Sunday, October 03, 2010

Untuk 2nd Baby.. Beli Barang Baru Atau Tak...



Macam risau pulak.. dah nak masuk 7 bulan... tapi barang-barang untuk baby `AN' lum beli satu pun lagi... tapi barang-barang Kakak Qilah dulu pun masih dalam kondisi yang baik... adakah perlu pulun beli barang-barang baru... atau boleh recycle je balik... emmm.. u all camana... adakah baby kedua beli semua barang baru....

Gambar kat atas tu... barang-barang untuk Aqilah masa tu mama pregnant 6-7 bulan gitulah.. ada yang masih elok lagi... ingat kejap lagi nak listkan mana yang perlu dibeli dan mana yang tidak.. rasanya.. tak perlulah beli kesemua sekali kan.. mana yang ok.. tak perlu beli... dan mana yang tak berapa ok.. baru belilah... jap gi nak punggah storage baju-baju Aqilah masa baby... nak basuh dan tengok mana yang ok... baru boleh buat list... ye tak...


10 comments:

Rizziela said...

beli baru tetap kena beli..tapi beli yg perlu ajer...yg masih elok dan boleh dipakai...x perlu beli lagi kot..jimat sikit

ppb_ppkp said...

mama..imah pon baru carik skit2..
xcari byk pon...wahhh..byk tu barang kakak qilah.

Afne said...

salam kak, beli yg mana perlu klu brg2 aqila msh elok & blh digunapakai. masa preggy haziq pn afne buat mcm tu. tp disebabkan baju hana byk baju gegel so kena tambah la baju2 utk haziq.

ann @ hatiberbunga said...

yang baru harus ada.. wpun yg lama still guna.. baru lah kena ngan 'org baru' ;)

..nOj.. said...

7 bulan dah kak? dah boleh la start bukak baju2 lama aqilah. mane yg boleh pakai lg n yg tak pakai lama sgt mcm barut tu seme, leh recycle je. nk beli pun cam membazir je

ibuafiqahhuzaifah said...

ada yg perlu dibeli baru kak..ada yg pakai yg kakak ajerr..tp irnie banyak kena beli baru sbb adik yg kuar lelaki..baju,stokin suma pink sesado..haha

edrina said...

akak.. mana yg elok macam pakaian tu boleh recycle.. tapi beli jugak la 2,3 pasang yg baru.. kesian dia tak der baju baru pulak ekeke.. tapi macam mittens & booties tu mmg ed akan beli baru utk setiap anak2.. so lima2 anak, ed akan belikan mittens & booties yg baru utk dorang :)

alfa juliet said...

apa yg mama ckp tu betul

babyluv_ayang said...

kak...fara time 2nd baby...brg baru tetap beli...sian lar pakai brg 2nd hand...hehehheeh..tapi barang2 besar tu takler beli..mcm baby cot ker...walker ker..baldi mandi ker idakler...hehhe...

~ yus ~ said...

kalau yus, mana2 yang masih boleh pakai, yus recycle je, tp yang baru tetap beli, contoh baju, tak kan semua dia nak dpt yang recyle, kesian. Tapi cot bed, pushchair, carseat semua abang dan kakak dia punya..:)