Tuesday, March 24, 2009

~ Jiran Yang Tidak Bertanggungjawab ~

Sebenarnya ni bukanlah kali pertama terjadi...tapi dah masuk kali ke-2...hidup berjiran..klu tak de rasa tanggungjawab...atau tak de rasa tolak ansur...dan faham memahami...memang susahla... baik dok umah banglo sensorang...dalam ladang ke..dalam hutan ke...so tak de jiran...tak de sapa tak puashati kan... kejadian ni jumaat lepas...mama balik kerja...tengok-tengok kat tangga nak naik umah...cam ni jadinya...u all tahu tak apa benda tuh...itu adalah najis kuching dan pasir-pasir tempat kucing membuang... memang jiran sebelah kiri mama ada pelihara kuching 5 ekor...letak dalam sangkar kat luar umah...ok lagi..walaupun bau kurang menyenangkan...tapi we all tahankan ajelah...tak komplen lagi....tapi...klu dah sampai buang benda yang tak sepatutnya di tangga tempat kami lalu lalang...memang nak kenalah...apalah salahnya...buang masuk dalam plastik...campakkan ke tong sampah...rasanya tak de masalah...ini tidak..boleh di kuis ke bawah dengan rasa tak bersalah cam tu je....cheeeh...ini sudah lebih...klu tangga tu tangga ko sorang je...mama rasa..lantakla..mama tak kisah...ini tangga sesama...klu lah tetamu datang ke....tergamak tak nak lalu kat tangga yang macam rupa gini....hish... last week masa memula tu..papa dah tegur kat orang sebelah...tapi yang cuci sangkar kucing..anaknye...klu ye pun...bapaknye tu...soundla anaknya...jangan buang kat tangga orang nak lalu..ini tidak...emm tak tahu nak katalah...yang kelakarnya...setelah sehari semalam pasir-pasir tu semua kat tangga...tengahari sabtu tu...bapaknya sapu....tapi sapu cam nak tak nak je...stil ada n berbau....mama nak tunggu sekali je lagi...klu jadi lagi..memang mama nak report kat tuan rumah...biar tuan rumah sound diorang...baru diorang rasa....yang kesiannya jiran rumah bawah mama ni..baru je bersalin...klu tak fikir kitorang ni..fikirkanla baby kat bawah tuh..kesianlah hidu bau yang tak sepatutnya....eh..panjang lak kali ni bebelan mama kan...sekali membebel memang cam ni....so..kita tunggu apa akan jadi nanti....berubah ke tak berubah jiran mama nih...


Terkejut mama balik keje....kotor ya amat...


Tengok...nak melangkah pun tak lalu...


Tak jelas? ha tengok mama fokus dekat...malunya la klu ada sedara mara atau kawan-kawan mama datang umah...


25 comments:

ratna said...

aduiiiiyaiiii.. ni yg lemah kalau dpt jiran mcm ni kan. kalau hidup berjiran mesti punya ada satu yang jenis yg mcm ni..buat sesuka hati mak pak diaorang jer.

kirana said...

hmmm ni payah ni..
cepat pindah kak :)..tak sakit hati
cam saya dulu penah sewa flat ..adoi..mcm2 depa letak dlm lif..sampah malas nk buang kat bwh..letak dlm lif..huhu le bygkan tak busuk cmna

Wife to Firdaus Ghazali said...

mmg nyampah kalo perangai pengotor&x bertimbang rasa camnih...azie skrg alami benda yg sama...org2 apartment atas nih...buang sampah dpn kedai azie...sakit mata tgkkkk...x da tamadun betullll

kakngah said...

mmg bengang kalau ade jiran camtu. cam jiran aku gak. pernh skali time kitorg blk kmpg, kucing dia bergaduh sampai terberak2 kat washing area aku. berpalitan la kesan taik kucing tu. punye la hangin, sampai terkeluar dr mulut aku nk racun kucing2 dia.
tp, ckp jek, idak ler aku racun kucing tu...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

aduhh ada gak jiran cam gini yer ... mmg kena sound direct jer org cam gini kak

are said...

isshhh...pengotor betul org tu...baik report kat tuan umah!!!

Abang Long said...

Ambil gambar, masukkan dalam blog. Satu dunia tahu.

NONIE AZIZ said...

susah jugak eik dapat jiran macamni...macam nonie dulu..pasal benda2 ni tak delah cuma jiran nonie ni kalau sidai baju ngan panties, bra semuanya dia sangkut kat pagar rumah kitaorang...kita plak naik malu bila tgk...

p-na mama oja said...

huhuh..siannya...
sy pun ada gak bela kucing..
tp kitorg rumah teres.. klu dok apartment mmg idok laa... pasir kucing pun pakai la yg serap bau tuh, bole jer...siap ada wangi2an lg..nk bau ape..hehe...

kucing dia kucing mahal ke kucing kg? klu kucing Persian makanan dia mmg jenis taik dia x berbau...suruh dia beli jenama aims...

Alinlai said...

isk tension kan kalau dpt jiran camtu, nak tegur salah tak tegur bengkek...

ChikYang said...

salam. saya pun alami perkara yg sama. org lain yg bela kucing, tapi laman rumah saya yang jadi tempat kucing2 tu melepaskan hajat :(

HappyIrfa said...

SALAM KAK PUTERI..
susah nak kata,mmg mslh kalau duk umah bertingkat dan dpt jiran yg xde otak.umah mil saya pun camtu..
makan hati je ngan jiran depan.
kalau x sabar buleh bergaduh

edrina said...

ish mmg tensen kan.. ed pun menghadapi masalah yg sama ngan jiran sebelah umah yg bela kucing..huhu geram giler kan

mama_Lieya said...

ishhh...bela kucing nih memang best....tp part diorg membuang ni ler yg tak best..kena train bg betol2...kalo tak tok sah bela ler..

shiemz said...

Aku mang tensen gak dpt jiran mcm nie... xde perasaan langsung... heh! Tapi xde cleaner ker kat situ yg leh basuh2 kan? sabar la yekkk

DYLA said...

kak, suh jiran baca blog ni. baru dia sedar agaknya

shasha said...

hmm..nak senang je kan..main campak2 je...kalo malas cuci jgn la bela kucing kan?..hehehe..salam singgah...

CuTeMiUt78 said...

uish..teruk tu.. payh ler klu ada jiran yg cam tu kan..

Insaflah said...

Setiap manusia ada tahap kesabaran.

LayarLara said...

mek wehhh ko bukan duduk rumah teres ke??

SyaNa said...

kkdg ssh org jenis gini kak..
tak reti bahasa...

Fadh said...

sabar xbaik marah...hidup berjiran kena banyak tolak ansur...tapi kalau aku dah lama dah aku amuk...apatah lagi bab kucing...aku mmg anti kucing he he he

azzamoro said...

teruknya jiran mcm ni...

kalau saya, kumpul balik semua najis kucing tuh pastuh simpah depan umah dia. baru puas hati

mak ziya said...

ishhh.. apa la teruk sgt jiran tu. mcm xde lubang idung. (kalau nk kata takde otak, tgk cara tu mmg ye pun). kite mmg pantang bau najis kucing ni. boleh buat angin puting beliung satu badan. stress! samalah kite pun dok apartment mmg tak suka tgk tangga kotor2. mmg buat segan je kalo kawan2 ke sedara-mara bertandang terserempak 'bulan' kat tangga n terpaksa menyedut bau yang 'berbisa' tu walhal bukan haiwan belaan kita & rumah kite bersih sebersih-bersihnya.
pasni kalau dia buat lg mama qilah repot je kat tuan umah trus. org mcm ni dia kalau tau pun jiran tak suka dia ttp buat jugak sbb tak kena buku dgn ruas. lg la kalau takde sape yg berani sound, dia buat muka tak malu je. tak sukalah!

AKU said...

celaka punya jiran.....aku pun pindah sbb tak tahan ngan taik kuicing nih....anak aku alahan kucing...rumah aku jadi jamban anak2kucing jiran aku..pagi2 lagi kena cuci takut anak aku terpijak atau hubby aku terpijak masa nak gi sekolah/kerja.....sewl punya jiran....