Thursday, November 05, 2009

~ Cerita Terbaru ~

Sebenarnya banyak sangat cerita yang mama nak kongsi kat blog nih... tapi tak berkesempatan untuk menulis... kesibukan sentiasa je mencemburui mama... kat rumah pun... mama sempat on je pc... tapi tak sempat nak duduk menulis apa yang nak diceritakan... orang kata... masa masih belum sesuai nak duduk mengadap pc macam sebelum ni... masih banyak kerja rumah yang perlu mama selesaikan... Dulu setakat pukul 2 pagi mama boleh berjaga lagi..tapi sekarang bila jarum jam dah menginjak ke angka 12 mama rasa mama perlu tidur.. sebab esok pagi... mama perlu dan kena bangun sebelum jam 5.15 pagi... kalau lewat mama takut tak sempat sampai ofis sebelum 7.30... Jadi.. mama kena keluar dari rumah dalam 6.20 pagi...sebab...



Mama mesti/harus sampai di Tol Nilai... jam 6.30 pagi... Dari rumah ke tol Nilai kadang-kadang tak sampai 10 minit pun... so 6.20 mama keluar dari rumah tu... kira okla... dan juga mama harus sampai Tol Sg Besi sebelum jam 7.00 pagi... kalau tidak... memang jem teruk dekat Desa Petaling nak menuju ke Jalan Sg Besi... Tapi alhamdulillah dua hari ni... mama sampai Tol Sg Besi seawal 6.50 pagi... memang okeylah.. jalan masih lancar... Jam 7.00 pagi ngam-ngam sampai ofis papa... dan mama terus ke ofis mama di Jalan Raja Laut ikut Jalan Bukit Bintang... dalam 15 minit dah sampai ofis.. alhamdulillah dua hari ni...perjalanan untuk ke tempat kerja mama berjalan lancar... Dan balik pun... alhamdulillah ngam-ngam 5.45 petang mama dah sampai depan umah... Sebelum berpindah dulu... mama takut mama tak sempat sampai ofis sebelum 7.30 pagi... dan mama sangat-sangat takut mama balik dari ofis sampai rumah dah azan maghrib... Yang paling penting kesian kat Aqilah, lama sangat mama tinggalkan.. alhamdulillah tuhan permudahkan segala urusan... dan mama masih boleh bawak Aqilah ambik angin petang kat depan umah sebelum gelap... itu mama sangat-sangat bersyukur...

Actually sebelum ni bila mama kata mama beli rumah kat Nilai.. ramai yang kata... `Uiks...jauhnye...' Mama pun rasa... errrkk.. jauh ek...? Orang kata tak kenal maka tak cinta... kan... secara peribadi mama rasa memangla jauh sikit.. tapi taklah jauh sangat... Pada mama yang penting... kita dapat berehat di rumah yang selesa untuk keluarga... yang penting anak-anak... Sebenarnya Nilai - KL... tak sejauh yang disangka... masih ramai yang berulang dari Nilai - KL... mungkin pertama kali berulang terasa jauhnye.. macam mama yang dah kerap berulang Nilai - KL.. tak la jauh mana... dan rumah teres di kawasan Nilai masih mampu dimiliki dibandingkan dengan kawasan sekitar Lembah Klang... orang kata alang-alang membeli kan... biar menang dan puashati memakai... jauh sikit tak per... yang penting... puashati... dan rumah kita sendiri... So.. sesapa yang ada hajat nak membeli rumah dan rasa macam tak mampu nak beli rumah teres di sekitar Lembah Klang... mama rasa.. kawasan Nilai, Sepang, Salak Tinggi, Bangi, Kajang... adalah salah satu kawasan yang rumahnya masih mampu kita miliki... dan yang penting... kawasan tersebut akan membangun hari demi hari...

23 comments:

Hot Mummy said...

kak zaini, dh abih mengemas? mcm mane dok umah baru?lena ke tdo? seronok? nilai-kl mane ade jauh kan? org tak tau, mmg la akan cakap jauh. Nilai ni kire ok lagi compare ngan kawan ina beli umah kat semenyih, selalu lah jam. kuar umah gelap, balik umah pun gelap!

shiemz said...

Xpe jauh....janji hang mampu dan berdaya ulang alik... Pasni mintak tukar putrajaya lagik dekat kan... besh..besh..

b.O.n.d.a said...

oh kak, saya selaku penduduk nilai amat terharu sekali akak kul 7 da sampai Opis..sebab kul 7 saya baru terkedek2 nak irOn baju =p (kes malas nak irOn seminggu skali)

sori lama tak jengat sini =) agak bizi lately..welkem tO nilai =)

PuteriSatu said...

ina - mengemas lum habis na... tido lena je... pesal beli umah semenyih...kan ke bakal berjiran ngan akak...

shiemz ~ a'a yerla... aku mang nak mintak tukar... tapi diorang dok citer penerangan confirm pindah putrajaya 2011...

bonda ~ yerla...tak leh nak bandingkan orang tu keje belakang umah... akak jauh... so harus keluar awal...

HappyIrfa said...

sy pun mmg 'sentap'kalau org kata umh saya jauh dr tpt keje(labu ke klia)pdhal 15minit je.ko jarang sekali lalu mmg terasa jauh,kalau dah lalu jalan sama hari2 xde jauh mana pun.pejam mata pun buleh drive..satu lagi,mmg x mampu beli umah kawsan yg mahal.hanya itu yg mampu kami beli..so redha jelah

Pnut said...
This comment has been removed by the author.
e_ja said...

ye akak setuju klau nk cari rumah yg selesa tp harga yg agak reasonable..nilai, bangi, kajang adalah pilihan yg tepat..

akak ni wpun dok johor..tp asal selangor..nk blk banting mesti lalu nilai..:)

mummy_ayu said...

wah..seronoknya dia dah pindah...congrats sebab pindah umah!

aZeeMaH said...

stuju ngan pendapat mama

ni pon tgh pk2 sempat ke dak smpi opis awal bila dh pindah saujana utama...hohohoohoh

ya amppunnn..skarang nih 10 minit dh smpi opis...klu dok saujana ni ntah camno la gamaknyer...alahaiii

Chik Na said...

betul kata mama aqilah ..jauh sikit tak pe asal keluarga selesa..
Org yang berulang dari melaka or ipoh pun ramai ...

Diarihatiku1976 said...

wow.. samalah kita.. aku pun kuar awal pagi gak.. 6.30 aku dah kuar.. walaupun aku sampai opis dari kajang awal.. tapi aku kena gak kuar awal coz laki aku pun masuk 7.30 lorr... so seawal jam 6.50 aku dah sampai opis....

gee ryder said...

kalo mmg keje kt tgh kl tu kira xde la jauh giler sbnrnye..
sonok arr kak dh pindah..
saya ni lama tul nunggu.

gambar ape tu?

Oyis said...

a ah, yg ulang alik seremban - KL pon ramai mama aqilah. insya Allah ok.

btw kan mama, pada pendapat saya, agak bahaya la kalo letak jadual perjalanan kat blog (exact time, route etc). takut ada psycho mana2 baca, dah tau perjalanan kita seharian. bahaya la. takut diorg bole ikut langgar belakang kereta kita ke nnt, etc, time2 gelap lg tu.

sorry ye mama, saya mmg jenis cenggini, takut berlebihan. kalo komen ni x kena tempat nya, ampuuunnnn! peace ye mama aqilah!

genny da bomb said...

saya berulang dari bangi ke pj..ok gak la takde la jauh mana..bila dah hari2 lalu takde la terasa jauh pun..ramai gak yang dok nilai keja area2 kl ni..


errrr...tapi nk tanya..tu gambo ape haaa...puas pikir..lembap tol otak hahahhaa..gambo dalam keta ke apa hahahha

shaifulsafar said...

:-) kalau 1st time sampai atau tak pernah sampai Nilai dari KL... sure kata jauh...

sebenarnya tidak... umah saya ke KLIA pun mengambil masa yang sama dengan masa saya ke KL (jalan yap kwan seng).....

cuma kalau pagi sesak sikit kat tol sungai besi - pusat bandar.... ikut terowong smart pun slow juga kadang2... :-) but still membantu kalau nak cepat...

rumah diarea nilai pun dah naik harga sekarang ni.... rumah macam mama tu dah 200K sekarang... below 200K ada... cuma kecik la umah tu...

Bandar seri putra, bukit mahkota, Putra Nilai & Seremban 2.... adalah pilihan yang baik untuk mereka yang kerja kat KL... dan mahukan rumah yang mampu milik... :-)

iBu ZulFaQar RayYaN said...

salam singgah...dah lama jadi SR blog ini...saya pun beli rumah kat seremban 2...betol pendapat mama aqilah...kat LK dah tak mampu nak beli...tapi saya masih di kwsn LK...sebab ader uamh flat sendiri...cuma berfikir2 nak pindah seremban 2...tak tahan TOL nyer tuh..:(

whizatie said...

yer kak saya sokong....rumah area nilai, salak tinggi, sepang masih dikategorikan rumah yg mampu milik ...dgn harga mcm tu kita hanya leh dpt umah apartment jerk kat kl...erm..tp sy rindu umah sy di salak tinggi....dulu sy naik ERL ulang alik dari salak tinggi ke opis di PJ....jam 6.15 dah keluar sbb nak catch Erl jam 6.30...bila lama2 penat ulang alik naik erl dgn kos erl pun tinggi sy mintak tukar putrajaya... x smpi setahun dah terbang ke bangkok lak...really miss bandar baru salak tinggi dan nilai... aman damai kan kak.. x mcm kl....

zh-ena said...

berkorban utk keselesaan hidup takper kan..asalkan hati puas dgn aper yg kita miliki

Pnut said...

kawasan perumahan saya ni masa mula buka, koman abeh, jalan masuk utama pun tak der walau letaknya belakang putrajaya je..

orang asal beli rumah semi d setingkat harga dalam 135-170K saja, luas tanah paling kecik 40 x 80 kaki, ada yang tanah luas boleh buat padang bola, masa tu beli tak sampai 200K, banglo setingkat pun baru harganya 199K,

setelah beberapa tahun ada jalan masuk yang cun dah.. value rumah terus mencanak naik, org yang dulu beli 140K ada yang dah jual RM280K skrang.. berbaloi-baloi...

kami pun selesa duduk sini, dekat kampung..feel je.. ada jalan short cut lalu jalan kampung tau mama kalau dari nilai nak ke putrajaya, bangi..kami selalu ikut jalan tu..ikut jenderam semua tu dah pernah lalu?? sebiji macam jalan nak balik kampung je..

kami kalau ke nilai 3 memang lalu ikut situ, syok.. kalau musim buah, boleh nampak orang kampung jual buah-buahan tepi jalan. meriah

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

tak perlah jauh pun yang penting rumah ku syurgaku, sampai umah aje terus tenang

shaifulsafar said...

Mama qilah,

blogspot saya telah ditutup....

tq kerana jadi pengunjung dan pengomen yang aktif kat blogspot saya..... kalau sudi lepas ni jenguk2 la blog yg lagi satu tu ya... dan update link skali.

tapi kat situ tak de la cerita pasal peribadi, rumah whatever.... cerita pasal gambar je... :-D

keep in touch,
http://blog.shaifulsafar.com

CuTeMiUt78 said...

eemm tak pe la kan.. janji duk umah sendri... tak kisah la jauh skit pun..

Zana S said...

takpe kak...lelama nnt biasa je tu.. kalau org duk dekat area kl pun keluar awal, luar kl pun sama je..

masa belajar dulu teringat lecturer yg duk melaka, ngajar kitorg kat bangi. mmg gigih la dia kuar umah kol 5 pagi. :)