Wednesday, February 04, 2009

~ Aqilah Dah Pandai Dah ~

Satu pagi...mama pun dah lupa pagi hari apa...tapi citer ni last week nyer citer la... mama tengah kemas-kemas katil dalam bilik...Aqilah tengok tv kat luar dok atas sofa... mama ingat dia adalah tengok tv kan...tiba2 kan...yang ada nih je tinggal...


Seluar, baju...n pampers...tuh je yang ada atas sofa... (baju seluar pampers tu..mama tak sentuh langsung...cam tuhla aqilah tinggalkan) pastu...mama dengar Aqilah buka pintu bilik air...berderau darah mama... Nasibla dia baru nak masuk bilik air...buatnya dah masuk...mintak juahkanla...semoga tuhan lindungi anak mama... apapun...mama fikir positif saje lah kan..yang Aqilah dah pandai berdikari... buka baju n seluar sendiri...siap buka pampers lagi...sekarang...memang klu kita kata...jom mandi..dia akan tanggalkan skirt or seluar sendiri...pampers pun sama....cuma baju klu yang butang ketat sikit..dia tak leh bukak...tapi klu baju yang butang 2-3 n dah longgar..dia memang boleh buka sendiri...cuma baju tak de butang..memang dia lum pandai lagi...takat lengan je dia leh keluarkan...kepala tak leh...hiks...apapun...itulah kepandaian satu demi satu anak-anak yang sedang membesar... cukup menyeronokkan... tertunggu2 plak apa lagi yang dia akan buat esok hari... sekarang dah boleh sembang-sembang dengan dia...ada patah perkataan yang jelas..dan faham...ada gak yang tak faham...tapi seronok...ckup menyeronokkan...

10 comments:

~ yus ~ said...

pandai Aqilah. Abid pun skrg dah pandai mcm tuh kak...kita jerlah kena tengok2 selalu, takut dia main kat bilik air kan.

p/s: kak puteri, amik award kat blog yus boleh..hehe

kakngah said...

mmg seronok tgk perkembangan anak ni... especially dlm proses diorg nk berdikari... nant bila dah keletah ckp.. lg seronok...

.:Iz-aNn (",):. said...

dah besar dah aqilah tu...tunggu masa nak beradik jek kan...hehehe...

PuteriSatu said...

yud ~ adid dah pandai ye....tak lama bermenantu la yus tuh..hiks...
ok..nanti akak ambik...

k.ngah ~ itula pasal..

mot ~ ya ke...ngeh-ngeh-ngeh...

fealize_eleanoer said...

amboi...

terer nyer

rilek mama....

jgn gabra k...

aqilah da bijak tuuuuu!

:)

SaDi said...

lagi membesar...macam-macam idea dia timbul... so cute tengok perkembangan bebudak :D

nURmALa mAZLan said...

budak2 ni ada dunia dia sendiri..
pastu mereka ni akan belajar dari apa yg mereka lihat..

tapi kita dapat bayang kan.. aqilah sure cute je kan buka baju pastu gi bilik air..hehe~~

KV said...

mmg risau anak2 kecik cam qilah kalo dorang pi bilik air sendiri. Ye lah, takut mcm2 boleh jadi kan. Anak kv, si dina pun suka ke bilik air. Tu yg kami slalu pastikan pintu bilik air tertutup. Sbb tangan dia tak sampai lg nak bukak sendiri. Tp, kdg2 ada gak terlepas pandang. MOga takde pape kan.

Dah besar dh qilah, pandai berdikari.

antalya said...

nakal

ZH - Ena said...

dah pandai aqilah skang nie