah tu Allah saja yang tau..macam kami semua perabot lama tinggal kat umah sewa sbb rumah ni perabot built in..sayang jer rasa sbb elok lagi, tapi nak letak kat mana...

oliole said...

berkenanlah dengan almari aqilah tu...
suka...

PuteriSatu said...

ibu afiqah ~ tuhla memang betul tak berapa tahan..tuk sementara ok la kot ...

PuteriSatu said...

nizza ~ nasib baik tul.

PuteriSatu said...

lieya ~ tuhla pasal..cantikkan..sweet...nantila tunggu umah baru...leh deco2 bilik aqilah..hiks...

PuteriSatu said...

KV ~ a;a kan..ikat getah pun ok....

PuteriSatu said...

zu ~ beli la satu...sian dia..

PuteriSatu said...

azira ~ emm betul tu...

PuteriSatu said...

oli ~ belila satu tuk asha...

YanDarwisy said...

Darwisy pun ader, tapi setiap kali dia nak menggodek, yan titik tgn dia. nanti dia x berani!

PuteriSatu said...

yan ~ ya ke..heheheh

::fara:: said...

kak beli kat tesco eh?bape eh?cantiklah..aqilah ni lasak sgt sampai xsempat almari nk dirasmi dia dah rasmi dlu.nasib xkene kaki kan??

PuteriSatu said...

fara ~ Rege dalam RM139.++ tak silap akak...tapi bawah pada RM150.00...

ida81 said...

almari kat rumah ni pun semua kena lock..tp lock pakai tu pun Aiman ni rentap sampai jahanam jugak..last2 ikat tali haha

no need to reveal said...

kat umah tu pintu almari dah tercabut dikerjakan budak2 ni...takpela kita ingat nak beli almari baru masa pindah rumah hehe..nak marah pun tak guna..dah nama pun budak2