Wednesday, November 11, 2009

~ Suasana Baru Di Rumah Baru ~

Terlebih dahulu mama minta maaf pada yang mesej dan email mama bertanya pasal gambar rumah baru... mama pun rasa terharu lah jugak... ramai yang bertanya.. dan nak tahu kan... kalau ikutkan hati... mama malas nak tempek lagi... sebab... rumah pun masih belum lengkap sepenuhnya... almaklumlah... baru je seminggu berpindah... orang kata... serba kekurangan... maklumlah.. kita ni berpindah.. bajet bukan banyak... cuma cukup-cukup untuk yang penting-penting saje... mana yang penting didahulukan... mana yang kurang penting dikemudiankan... orang kata.. pelan-pelan kayuh nak penuhkan rumah.. kena kumpul duit balik... sebab saving yang ada dah terlalu banyak habis untuk proses menduduki rumah ni.. tapi apa pun alhamdulillah dengan apa yang ada... walaupun serba kekurangan...

Dan supaya tak mengecewakan beberapa blogger yang nak sangat tengok suasana rumah baru mama... harap berpuashati dengan gambar di bawah ni...


Mama banyak gunakan balik semua barang-barang di rumah sewa... sayang nak buang dan bagi orang... Langsir merah krim tu pun langsir lama... mama matchkan aje...


Wing Chair ni beli sebelum pindah... kebetulan murah kat Cavenzi... dah lama mengidam ngan wing chair... rembat jekla.. rege RM130 sajork... tapi kaler coklat saje yang ada... pejam mata jekla beli.... coklat pun coklatla...ahaks...


Ni plak... Sofa L-Shape... murah je.. RM699 kat Cavenzi gak... kebetulan sofa lama dah terlalu lama... untuk buat tambah kat hall... sekurang-kurangnya kalau tetamu datang lebih dari 3 orang... ada tempat nak duduk... kalau tak... dok bersimpuh kat bawah jekla ...ahaks...


Ni meja makan... papa Aqilah dok letgo meja makan lama.. bis dia lupa anak bini dia nak makan atas ape..? Gigihla beli meja makan nih...


Ni pulak... rak kasut... beli kat Cavenzi gak... RM99 je... kebetulan rak kasut dah letgo kat jiran lama... kena beli.. kalau tak kasut yang banyak2 bersepah tak tahu nak letak kat maner... kebetulan offer murah papa belikan jugak sekali ngan L-Shape tuh...


Meja console ni... meja lama... gunapakai balik...

Okey.. tuh jekla dulu untuk kali ni.. insyaallah nanti mama tempek ruang atas pulak... masih dalam proses kemas mengemas lagi... kat bawah kira dah setle dah... kat atas bilik-bilik masih belum dikemas lagi... masih ada kotak-kotak baju... kotak-kotak barang-barang mainan Aqilah.. masih belum berusik... Cuma master bedrom mama dah kemas... tinggal nak susunatur bagi cantik jek lagi... gambar-gambar, frame-frame masih belum digantung sepenuhnya lagi...

Harap berpuashati dengan gambar ni... so.. sesapa yang nak komen... dialu-alukan sangat... sebarang idea dan pendapat amat diharapkan... kerana mama amatlah lemah/tak pandai dalam bab menghias rumah....sebarang pertanyaan juga.. dipersilakan... insyallah mama jawab...




Publish Post

57 comments:

kirana said...

wahhhhhhhh cantik kak!combination langsir tu kena laaa...simple but nice...ok la tu...

alfa juliet said...

i suka wing chair tuh..cantek..harga pun okay bleh dimiliki.

Hot Mummy said...

wah!! cantik umah akak! ina suka wing chair tu.

** atie + farid + aisyah ** said...

kak...cantek umah akak...simple but nice....takyah byk2 sgt brg..serabut nnt...camni pun dh syok.....caiyok kak...

MRS. K said...

cantik la langsir..
ni nak terjah umah akak ni

edrina said...

ed mmg ternanti2 entry yg ni.. cantik kak..simple tapi cantik & kemas :-)

ibu ilham said...

wah cantiknya kak... saya suka... tak byk sgt barang.. susun aturnya pon ok... tertarik la dgn wing chair tu... :)

Corelle said...
This comment has been removed by the author.
Corelle said...

cantik!!
kaler sangat sesuai la kak..combination yg tenang sekali..:)

my little family said...

luas apa rumah tu..leh Aqilah main lari2..hehehe...
best kan kat sana Cavenzi dekat. leh beli time offer. Kami ni paling dekat kat penang.. tu charge htr 150.00 tau... kira dah leh dpt wing chair sebijik..huhu

anyway..very nice house..i like..hihihi

Chik Na said...

tenang dan nyaman sekali nampak rumah baru mama aqilah..

Chik Na suka sangat..

JanG45 said...

cantik rumah hehehe

Mak Izz said...

ok la kak, perabot2 utama dh ada. cuma tinggal nk touch up je lg. tu blh buat sikit2 (samb lama2 jd bukit). bestla aqilah, luas ruang dia nk berlari2 dan buat aktiviti :)

mama suri said...

hi akak..
cantik ruang tamu akak..
simple n selesa mamasuri tgk..
bl lah mamasuri nak beli teres yek..
huhhuh..
apapun tinggi jugak rak kasut cavenzi tu yek...

ibu 2AZ said...

cantik ur house..simple n moden kan..i pun berkenan wing chair hehe

salam kenal..i add ur link..

CuTeMiUt78 said...

wahhh.. nice la... memang kena dan ssseesuuaaaiii gitu.. memang penat kan nak mengemas bila time pindah ni

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

cantik.....simple but nice...suka ler....

ala tak kisah ler mahal ke murah sis...yang penting pandai nak menggayakan perabot2 tu....tetap nampak cun & elegent...cayolah...

ikan emas said...

Wah @ cantik ...
Tahniah la dapat duk rumah sendiri.
Lepas ni ajak kita makan-makan yer

NJ said...

salam mama aqilahh...akak tumpang hepi tgok mama dah duk umah baru..walau simple tapi cukup buat mater mandang dgn selesa tu dah memadai tuk kita yg baru pindah..sbb byak kos nak kuarkan tuk lain2 pun kan...pelan2 kayuh mama..akak doakan mama bahagia dgn duk umah baru ni..aqilah sure suker lari2 la dia tu kan..

hacienda said...

salam..tumpang lalu..wing chair tu mmg sgt cantek n berbaloi

hatiberbunga said...

wah.. simple je but very nice!
senang je mata memandang. bagus! bagus! bagus!

Mr PenyuBiru said...

cantik!! pandai deco ek. simple dan menarik.

Pnut said...
This comment has been removed by the author.
Pnut said...

mama, kita punya wing chair tu sama..
cuma saya beli dulu mahal lagi..Rm199

cuma saya confuse sikit, naper kaki dia camtu ek? salah pasang ke apa? atau patern terbaru camtu..first time tgk wing chair kakinya camtu...

mine punya camni

wing chair

Ibu Aqil-Aqilah said...

Rumah idaman Ibuani.. x banyak barang... harga Cavenci mmg menarik & brgnya pun berkualiti...

Hanisumayyah said...

sungguh tertarik dengan wing chair tu...agak2nya cash and carry ker ni? nanti kalau akak beli dia tak nak hantar pulak? Tup2 mana tau kena tambah duit lak nanti? Apapun cantik hall ni...banyak masa lagi, kayuh pelan2...

fuadnis said...

cantik..bleh tau berapa luas bukaan rumah ni??dan berape luas tanah lot umah ni?

cik mas said...

blog hopping! cantik rumah mama aqilah.. and nice blog. mari kita exchange link.. :)

a.z.n.e.e said...

alamak, mama..

samala... nasib je saya x beli lagi.. tapi aritu dh usha dah cavenzi.. tapi masalahnye ramai yg beli dgn cavenzi ipoh sebulan pun belum tentu sampai ke rumah kite...

zino said...

cantik tentu seronok duduk rumah sendiri..

Oyis said...

cantek nya! mmg mcm gmbr dlm majalah la kak!

genny da bomb said...

cantik dah ni...simple..suka2..bila nk cantik2 camni gak ni huhuhuhu..

b.O.n.d.a said...

cantik..takpe, pelan2 kayuh ngemas tu..umah bOnda pun masih macam tOngkang pecah! huhuhu..almaklumlah, dua2 herO =p

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

salam kenal mama aqilah...

cantik sungguh rumah baru mama aqilah... pandai mama aqilah mengemas dan menghias.. nanti saya pun nak amik tips2 ni la bila nak menghias rumah baru.

good job mama aqilah!

eynda said...

Eynda suka la ruang tamu tu...deco tak banyak barang tapi cantik...

PuteriSatu said...

kirana ~ na.. itu langsir orang tak cukup bajet tu na...ahaks...

alfa juliet ~ tuhla dah lama idam kat wing chair tuh...

hot mummy ~ ya ke..hiks...

PuteriSatu said...

atiefarid ~ ya ke tie.. act ni rumah orang tak cukup bajet.. sebab tu tak banyak barangnye....

mrs k ~ langsir tak cukup bajet tu kay...hiks...

ed ~ ya ke... ala biasa-biasa je ed... ed.. please invite akak kat blog ed...

PuteriSatu said...

ibu ilham ~ susun atur tu main belasah je... hiks... wing chair tu ye..cantik kan...

corelle ~ bolehla....tima kasih...

my litle family ~ aduhai ye ke.. jauh ye.. tak perla.. sekarang kedai perabot biasa pun cecantik gak akak tengok...

PuteriSatu said...

chik na ~ tima kasih...

JanG45 ~ tima kasih...

uji ~ itula pasal...orang kata pelan2 kayuh kan.. kena simpan duit balik...

PuteriSatu said...

mama suri ~ insyaallah ada rezeki akak doakan mamasuri dapat beli rumah idaman... rak kasut tu memang tinggi... sebab tu muat banyak kasut.. okla..berbaloi..

ibu 2AZ ~ ya ke... boleh beli kat cavenzi berdekatan...

cutemiut ~ pindah memang memenatkan... tak per...tak lama turn ko plak kan...

CT NORAMIZA said...

canteklah! :) mcm nak tiru je combination curtain camtu, boleh x?

PuteriSatu said...

zanna ~ tul kan zanna... akak tu pun belasah je..ahaks..

cik ani ~ insyaallah nanti saya jemput cik ani ye.. klu sudi la datang ke teratak saya...

NJ ~ tima kasih banyak2 kak... doakan saya.. tima kasih2...

PuteriSatu said...

kirana ~ na.. itu langsir orang tak cukup bajet tu na...ahaks...

alfa juliet ~ tuhla dah lama idam kat wing chair tuh...

hot mummy ~ ya ke..hiks...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm akk..

cantik ner deco umah akk. walaupun simple..saya suka coz nmpk kemas.. x suka byk2 brg..rs serabut jer..hehe..

Cik Puan kasih said...

cantik betul umah akak, takper berapa pun harganya yg penting kita happy.

ez said...

akak..cantiknye rumah...

lovelygift....everything u need are here said...

hi....wing chair tu cantik, cantik sebab color coklat...hehehe.kalu tk bg tau harga, tak sangka harganya murah

YusVogue said...

cantik sangat.. pandai you buat deco.. cun la!

MatAhaRiKu said...

salam kak..wah lawa rumah baru..TAHNIAH ye..

mamafif said...

cantik..suka tgk kombinasi langsirrrr

pija5120 said...

cantik2... saya pun beli kat cavenzi. tp malangnya tak dpt pindah... nway, hujung tahun saya bercuti di rumah baru juga...

suka gak langsit tu! nak tiru lain kali... skrg dah buat, tak cantik mcm tu...

Amir Syafiqah said...

Salam Kenal,
Rak kasut tu, last week sy nak beli d cavenzi, dekat Ampang Waterfront, tapi dah sold out. Mmg murah pun harganya dan cantik...
By the way, cantik deco rumah, tolong deco rumah saya lak, boleh? hehehe

shaifulsafar said...

saya suka keseluruhan dekorasi setakat ini.... sure akan ade perubahan dalam masa terdekat nih.... :-)

sanibagus said...

Salam
Plz info hubby malam ni 19/11/09 ada Meeting RT Acacia Park kat pondok RT jam 9.00 malam..

Fr : Sani 190

onniey84 said...

cantik la rumah..sedap mata melihatnyaa

azieyan said...

salam kak...cantik rumah...jika akak mencari tukang jahit segala benda,layarilah azieyan creative.sya bleh menjahit langsir,cover sofa n bermacam 2x lagi.lokasi putrajaya..penghantaran pos diterima...

FMY Collection's said...

Salam,
Saya nak tahu ye mcmana suasana dekat Acacia..saya pun sedang recce rumah..SAbtu ni ingat nak gi survey dekat area Acacia tu..Ada owner nak jual..tp tak tahu lah berpadanan ke tak dengan harga/value umah Acacia skrg ni..Sekolah rendah dekat tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...