Friday, October 29, 2010

Duduk Kat Nilai + Keje Kat KL + Jem = Streeeesssssssssss


Mama kan dok Nilai... kerja kat KL... kerja kat KL... ofis bukan dekat pinggiran-pinggiran KL.. tapi nun kat dalam perut KL nun.. kat tetengah bandor nun... lainlah papa Aqilah ofis dia memang tepi KL... selalu pepagi mama dropkan dia dulu.. dan mama drive ke ofis mama... selalu macam tuhla... selalu dari ofis papa nak menyampai ke ofis mama... makan masa 1/2 jam.. itu kira... standardla... dan klu ada kejadian-kejadian yang tak diingini.. contohnya... ada kereta rosak ke... ada excident ke... dah confirm 1 jam baru sampai ke ofis mama... ada tak yang tak stress..??? adoihai... tak larat lerr... itu blum lagi kalau ada kejadian tak diingini kat highway KL -Seremban tuh... lagi masyaallah... siap sedia untuk mengucap panjang-panjang tengok kereta berduyun panjang-panjang... memang stress sangat-sangat... minggu ni jek dah 3 hari  mama sampai lewat ke ofis... sekali dua.. mungkin tak mengapa.. klu dah seminggu 3 kali..? camana tuh... tak syookla kan... rasa macam sekarang jugak nak submit surat tukar ke Putrajaya... surat dah siap.. cuma tunggu nak submit kat bos untuk sokongan jek lagi... Kalau diikutkan perancangan memang Jabatan mama ni akan berpindah ke Putrajaya pertengahan tahun depan... tapi ntahla.. bermacam khabar angin didengar.. ada yang kata.. cakap jekla pertengahan tahun.. paling2 pun ujung tahun.. hish.. takkan mama nak tunggu setahun lagi... Dengan stress tiap-tiap pagi. tak de penyakit cari penyakit kalau dah macam ni... Dengan stress tu lagi... dengan perbelanjaan perjalanan yang hampir mencecah ke RM600 setiap bulan... Untuk minyak kereta dan tol sahaja.. belum termasuk service kereta yang selalunya papa service setiap 3 bulan sekali... yerla perjalanan jauh kan...  bila difikirkan balik... memang sayang.. duit diperuntukkan atas jalan sahaja.. kalau disimpan untuk tabung anak-anak... kan ke lebih berfaedah...

Bila difikirkan buruk baik.. baik buruknya... memangla... ada pro dan kontranya... tapi mama rasa... adalah terbaik mama bertukar.. dari mama tunggu Jabatan mama berpindah... sebab tak tahu hitam atau putihnya bila... memang berpindah itu pasti... tapi tak tahu bila... mama rasa... mama pun dah terlalu lama di Jabatan ini... rasa macam teringin nak merasa environment baru... hahaha... buatnya dapat jabatan yang stret nak mampos... nyesal tak sudah pulak akuuu... hahahahaha.... tapi apapun... kena nekad dan redha... kena berfikir positif...  betul ke nak berfikir positif tetiba dapat Jabatan yang tak macam Jabatan sekarang... hahahaha.. nasib kamu lerrr... Ada sesapa tahu tak.. apa Jabatan/Kementerian yang best kat Putrajaya.. nak usha-usha la... Ada jabatan yang mama dah listkan.. macam Jabatan Pendaftaran Negara, Kementerian Kewangan, Kementerian Belia dan Sukan, Mahkamah Tinggi, Jabatan Peguam Negara... Tapi tuhla.. tak tahu ok ke tak ok... huhuhu....

15 comments:

:: HUSNA :: said...

kol berapa la akak keluar rmh nk gi keje?...

shiemz said...

Transfer jer la ke sana weh.. mau smp cecah RM600.. phewww... leh beli handbag tetiap bulan tu... ahiks..

Puteri Satu said...

husna... akak selalu keluar 6.25... klu jem... kul 8 baru sampai ofis... klu jalan tak jem... kul 7.20 dah sampai ofis...

shiemz... kan..? nanti klu aku tukar.. mesti aku tukar enbeg tetiap bulan kan..?? syooookkk...

*diera* said...

mari2 ke kem kewangan..hehehhe

Bonda Mawar said...

yalohhh..dah nama pun kl..
memang jem semedang..

Puteri Satu said...

diera - kem kewangan..ok tak..?

Puteri Satu said...

bonda mawar.. memang pun.. tuh yg stress tuh..

nasazfrog... said...

betul tu kak, tuk kete je minyak tol mmg jejak rm600 ek.. keadaan sekeliling membuatkan stress yg lebih...

rynas said...

yerlah kak tranfer jer..sayang duit tiap bulan kan...itu tak per lg stress tu yg tak tahan tu

oli said...

kalau saya hari-hari macam ni travel, mesti pengsan kat jalan raya!!!heheheh
rasa lebih baik akak tukar ke putrajaya ajer!!

yantz-yeem said...

sian akk kena ulang alik jauh..dah la hway sentiasa jem...kalo ada peluang pindah je lah kak...kereta nie kalo hari2 gerak jauh2 mmg byk ragam nya...

ikan emas said...

laaa.....

kita 6 thn dok ukur jalan sban-kl..

sabo ajelah !!!

Bee said...

Tukar putrajaya jer gekat jer 1/2 jam dah sampai...leh jimat separuh kos mama! tapi penat tu tetap ada...

zie said...

mai pindah spr..keja best ;))

Hasney said...

lain2 ok kot..but my suggestion say no to Jab. Peguam....coz you'll get headache everyday..hi3...actually ok AgChambers, but kerja sentiasa byk...tak pernah surut...tau jerklah..kes kat malaysia ni kan byk....mana ada pernah surut...