Monday, August 23, 2010

1st Time Masak Nasi Ayam...



Semalam... mama cuba buat pertama kalinya masak nasi ayam... punyalah suspen... macam menggigil pala lutut nak buat nasi ayam... padahal orang lain kata.. nasi ayamlah menu paling senang sekali.. tapi tak tahu kenapa... mama rasa macam suspen sikit nak buat... padahal buat nasi dagang lagi susah kot.. tapi buat nasi dagang tak pulak suspen gaya gini...maybe sebab bulan puasa kot.. buatnya tak jadi nanti... apalah anak laki nak makan berbuka nanti kan... ceh.. macamlah Aqilah tu pose... ahaks...
Dimulakan dengan bismillah.. mama masuk dapur... dalam hati.. niat nak masak untuk keluarga dengan air tangan sendiri... mama nekad nak try masak nasi ayam sebab nasi ayam ni makanan peberet Aqilah... selalu kitorang asyik beli..beli.. beli.. dan beli aje di kedai.. tak pernah mama dia nak belajar buat sendiri untuk tekak anak sendiri... hish.. rasa sangat zalim di situ ye puan-puan... dah kegemaran anak... ko gigihla sikit belajar buat kan... dok makan air tangan orang kat kedai je... sampai bila kan..? (ini peringatan untuk mama...) Alhamdulillah... buat pertama kali masak.. menjadi.... nasi pun masak dengan cantik sekali....


Inilah juadah petang semalam... Yang dibeli cuma pecal tu saja..
Komen dari papa...
Papa : Qilah... lepas ni.. kita tak yah beli nasi ayam kat luar dah... mama dah pandai masak nasi ayam...sedap pulak tu... memang sedap...
Aqilah : ... emmm tedapnye mama... nasi ayam mama....
Aqilah...aqilah.. saje bodek mama lah tuh...Dengan itu... papa berbuka dengan 3 kali tambah nasi ayam petang semalam... sangat-sangat puashati... lepas ni harus menu nasi ayam je bila hari minggu....

Note : Engah dan Cik ngah... bila mahu rasa nasi ayam mama Aqilah...??? gegegege....

14 comments:

Diarihatiku1976 said...

uiitt.. hampeh ko kata n3 aku n3 riak ekkk... cisss... ko mesti tak baca betul2 n3 aku kan.. yg aku sebut cuti byk sbb takde komitmen .. nanti kalo ada komitmen takde nyer nak cuti byk... wekeekek.. aku tahulah cuti ko dah habis ..hihhih

Zaidah said...

tahniah...nanti zai bleh order...

~ ReD ~ said...

samapi 3x tambah! sedap la tu..hhehehe

Kepada Yang Berpuasa; Fuck you Off!

Kantoi! Ustazah Curi-Curi Makan Di Bulan Puasa. hoh!

alfa juliet said...

jeles lah dgn mama..pandai masak mcm2

Cik Puan kasih said...

kak, share le resepi boleh saya cuba plak sebab saya pun tak pernah buat lagi ni hehehe

genny da bomb said...

hehe saya pn suka buat nasik ayam..nasik paling senang lepas nasik putih haha buleh gitu kekeke..senang lengkap xyah pikir sayo dah..fresh lg makan sayuran kan hehe

Jiey^Mien said...

perghhh sedapnya nampak..
makin gebu la aqilah pasni..

Mama Balqis said...

bila mama aqilah cite pasal nasi ayam...teringin la pulak....ptg ni nk g cari bahan lah...

emy/mamasuri said...

dah lama tak buat nasi ayam...
harus bt weekend ni..huhuhu

alia said...

nampak sedap..syoknya...

..nOj.. said...

bestnye. nmpk meriah je. cukup seme bahan tu. pasni takyah dh aqilah mkn air tgn org lain. hehe

Hasney said...

hmm tu lar, has pun suker nasi ayam begitu jugak anak-anak ngan hasben...dan nasi ayam paling senang di masak...tp kalo cara has lagi senang...chinese punya style...

Hasney said...

hmm tu lar, has pun suker nasi ayam begitu jugak anak-anak ngan hasben...dan nasi ayam paling senang di masak...tp kalo cara has lagi senang...chinese punya style...

Hasney said...

Hmm sedapnyer...kami sekeluarga pun suker nasi ayam, bagi has nasi ayamlah paling senang nak masak, dan cara has lagi senang..ikut chinese punya style...hi3..mmg marvelous lar nasi ayam nih..