Thursday, April 16, 2009

~ Favourate Papa Aqilah ~

Papa...kalau mama masak lemak manis kobis taruk sikit daun kunyit...lawanya dengan ikan masak sambal....salah satu masakan peberet papa...memang 2 pingganla bertambah...tak pandang kiri kanan...harusla puji melambung-lambung kat isteri dia nih...cheewah...mama pun masa tu rasa...vaanggaaa....harusla kan suami puji masakan isteri...hiks...tapi kalau takat puji...tapi makan tak bertambah..tuh kira puji ambik hati jekla kan...tapi makan bertambah...kira pujian ikhlas la tuh...





Ni plak ikan masak sambal...taruk bawang merah banyak sikit..bawang putih seulas dua je...papa tak suka bawang putih banyak sangat klu mama masak...nanti sure dia kata..kureeeng sedap...dah tahu dah....klu masak nasi goreng...mama memang tak taruk langsung bawang putih...baru sedap....itu mama nyer cara masakla....orang lain mama tak tahula...tekak memasing ye tak....berbeza-beza....so..itu ajelah masakan mlm tadi...2 jenis sajork...tetengah bulan...dalam freezer pun dah tak meriah kan... harus kena beli lagi kot... cam ni lah perempuan kan...cam mama...papa jenis tak ambik pot pasal barang dapur... dia tahu...bila tekak rasa nak makan masakan mama...main order je...semua mama kena ambik tahu...sesetengah suami ni...dia ambik tahu pasal barang dapur, apa yang dia nak makan...dia cari untuk isterinya masakkan...tapi papa Aqilah tak macam tuh...itu yang mama susah sikit...nak makan apa pun kadang-kadang dia leh kata..."Ntahla yang...ikut je la...masakla apa pun..janji mlm ni papa makan masakan mama..." ni yang mama selalu pening nak masak apa...kita kena fikirkan sendiri....last-last...tuh jekla dua jenis masakan mama...tapi ok je..papa tak komplen...puji lagi adakan....sajelah tu nak ambik hati mama....sukahatila paa....


14 comments:

shiemz said...

nyum..nyum....nampak cam sedap... nak cikit leh x? kekke

lady D said...

sedap tu masak lemak + sambal pedas....pergggh sure sedap...lady D pun suka masakan cam tu.tambah2 d rebus2..klu asyik dok mkn ayam je jemu gak...

ez said...

akak..bestnye..nak jugak..ehehhe

Biarlah rahsia said...

ooo...jrg2 sy dgr org masak tk pakai bwg putih...klu sy masak semua sy nk letak bwg putih...kecuali laksa penang tk pakai bwg putih...mcm pelik gitu bila dgr nasik goreng pakai bwg merah jea....ape2pun nk kena cuba ni mama akailah punya resepi...
cuba mama akilah buat entry resepi nasik goreng mama sekali..hehe...request from your silent reader...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

betul2 kalau masak lemak putih sure lawannya sambal ikan .. adeusssssssss sedapppppp ;-)

RaFFLeSiA MeRaH said...

family laki aku memang kebanyakan masakan x pakai bawang putih, kdg2 aku beli selabu bawang putih tu tahan sebulan...muehehehe.....last2 aku pun terikut la cara diorg....duk beli bawang besor ngan bawang merah jerrk...

norainiammran said...

Hubby ain plak, kalau ada apa-apa barang dapur ke, lauk2 basah ke yang kurang, dia suruh tulis atas kertas ke, atau sms je kat dia..

Petang nanti, Ain tinggal masak aje.. Dia dah beli complete..
hehe

herni said...

hehe...owh letak daun kunyit ye...sy lak suka letak black pepper...xnk nmpk pucat potong2 cili merah besar, tmbh carrot...tp kna ltk carrot dulu ar sbb keras

apa2 masak lemak mmg sy xpakai bwg putih...yg masakan lain tgk byk/sikit bwg putih tu hehe

nice sharing~~

zh-ena said...

msk simple pun asalkan air tgn isterei mesti sedap punyer la

aNIe said...

Kalau abang akak tu...dia suruh goreng ikan asin...lagik lah berpinggan2 tambahnya

zino said...

nampak menyelerakan tu... hehe

Fadh said...

ha ha ha teringat masa mula2 kawin dlu...sedap ker xsedap ker aku makan jer apa yang isteri masak sebab nak jaga hati walau xsedap...tapi sekarang mmg sedap dia masak ha ha ha

Qasehku said...

Memg kna la 2 lauk tue kobis msak lmak ngn ikan samabal..sedapppp nya..lma tk msak lauk tue..tkecur plak tgk

Miss Moon said...

lauk cam nih mmg sedap .
tambah plak makan ngan nasik panas .

kalau tarak sambal ikan pun tak pa janji ikan goreng ngan sambal blacan ....

wa talking about it dah buat air liur aii nak melelehhhhh