Thursday, February 28, 2013

Bila Anak-Anak Demam...




Bila anak-anak demam.. memang mood apa pun tak de...
Akak Aqilah demam start petang Rabu dah... Khamis tu badan dah panas..
Dan saya terpaksa EL.. risaukan klu anak-anak demam ni...
Risaukan suhu badan dia takut naik mendadak...
Petang bawak ke klinik... rupanya tonsil... dan kali ni tonsil Aqilah agak besar...
Oh... mama sangat risau... Dapat antibiotik ubat semua....
Alhamdulillah esoknya hari jumaat.. demam Aqilah dah baik...
Tapi mama stil el lagi... elok je dah petang... badan adik pulak dedar-dedar...


Oh cek suhu adik dah 38.2... terus bawak klinik sebab takut melarat...
Dan nak bagi adik ubat... sikit punya seksa... Ibarat kiamat dunia ni... dengan merontanyer.. dengan menangisnyer... Oooh... hati mama kan ibarat kaca.. tak boleh tengok anak menangis... Yang hairannya... walaupun bagi ubat.. suhu stil tak turun-turun... Nak dapatkan suhu 37.9... 37.8... memang takkan dapat.... still atas 38C.. Pelik mama rasa... Dan malam Ahad tu suhu sampai mencecah 40.1.. Oh ini memang tak boleh dibiarkan... cepat2 sumbat ubat punggung... Kalau tak turun jugak.. ingat nak bawak Adik ke hospital jek dah... Sebab macam suhu dia tak nak turun2... tapi alhamdulillah lepas bagi ubat... Dan lap badan ngan tuala basah... suhu turun 38.6... Dan Alhamdulillah jugak Ahad tu.. suhu adik makin turun dan makin turun.... Oh sangat risau bila anak-anak demam... Yang merisaukan Aqilah sampai hari selasa... dalam satu hari badan still ada dedar2... Maybe tonsil belum betul2 hilang... dan semalam baru betul2 sihat dan badan dah tak dedar2.... Dan hari ni dah ke sekolah semula macam biasa.... Tapi pagi ni badan adik kembali dedar... oh mama sangat takut klu demam tu datang balik.... Harap cuma dedar-desar ajelah... kejap lagi lunch time nak lari balik kejap... Ambik kakak kat sekolah and balik rumah....

4 comments:

zarena heeney said...

semoga cepat sembuh anak-anak akak..

dayana yana said...

kasihan...
semoga cepat sembuh..

dayana yana said...

kasihan...
semoga cepat sembuh..

dayana yana said...

kasihan...
semoga cepat sembuh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...