Wednesday, September 09, 2009

~ Kunci Dah Dapat ~

Alahai... sepatutnya semalam dah mama update citer nih... tapi tak berkesempatan... Ahad tu sampai umah pun dah kul 11 malam... dengan Aqilah yang tak tido seharian.. sesampai kat umah.. terus cari tempat tidur... mama dengan penat sesangat pun sama terus tidur... manalah sempat nak update pasal citer pegi collect kunci umah nih... We all keluar ke Nilai pun dah agak lewat... hampir tengahari... sesapa ada anak kecik ni tahulah camana... plan nak keluar awal sikit... tapi itu ini... begitu begini... plan pagi terlajak ke tengahari... dah keluar tuh... papa aqilah dah plan nanti selesai urusan rumah... terus ke Sepang berbuka puasa kat umah MIL.... mama pun ikut ajelah... tapi memang kebiasaan setiap tahun we all belikan sepasang baju melayu dan sepasang baju kurung pesak untuk MIL and FIL... bis.. dah plan last minit kan... satu benda tak beli... singgahla jap beli baju melayu FIL.. tapi baju kurung pesak tak berkenan plak... papa kata... kita tengok je kat Nilai nanti... oklah kan.. banyak choice... so dah setle beli baju melayu.. husband dok komplen brek keta cam ada bunyi... tanya mama... ahaks... mama tahu bawak saje ye... bunyi apa ke.. mama tak lah perasan... singgah kat petrol pam.. papa check.. tengok brek disk dah calar kata dia.. dia tunjuk kat mama.. tapi mama angguk aje...padahal mama pun tak tahu mana satu la brek disk yang dimaksud kan itu... hahahhah.. Dah calar... papa kata nak jalan jauh sikit... better kena tukar.. apa benda ntah... mama pun dah lupa apa dia cakap benda alah yang kena tukar tuh... brek pad ke menda ntah... dah tunggu lagi... last2 kul 1.30 baru keluar dari KL... sampai sana ngam-ngam la 2.15... terus ke ofis BBN... borak-borak... sain itu sain ini... dan we all kena charge interest banyak weeh.. 2k lebih... tapi setelah ditolak dengan 3 bulan payment tanpa interest tuh... dan juga ditolak dengan duit booking RM500 baki yang we all kena bayar cuma RM796.00 termasuk sekali cukai tanah dan pintu... itu belum deposit elektrik sebanyak RM210.00 disebabkan kitorang nak rushing collect kunci... nak gi check defection rumah lagi... dah janji dengan cina plaster ceiling lagi... so ada budak BBN tu offer untuk tolong we all setlekan payment untuk deposit elektrik... yerla... nanti nak kena gi TNB n nak kena gi post ofice untuk beli stem hasil lagi untuk agrement.. hish mahu makan masa... so.. we all pun upah je budak tu.. dasar pemalas usaha sendiri kan.. mulanya papa nak setle sendiri... tapi kena redha lah mana ada masa... setle seme...dah perabis duit lebih 1k kat situ...we all kena collect kunci rumah kat ofis maintanance diorang kat jalan belakang sana lak... so... begitu begini plak... terus la ke sana... dan....


Inilah kunci umahnya...(motif tak kasi tengok no rumah? tak tahula naper....sesaje ngengada...)


Semua unit umah dah siap... ada yang dah jalankan kerja2 plaster ceiling... ada yang dah buat tinted.. memacam dah...


Sesampai je kat sana... kontraktor ni dah tunggu we all kat depan umah dah... sorang kontraktor buat gril... sorang kontraktor plaster ceiling.. act diorang ni dah deal ngan budak staf BBN tadi.. pandai tul diorang ni wat bisnes kan... tengok papa rasmikan kunci umah tu dulu.. mama dok handle Aqilah yang hish... tak tahu mama nak katalah... nakal ya rabbi...


Masuk-masuk je umah... air melempah kat hall... terkejut kitorang... eeiii... camana leh jadi cam tuh... diorang kata maybe paip bawah lantai tuh bocor or pecah... tak sure...


Pada dinding ada crack cat saje.. tak de crack dinding apa semua.. ok je... tapi dengan penjuru la.. kebanyakannya cat dia semua crack... biasa kot... mama pun tak sure... papa kata tu biasa tuh.. maybe diorang guna cat murah... wakakakak... pepandai jekla.....


Bilik air master bedrom dia nyer singki.. bocor... presure air ok... laju n kuat... FIL dok call pesan berkali-kali... suruh cek presure air kat tingkat atas...kuat or tak.. dan tengok air kat singki suruh bukak kuat-kuat.. ada air bertakung tak...


Ni tingkap kat atas siling kat tangga tingkat atas... ada tingkap gini lak ye... emm... cerminnya terjatuh ke apa ke tak tahu la..2 keping tak de.... seram lak tengok tingkap n pintu kat atas tuh eh... hish....




Finishing kat bilik air cam tak kemas la mama tengok... kat bilik air ni... cat kat siling cam comot-comot... tapi tak perla... itu benda kecik je kot...


Papa sempat bitau indon kat situ pasal singki bocor ni... dan dia terus betulkan... dah ok dah... so tak banyak sangatla defection komplen kitorang... ada la 4-5 kot...ahaks... kitorang terus gi komplen... n dalam masa 2 weeks ni diorang akan betulkan... kita tunggu dah lihat... so defection seme setle... dah komplen seme... so.. pas ni kita citer pasal gril dan plaster ceiling lak... next entry ye...

11 comments:

Diarihatiku1976 said...

wah.. lega ekk ah dapat kunci.. baru boleh mulakan operasi kan... anyway.. tahniah coz dah ada umah sendiri...jgn lupa ajak aku tau...

mama tisya said...

wah kunci dh dpt sure tk sbr nk deco mcm2 ni..slamat men'deco'

atty's said...

beshnya dah dpt kunci..

Pnut said...

tahniah...dah dapat kunci umah baru...
mesti seronok dan excited nak masuk rumah baru...

hatiberbunga said...

alhamdulillah.. dapat juga akhirnya kunci rumah. ermm.. bleh tahan byk jugak la defect umah tu ye? hopefully kontraktor dpt selesaikan dlm tempoh yg dijanji dgn baik.. amin..

kirana said...

tahniah dpt pegang kunci umah sdiri :)
akak tak bgtau nombor umah pon sy leh carik hehehhehhe


best aa tandas dia tile smpai atas ek..
cat comot2 tu akak komplen gak suh cat balik..kdg2 cap tgn derang wat keje betul2kan ..tu yg jdi cam kotor comot tu

Iela Fazielah said...

mama aqilah.... bestnye dah nak msk rmh baru... rmh ila dlm progress lgi... syiok yeeeer!!!!

umi ameer said...

bestnyer.. saya tumpang gembira.. mesti macam2 plan dah ada dalam kepala ek?

lady D said...

wahhh seronoknya dapat umah baru....

shiemz said...

bestnyer dah dpt kunci.... aku pun nak dpt gk maybe thiss week la... x sabau nie... hehehe

Intanaziela said...

alhamdulillah..dah dapat kunci..masa utk deco bersama kak puteri 1... :P