Monday, October 26, 2009

~ Cuci Car Porch ~

Semalam kami menjengok rumah lagi... dan ini adalah preparation yang last-last dah ni kot... sebab 1 November ni kami akan start berpindah betul-betul... lori pun dah confirm... so apa-apa yang belum disetle... harus disetlekan minggu ni jugak. Dan mama harap... segalanya seperti yang dirancang tanpa apa-apa kesulitan yang mendatang... insyaallah...


Car porch ni kira bahagian terakhir yang kitorang cuci... lelain dah setle semua...
Hajat dihati tu memang teringin nak letak tiles kat car porch ni... tapi kewangan belum mengizinkan buat masa nih... so... kita dahulukan mana yang betul-betul penting dulu... yang luar rumah ni... kita kemudiankanla... orang kata... pelan-pelan kayuhkan....


U all tolonglah abaikan badan Aqilah yang berlapis-lapis itu yer... Ayah Ngah dia kata kat Aqilah... `selulit' huhuuhu... Aqilah ada selulit...



Tapi mama pun tak tahu...dah cuci...gigih sental sampai berpeluh2 pun... bila kering... stil jadi cam berdebu putih-putih tu... kesan simen ke.. kesan kapur... tak tahu la mama...





26 comments:

whizatie said...

salam kak,

sy pengikut setia blog akak...erm...nak pindah nilai dah yerk...dulu sy dok salak tinggi, sepang tp rumah tu dah sewa coz duduk bangkok skang ikut hubby...kak sebelum akak cuci rumah mcm kitaorg wat dulu, hubby simbah ngan asid dulu...nak bagi hilang putih2 tu...kalu x silap sayalah....

PuteriSatu said...

whizatie ~ salam...tima kasih la sudi follow blog akak... oh ya ke... klu tak dah dekat kita kan...

Itula...ada dengar jugak orang kata simbah asid..tapi asid ape akak tak tahu... itu yang takut nak simbah2 tak pasal2...ahaks...

NOOR AZURA MOHD JAAFAR said...

tu maknannya kena buat juga lah bahagian poch tuh...

hehehh
-ShaniPCM

mama suri said...

ermm..
akak dah dpt umah idaman..
sy belum lagi ni..
huhuhu...
seronok kan dt umah baru..
terasa serba serbi pun jd baru..

a.z.n.e.e said...

salam perkenalan...

wah, dah masuk umah baru... sy pun akan menyusul.. saje berkongsi pengalaman n cerita akak..

Diarihatiku1976 said...

ko beli asih untuk cuci tile kat kedai tile
dia ada jual
murah je
satu botol tu dalam rm 5.00 jer
bancuh sikit kat dalam air dalam satu baldi dan ko tuang asid tu dalam 4-5 sudu je
then cucui
bersih
dijamin tau

AyunasiA said...

haaa ni komfem tak abis research blog orang yang pernah pindah umah nih...

kat kedai hardware pon ada jual gak asid tu.

aja said...

wahh...dah nak pindah dah 1 november nih??selamat berpindah yer...
saya nih ntah bile plak..
:)

EIJAM'S FAMILY said...

alhamdulillah segala urusan dah settle..kan kak cuma tggl nak pindah dan kemas2 ler pulark nanti 1 nov kan..

ieyla said...

Tentu seronok bila dah dapat rumah idaman....Entahlah saya bilalah agaknya nak dapat memiliki rumah sendiri....entah dapat ker tidak pun tak tahulah.....Apa-apapun tahniah...

my little family said...

geram tgk aqilah..geget baru tau..hahahaha..

simen tu kn selalu basuh la, lama2 kurang sket putih2 tu tp mmg xhilang..klu nk hilang pasang tiles..hehehe..

my little family said...

tp klu nk hilangkan kesan2 simen pada bilik air atau lantai (biasanya) ada satu cecair khas kn beli kat kedai hardware atau kedai yg jual peralatan bilik mandi.. lagi power pada harpic. tuang, tunggu kejap pastu setal..hilang kesan simen tu tp pakai mask hidung yea..

HappyIrfa said...

cuci sendiri mmg xjadi.panggil org cuci dia ada mesin..saya dulu cuci tiles dlm rumah tu upah org..dlm rm200 satu rumah.mmg puas hati.dia ada ubat dan alatnya sekali

nURmALa mAZLan said...

Fuh!!! kita pon x sabar nak masuk umah baru..eheheh~
tp rumah kita x le besar cam umah akak ni.. :)

genny da bomb said...

salam mama aqilah..

gi kedai hardware ada jual thinner..beli la nk bape hengget..hehehe..

tu guna nk sental satu umah pun bleh..mesti ilang segala2 kelabu2 putih tu..

Mak Izz said...

slmt berpindah ke rumah baru ye kak.

CuTeMiUt78 said...

wah.. dah nak pindah dah ya.. ish.. seronok la kan. dh duk umah sendiri

delima aka fiza said...

sama la kak.. saya dh cuci rumah pun still ade debu2 putih tu... lama-lama nti bila dh duduk, ilang kot yer..
wah nk pindah 1 nov yer.. cpt nya.. saya ni blom pindah2 lg.. huhu

Chik Na said...

mesti teruja kan nak pindah rumah baru dalam masa beberapa hari lagi kan ..

green apple said...

yup..ko kena simbah asid

FIERA said...

mama, kene beli chemical yang jual kat hardware untuk cuci lantai tuh.

zh-ena said...

suka la tgk gelagat aqilah yg nak tolong papa basuh porch tu hehehehhehe

hah baru ena perasan, name ena takder la kat list mama huhuhuhuhuhu

shiemz said...

Mak aih calon menantu aku.....~!! Hehe.. pelan2 la wey.. kalu nak bat semua jenuh bat loan la hang nanti.... Pasni kumpul duit renovate benda lain k...

Wife to Firdaus Ghazali said...

kak caranya nak ilangkan bahagian yg berkapur tu akak sental ngn minyak masak pastu kemudiannya cuci ngn sabun...dulu masa kat kedai dobi azie camtu la pas buat camtu ok la...cuba la ye kak ;P

ida81 said...

wah dah nk masuk rumah baru...bestnye..bila nk nk ada rumah sendiri ni huhu

Murti said...

pertamanya bingung ya dgn bahasa nya..tapi gpp lah... ngerti juga..makasih ya..mampir ya ke blog ku..mksh banyak :)