Monday, June 28, 2010

Dahla Demam... Kena Gegata Lagi...

Hari mama cukup rasa serba salah... nak kerja ke tak.. nak kerja ke tak.. last week dah mc 2 hari.. cuti 1 hari.. tetiba hari ni EL lak... tapi dah Aqilah demam dari malam tadi... dengan gegata lagi kat badan... ada ke mak yang sanggup tinggalkan anak kat umah dalam keadaan macam tuh...? Pada mama.. memang tak sanggup... biarla... orang nak kata apa... nyawa pun sanggup seorang ibu gadaikan.. ini pulak setakat cuti... mama nekad jekla EL hari ni.. harap semua orang faham....



Inilah gegata yang mama ceritakan tuh... mlm tadi timbul dengan jayanya... kesian sungguh Aqilah.. dengan demamnya.. dengan gegatanya.. merengek jek dia... tak sedar tengah malam mama menangis tengok Aqilah... kesian sangat... klu dapat tukarkan... biarla badan mama ni je yang kena gegata gitu.. tapi tuhla... inilah dugaan dalam membesarkan anak... mama syukur ajela...



Kat muka pun ada... sian sangat.. tak tahula elergic ape nih... klu tak baik lagi sehari dua ni nak bawah gi medivaron klu tak baik gak.. nak bawak gi pakar kanak-kanak pulak... pakar kulit ke... janji aqilah boleh baik... dah try pakai semua baju guna sabun biasa pakai... harap-harap Aqilah akan ok.. minta kawan-kawan doakan ye untuk Aqilah semoga cepat baik... terima kasih..

24 comments:

nanonano said...

kak..
sy slalu dgr ank jiran mil sy kena gegata ni..
tiap kali kena..mesti ptg2 maknye merayap dpn umah cari satu pokok tu..
ape ntah..lupe dah..
pokok tu tumbuh meliar tepi2 jln..
mmg alhmdulillah trus surut..

Biarlah rahsia said...

ank sy pernah kena mcm ni...dia alahan dgn udang...takleh mkn udang...kepok udangg pun takleh.

BIONIC WOMEN said...

mama aqilah...
better cepat2 bawak g kinik, tapi nampak macam alahan tu..
semoga aqilah cepat sembuh,x gatal2 agi...sian dia

Rizziela said...

Kesiannyer dengan Aqilah..Harap cepat sembuh yer sayang

@e_da said...

kak .. kalau g farmasi beli sabun sebamed.. elok untuk kulit ada masalah mcm ni.. cuba la .. rasanya ok..

Zura said...

sy selalu jgak kena gegata dulu...akak perasapkan keminyan kat seluruh badan aqilah...insyaallah sembuh...sy dulu mak bapak sy buat cm tue je kak...cubelah..

ann @ hatiberbunga said...

Allahuakhbar.. siannya qilah..
mmg merenyam tahap kritikal klau terkena camni.
kak.. x yah la tunggu esok2.. klau free, pegi la klinik pakar tu arini. sian tgk qilah camtu.. huhu..

Puteri Satu said...

nano - oh ya ke... klu kat kg.. lehla.. kat sini ni... tak tahu apa pokok dah..

Puteri Satu said...

biarla rahsia - ya ke.. tapi Aqilah tak de pulak makan udang...

Puteri Satu said...

BW - tuhla... ni dah ok dah... bila malam je selalu naik bintat2 tuh.. harap2 mlm ni ok la..

Puteri Satu said...

rizzila - tuhla mang kesian sungguh..

Puteri Satu said...

eda - oh ya ke.. akak pernah dengar gak sabun tu... tapi tak tahu plak sabun tu untuk elergik

Puteri Satu said...

zura - oh ya ke...

Puteri Satu said...

ann - tuhla tuh... memang kesian tapi alhamdulillah membawa ke petang ni dah beransur hilang dah..

Lelord said...

najlaa selalu kena camni kalau suhu terlalu panas ataupun sgt sejuk...mula2 ingt gegata so mak mama soh perasap ngan ku;it bawang..ok gak cepat surut. biler timbul lagi bawak g kinik doktor kata maybe allergic habuk or cuaca

mummy_ayu said...

kenapa tu..sian nye..harap cepat sembuh!!

puterikurekure said...

ciannye aqilah..
ni dari hama ni. sebab saya pon dulu2 masa kat asrama rajin gak kena.

jemur tilam aqilah dan rendam cadar, selimut dia dgn air panas ye.

yantz-yeem said...

sian nya aqilah...tu lah saya dok naik atas nak jmpe akk, tpi akk xde plaks...esok akk ada ke dtg opis? kalo ada jgn lupe 'benda' tu eks...hehehehe..tarikh ttup 30jun..harap2 aqila cpt sembuh k!!!so mama leh pi kejo :)

emy/mamasuri said...

tak terkata..harap aqilah cepat sembuh ye...

Anonymous said...

Kak, saya masa kecik selalu kena gegata tu. Cara paling berkesan nak hilangkan dia adalah guna kunyit hidup bukan yang serbuk. Tumbuk dan letak rata pada gegata. Insya Allah akan hilang dengan cepat.


Noor

ikoko said...

aiyak.. abes dia kena inject tak? adeh...

kalau dah besar, bleh terus inject kan..

adoi la.. sakit pedih gatal tau.. adeh..

semoga dia cepat sembuh~

Miss Fadhilah said...

ya allah kesianyer aqilah..kita kalau kena pon x than ni kan lg budak2..
kak cube bg dia minum air kelapa yang fresh dr buah 2....
dulu ade sepupu g naik mcm ni jgak,dia xthan dengan udang...
minum air kelapa n mandikan dgan air kelapa 2..
asid dr kelapa 2 penwar gatal2
boleh jgak untuk gtal2 tkena ulat bulu...cuba try
insyaallah..

mamaAliff @ salmi said...

alahai ciannye tgk aqilah..cikmie xsmpt nk ziarah blog mama aqilah ni sbb manjang je kena kursus bln 6 nih..

tgk gaya kt badan tu gegata yg akak maksudkan mcm klopak garam ek..tu panggilan org kedah la..ermm..adik salmi pn slalu kena..

biasa dorang mandi ngan air garam then pastu i.allah ok..

moga aqilah cpt smbuh yer syg...

Mrs. Kown said...

i myself pernah kena macam ni masa kat uni dulu. agak 3-4 bulan baru hilang. kalau tak dia on off. abes berubat segala hospital.

at the end harap calamine lotion nak kurang gatal. and i still remember there was one time, i memang tak leh tahan sbb too itchy and dah jadi pedih, my friends drove me to emergency unit pusat rawatan islam pukul 2 pagi. because i cried.

doctor bagi jab satu, terus tido sampai esok petang. i pun tak sure apa ubat sebenarnya. kesian your kid, sedangkan yang dewasa kena pun nangis tak tentu hala, ini kan budak kecik.

i simpan gambar2 masa kena tuh, bila tgk balik, mcm scary. apa pun semoga your kid tak kena lagi, semoga terus sihat sbb memang gatal sangat2 camtuh