Monday, March 23, 2009

~ Bayaran Yang Ke-6 ~

Tadi mama terima surat dari Bahagian Pinjaman Perumahan, yang mengatakan pihak kerajaan telah melunaskan bayaran kali ke-6 untuk pemaju, dan bayaran ke-6 untuk progress 75%...alhamdulillah...mama harap...segalanya tak de masalah...dan berjalan dengan lancar...insyaallah... Dan ini juga membuatkan dada mama rasa berdebar-debar plak..bukan berdebar nak masuk ke rumah baru...tapi berdebar sebab gaji nak kena potong...huhuhuhu... kalau ikutkan tarikh baucer yang pertama...kiranya bulan 5 ni genaplah 12 bulan, dan tambah lagi 6 bulan, dan jika tiada aral melintang..haruslah menjelang tahun baru 2010...gaji mama akan dipotong untuk pembayaran balik pinjaman perumahan nih...habis...dah nak beli umah kan..haruslah kena bayar balik..lainlah klu pakai duit sendiri...ngeh-ngeh-ngeh... ada tak orang beli umah bayar cash eh? Ada kot kan...banyaknye duit diorangkan....tuah badan... mama ni..harap kerajaanla bayarkan dulu...pehtu potong-potong gaji ajekla....uwaaa....tak leh la nak merambu ramba cam sekarang kan...tak leh mama bayangkan... Tapi itulah sebab kata orang....rezeki tu ada insyaallah... Dah dipotong gaji tu nanti...pandai lak nak berbelanja ikut keperluan...harap macam tuhla....


RM46,725.00 jumlah untuk pembayaran kali ke-6...


Jumlah pinjaman mama RM195,893.00....(mak aih...sampai pencenla membayarnye....uwaa...)
Bayaran yang sudahpun kerajaan lunaskan setakat ini RM101,625.00....fuh....


Maka....baki yang perlu dilunaskan RM94,268.00 lagi...kiranya dah lebih dari separuhla dah kerajaan bayarkan...

Apapun alhamdulillahlah...mama harap...dengan adanya rumah sendiri nanti...mama akan rasa puashati dari menyewa...walaupun setiap bulan mama harus korbankan lebih dari separuh gaji yang mama dapat...(Paaaaaa...tolong paa.....Gen2 merah mama tuh...papa bayar eh nanti...plzzzz....hiks)

Ya allah ya tuhanku...semoga Kau permudahkan segala perjalanan untukku.. .Kau berkatilah setiap apa yang aku lakukan....Kau murahkanlah rezeki kami...amiiin....


13 comments:

mama | sarah | syimir said...

wahh sronoknya...mmg best dah nak masuk rumah baru...sediakan jer la alfulusssnyaa..hehehe..
bl rumah area mana kak?

ratna said...

tak per kakk.. at least bila kita potong gaji utk rumah, itu rumah kita sepenuhnya. tak mcm skrg, kalau bayar beratus-ratus tp rumah org. rezeki tetap ada..insya allah..

my qaseh said...

Tkpe..jnji puashati dpt duk rmh sdirik nti..Tahniah

CuTeMiUt78 said...

takpe la.. insyallah.. rezeki ada. Walaupun tolak gaji.. tapi puas hati sebab rumah tu milik pu3 sepenuhnya

shiemz said...

semoga dipermudahkan segala urusan yek...

shaifulsafar said...

wah... bestnya..

akak beli rumah kat acasia park ye?...

at least dapat rumah gaji tak kene potong lagi... macam saya ni... rumah dah start bayar... tapi kunci rumah tak dapat lagi...huhuhu lagi haru...

HappyIrfa said...

org kata keje gomen best.byk benefit.bilalah gomen nak bg saya keje ni?

Luna said...

untung keje gomen..

atty's said...

mesti tak sabarkan..nak duk umah baru

diniedinar said...

okla tu..potong utk rmh..berbaloi utk masa depan :)

nizza-abira said...

InsyaAllah kak,
rezeki tetap ada...
Hope umah akk berjalan lancar dlm urusan pembinaannya.

kirana said...

25% lagi tu tak lama lagi dah tu..keje2 jalan, pagar etc
pasni siap la akak duit kuar cam air paip nak masuk umah baru


ok la tu kak..kalo tak beli secara hutang..bila la nk leh beli umah..
staf gomen untung apa..bayar intrs sket jer kan :)

Angah said...

Sama la kita. Bezanya bayaran pertama angah dah terus 85% sebab beli rumah yang dah siap.

Pinjaman keseluruhan 253K.. sampai pencen la bayar rumah huhuhu tapi setuju ngan mama aqilah. Yang penting rumah sendiri kan...