Wednesday, December 19, 2012

Resipi Tiramisu Simple :)


Hari tu dah buat dah kat ENTRY NI.... kiranya ni 2nd time buat... ramai yang macam pelik saya buat tiramisu sekejapan jek... sebab memang senang ya amat buat benda alah nih... saya ni buat time si Naufal tido bolehlah nak ke dapur.. kalau tak..dia memang stok yang dok celah kaki time kita kat dapur... oooohh sangat-sangat merbahaya ok.... selalu saya nak masak tengok mood dia tengah ok main kat depan.. barulah boleh masak itu ini... klu tak.. mintak ampunler.. tak nak ambik risiko... tengah goreng ikan dia dok celah peha... ooh... baik tak yah masak.... oh membebel sekejap saya di situ... so tiramisu ni memang tak payah bakar-bakar semua... cam buat puding jek pun...  ok gambar bahannya adalah seperti di atas...  


Bahan-Bahan Yang Diperlukan :-

1 biji sponge kek atau apa2 kek

250ml whipping cream
200gram cream cheese 
(Kalau dapat Philadelphia tu lagi best)
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla

1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan



Langkah2 atau cara2nya pulak :
1. potong kek kepada 3 bahagian.. buat 3 lapisan kek ye..
2. Putar Cream Cheese dengan 250ml Whipping Cream + 1 sudu kecil Esen Vanila + Setengah Cawan Gula Kastor = Pukul sampai kembang.
3. Secawan air panas campurkan nescafe dan kacau (Tujuan untuk melembapkan lapisan kek)
4. Susun lapisan kek yg pertama pada bekas/acuan yg sesuai.. lembabkan kek tersebut dgn air nescafe 
5. Masukkan 1/3 dr bahan yg di putar td.. sapu rata sampai semua bahagian lapisan kek tertutup..
6. Kemudian taburkan serbuk koko ke atasnya.. guna penapis time nak tabur kalo nak nmpk cantek..
7. Pastu lapiskan dgn layer kek yg kedua.. ulang proses yg sama mcm td.. buat sampailah layer kek yg terakhir tau.. 
11. Dan ini hasilnya :-



9 - Dah siap, saya buat bekas besar-besar dulu buat bekas kecit cinonit.. tak puas nak makan.. so buat bekas besar pulak.. satu bancuhan dapat 3 bekas ni... langkah terakhir - sumbat jekla dalam peti ais.. kalau nak lagi best.. letak kat freezer beku tu.. lagi sedap..hik hik...pastu ngap je masuk mulut... so selamat mencuba. Kalau nak lebih detail boleh klik kat blog ANA SUZANA  sifu masakan saya... hik hik...



3 comments:

baby lydia said...

like !! like !! ^^

My Love said...

memamg sedap.... selalu jugak buat tiramisu ni :)

HelloTo myself said...

kak, yang whipping cream pakai jenis yg untuk masak ke yg hiasan punya?