Tuesday, August 18, 2009

~ Jemput-Jemput Pisang ~



Petang Ahad tu kan hujan... dalam kul 4 lebih gitu... dah dok kat umah... layan Aqilah menakal... ujan-ujan...perut rasa lapar...mulut rasa nak mengunyah je... kebetulan pisang yang bawak dari kampung last week.. dah masak ranum... act pagi tu dah papa dok tegur pisang dah masak ranum.. sehari dua lagi mesti busuk... tapi sebab pagi tu mama n Atok Aqilah ke pasar tani beli barang-barang untuk sambut puasa... so dah beli brekfast sekali.. camana nak buat jemput2 bagai... so petang tuh lah mama kerjakan pisang yang dah masak ranum tuh... dapat dua mangkuk besar... satu mangkuk... untuk minum petang kitorang... dan satu mangkuk lagi... mama minta papa n Aqilah hantar umah Cik Nor...jiran mama merangkap pengasuh Aqilah dulu...dan merangkap... Ummi pada kakak baby Aqilah...ahaks... geng kamceng Aqilah ni family Cik Nor nih... cedapnye makan jemput-jemput pisang dengan air teh o panas di petang yang sejuk begitu... Aqilah tak berapa suka jemput-jemput cam tu..maybe dia geli ngan minyak kot... kalau pisang mentah..laju je dia makan....

6 comments:

Angah said...

oh cengkodok pisang.. baru masuk minggu ke4 berpantang nih hhuhuhu

kita pun baru buat entry pasal renovate merenovate rumah hehehe

eynda said...

Yummyyyy...lama tak buat cekodok pisang :-)

zh-ena said...

ena mmg suka pisang..jd tak kesah la buat aper pun ngan pisang tu tetap ena akan mkn n ckp sedappp

blogresipi said...

Sedapnye cekodok... td baru beli pisang... esok2 blh buat gak nie...

YanDarwisy said...

Akak ni kan...dah yan terliur. Balik kang nak carik pisanglah. Tulah si yan ni. pantang nampak....

MRS. K said...

wahh.. ni yg buat semangat nak jadi jiran mama ni.. kot² leh slalu tumpang makan free..hehe