Tuesday, June 29, 2010

Update - Gegata Aqilah


Meow tu memang tak boleh berenggang langsung ngan dia.. hish..hish..

Tajuk tu punyalah mengada ye... macamlah nak update citer apa... tapi tuhla.. ramai sangat yang bertanya keadaan Aqilah macamana... so biarlah mama ceritakan rentetan cerita dari semalam sampai hari ni...

28 Jun 2010 (Isnin)

Aqilah still demam walupun suhu badannya taklah panas sangat... tapi gegata still timbul jugak...

7.00 mlm - Berperang kasi Aqilah ubat.

8.00 mlm - Aqilah dah lena tido.

8.30 mlm - Mama tengok gegata tu dah naik sampai kemuka Aqilah.. ya Allah kesian sangat-sangat... tak sedar mama menangis tengok muka Aqilah penuh ngan gegata... kesian sangat-sangat... mama mengadu ngan papa.. papa pun call akak ipar tanya klinik selalu dia bawak anak-anak dia yang kena elergic... so dah dapat .. done..

8.45 mlm - Aqilah bangun menangis-nangis.. coz badan n muka dia dah gatal-gatal.. menangis tak henti-henti.. mama pun sama menangis... huhuhuhu... memang masa tu rasa macam berada kat hujung tanduk je.. betul-betul rasa cemas... Papa suruh siap bawak gi klinik.. SEGERA!!! kata dia...

9.00 malam - on the way ke Klinik Sariah kat Bandar Baru Nilai.

9.10 mlm - Sampai klinik, Aqilah masih menangis.. yerla gegata penuh satu badan ngan muka dia... kesian sungguh-sungguhla.. maybe diorang tengok keadaan Aqilah agak serius, so tak sempat duduk doktor dah panggil..

9.15 mlm - Dengar penerangan doktor... banyak kemungkinan terjadi elergic nih, sebab dah seminggu Aqilah kena gegata.. so tak boleh nak detect apa penyebabnya... mungkin perubahan cuaca, sebab sekarang cuaca berangin, memang ramai kanak-kanak yang kena elergic nih, dan mungkin juga hama, atau makanan, sekarang cuba elakkan semua makanan laut, juga coklat, kacang dan semua jajan, Aqilah tidak dibenarkan makan. Dan doktor bagi satu injection kat montot Aqilah, punya meraung huhuhu tuhan je yang tahu... kejap nak dukung ngan mama kejap nak dukung ngan papa... dah tak tentu arah dah.. alhamdulillah tuhan permudahkan urusan di klinik.. tak sampai 45 minit dah setle semua... selesai urusan di klinik..

9.50 mlm - On the way nak balik rumah... dalam keta... papa pujuk anak dara dia nak belikan mainan kat Giant.. dalam tersedu-sedu tu.. sempat lagi Aqilah kata.. Aqilah nak gi Giant beli mainan.. hahahaha bebudak kan.. gitu lah... dalam sakit pun tetap ingat mainan jugak...

10.20 mlm - Dah sampai rumah.. terus bawak Aqilah naik atas.. masuk bilik.. dan layan dia main... alhamdulillah... bintat-bintat kat muka dah beransur hilang... tinggal kat badan ada sikit-sikit lagi... demam dah tak de...

10.45 mlm - Aqilah mintak susu.. nak tidur...

11.00 mlm - Aqilah tidur lena... alhamdulillah semua bintat-bintat hilang.. tingal merah-merah je sikit...

2.30 pagi - Aqilah gelisah... gegata tumbuh balik kat kaki ngan peha dia... mama sapu losyen yang doktor bagi... lepas 1 jam dia lena balik...

5.30 pagi - Aqilah gelisah lagi sekali... mama tengok kat betis dia pulak timbul gegata dan mama sapu lagi losyen... tapi Aqilah dah tak nak tido... mintak susu.. pastu mintak nak tengok cd Ultraman... dan mama pujuk dia mama nak keje... papa dah offer hari ni nak jaga Aqilah... bila tengok papa ada temankan dia... dia ok ajelah.. sempat pulak joget-joget depan tv pagi nih.. alhamdulillah harap anak mama terus sihat ye...

Ok.. itu ajelah ceritanya... alhamdulillah baru kejap ni mama call papa... alhamdulillah... dah tak de gegata... dan dah tak demam... cuma Aqilah memang susah nak makan ubat... tak tahulah camana papa nak kasi ubat tuh...

12 comments:

Rizziela said...

Siannyer kat chumel Aqilah...semoga cepat sembuh yer

nizza-abira said...

siannya dgr citer aqilah kene gegata ni. niza memahami apa yg aqilah rasa cos niza selalu kene terutamanya sejak kebelakangan ni. sedangkan kita yg dewasa pun tak tahan ini kan pula budak kecil. hope aqilah cepat sembuh...

mummy_ayu said...

siannye...harap cepat sembuh!!

alfa juliet said...

suntikan yg doctor bagi kat montot tu yg buat lega..sbb sy pun pernah kena suntik gak..hehehe

mama rifQy said...

salam akak.just nak bg pandangan..

budak2 biase gak alergik ngan bulu binatang.mungkin be4 nih ,aqilah ok ngan kucing..tapi xbermaksud akn ok sampai bebile.
sometimes..kucing ni..mmg ade kutu or others serangga yg mmg memudaratkan budak2.
say ape..
bersih..or xkate kucing xbersih or ape2 la..
coz dl ms blajar,i buat research sal parasite pd kucing..and even da mandikan kucing,still ade kutu..
iklass..mmg terbukti !!
sorry..akak..kalau pandangan sy menyakitkan hati mane2 pihak!

Pnut said...

mama-kalau masih belum hilang, dan ingin mencuba, ada satu klinik mmg top dengan sakit kulit kat bangsar. Klinik Nathan nama dia..

anak-anak saya ni kulit depa very over sensitif, hasil berforum bagai, ramai cadangkan klinik nathan ni, SO far, si abang dulu serasi betoi dengan ubat-ubat dia, si adik pun sama, saya memang rekemen kat kawan-kawan pasai klinik ni kalau berkaitan gatal dan kulit, so far semua ok..

Dr. Nathan (Datuk) pengasas klinik tu memang pakar kulit, yang ada klinik dia Pantai Medical, sekarang ni kat Klinik tu anak dia handle atau orang lain, tp still ok ubat-ubat berkaitan kulit ni..

kalau nak direction, YM kita atau tggl msg kat Fb

QasehAiris said...

sedihnyerr..berair mate bayangkan keadaan Aqilah..mcm mn klu anak sy yg kene...Nauzubillah..mintak dijauhkan..
Semoga Aqilah cepat sembuh yer mama...aminn

Anonymous said...

kak,my bb kene alergic naik satu badan kne admitted wad for 1week..cam gegata bintat2 merah,org mlayu kite kater gegata,doc kate alergic-skin infection,ats sbb pe kami sendiri tak tau nape..kna pakai 2lapis krim,mandi air ubat kaler pepel,dlm mase 1mggu tu alhamdulillah ok,parut pun tk nampak dh

ann @ hatiberbunga said...

alhamdulillah.. qilah dah makin sihat. moga terus sembuh sepenuhnya. ;)

RaFFLeSiA MeRaH said...

tah2 kucing yg curi2 masuk umah ko tu yg bawak virus tu kott....

umi ameer said...

dah demam pulak... siann aqilah..
semoga cepat sembuh ye, aminnn..

lama btul tak singgah sini, aqilah pun dah besar sikit rasanya... heheh

CuTeMiUt78 said...

alahai siannya aqilah... eemmm harap aqilah cepat sembuh ya