Thursday, October 16, 2014

Kelas KAFA - Islamic Enrichment Centre (IEC)

Sebenarnya dah hampir 2 minggu Aqilah transit di IEC... so far alhamdulillah.. tempat selesa dan tak crowded sangat... yang penting saya sendiri rasa senang hati letakkan Aqilah di situ untuk kelas KAFA berbanding di sekolah yang saya tak tahu apa dia makan dan macamana dia nak bawak diri di sekolah untuk kelas KAFA... mungkin bagi mak mak yang bekerja dekat dengan sekolah anak tak de masalah untuk jengok-jengok anak di sekolah waktu lunch.. tapi mcm saya yang bekerja di Putrajaya anak bersekolah di Nilai ni... memang tak mampu nak ulang tiap2 hari untuk jengok anak... 

Memang pada Aqilah dari awal persekolahan saya tak daftarkan dia untuk sessi petang untuk kelas KAFA... disebabkan sebab2 di atas... saya tak leh nak imagine macamana Aqilah nak makan tengahari... nak tukar baju... dan lepas kelas nak tunggu saya ambik pkl 6.. allahuakbar.. saya tak berani dan tak percaya pada dia... macam-macam perkara saya fikir... saya bukan mak yang kuat untuk biarkan anak saya berdikari.. mungkin boleh.. tapi saya tak kuat... :(

Kenapa hantar Aqilah kelas KAFA hujung tahun...??? mungkin itu persoalannya... tapi disebabkan dia jugak yang push saya kot... hari2 minta saya daftarkan dia nak belajar kelas KAFA.... ooohh anakku... mama tak kuat untuk biarkan awak berdikari cari makan tengahari sendiri nak... mama tak kuat nak biarkan awak tunggu mama bila habis kelas KAFA pkl 5.. nak tunggu mama pick up awak pkl 6... allahuakbar nak... mama tak kuat... So kebetulan jiran saya ada hantar anak dia di IEC... memang saya dah lama plan nak hantar Aqilah ke sini.. cuma ingat nak tunggu dia masuk Tahun 2... tapi tak perla.. mungkin lagi awal lagi bagus untuk dia... so saya pun malas nak tunggu tahun depan... saya walk in je terus tengok tempat dia... 

Alhamdulillah syukur sangat-sangat... saya pergi saya dah puashati dengan tempat dia... nampak sangat selesa... dan tak crowded...

Intrance depan bila masuk gate... inilah building 3 tingkat IEC...

 Actualy ni ruang solat... ni gambar lama saya ambik dari FB IEC...



 Ini library diorang...

Ini kelas-kelas untuk belajar.. 


Ini jadual tiap2 petang...  Aqilah selalunya pkl 1.30 dah sampai IEC... selalunya terus ke cafe untuk makan... ada sorang pembantu yang akan tengok2kan diorang makan... diorang tak makan ramai2.. siapa sampai dulu.. so dia boleh ke cafe untuk makan... makan secara buffet... lepas makan boleh naik atas untuk mandi (locker dan katil disediakan)... selalunya lepas mandi ustaz dan ustazah dah tunggu untuk solat Zohor berjemaah... after solat pkl 3.00 start kelas KAFA sampai pkl 4.30... minum petang pun disediakan... lepas minum petang... solat Asar berjemaah... sementara tunggu 5.30 diorang akan buka buku sekolah untuk buat homework.. tapi selalunya klu tak de ustazah monitor.. diorang main je... 5.30 sementara tunggu parent pick up... ustazah dan ustaz bawak diorang ke padang untuk riadah.... 

Alhamdulillah Aqilah seronok sangat kat IEC saya tengok... yang pasti saya pun senang hati... Tapi kat sini memang tak crowded klu sesapa duduk Nilai dan tengah pening nak fikir nak hantar anak kat mana untuk transit after sekolah bolehlah register kat sini.. saya recomend sangat2... daripada kita tak senang hati tinggalkan anak di sekolah... rasanya lebih baik kita habis duit sikit untuk transit anak di IEC ni yurannya RM150 sebulan... pendaftaran RM300... insyallah berbaloi...

Ni facebook Islamic Enrichment Centre Putra Nilai

Note : Ada yang tanya.. Aqilah balik Sekolah sapa yang pick up dia untuk ke IEC...? Sebenarnya dari awal tahun saya ditemukan dengan keluarga ini, keluarga yang selalu buat saya terhutang budi... saya ditemukan masa mula pendaftaran Aqilah.. kebetulan dia pun hantar anak dia... dia menawarkan kami untuk hantar Aqilah balik ke rumah setiap hari (Hanya tuhan saja yang mampu membalas...) kebetulan suami dia kerja di USIM memang lalu depan rumah saya....  dan bila Aqilah saya hantar ke IEC... dia pun sanggup hantar Aqilah ke IEC.... ya allah betapa syukur tak terhingga saya ditemukan dengan hamba allah yang terlalu baik hati ini... rezeki tuhan beri dalam pelbagau bentukkan...mungkin  itu salah satu rezeki untuk saya yang tuhan berikan... syukur alhamdulillah.... 

11 comments:

:|: TinTa Kibod :|: said...

sebak baca pasal Hamba Allah tu...
bukan senang sekarang nak jumpa kebaikan seseorang tu...
syukur kak...syukurrrr!!

Puteri Satu said...

betul tu.. akak pun sebak dengan rezeki nan satu yang allah berikan ini....

Amanda Suria said...

Dania SA mmg daftarkan kafa masa dia darjah 3..sampai sekarang Alhamdulillah xde masalah sbb sekolah dlm taman dan mmg atuk pantau...nak plak atuk dh pencen...boleh la tolong tgokkan sementara mama balik on weekend

Amna Faqiha said...

Ya Allah, sebak dan kuar air mata baca nota tentang hamba Allah tu, bertuah mama dan aqilah...saya tak tahu mcm mana nak hadapi amna thn 1, 2015, inysaAllah dipermudahkan juga..Aamiin..

Lina said...

Kak, betul ke tahun depan EIC dah handle utk 12tahun ke atas shj. Dah bertukar jadi asrama penuh.

Puteri Satu said...

ye betul Lina... :( sedih sgt coz Aqilah memang suka sgt IEC... jiran2 akak semua frust.. sebab diorang pun plan nak hantar anak diorang kat situ.. tapi nak wat camana.. tak de rezeki...

umedotaulad said...

Assalamualaikum puan puteri satu sekaranģ ini dimana boleh hantar anak kelas kafa? Saya baru berpindah di nada alam

umedotaulad said...

Assalamualaikum puan puteri satu sekaranģ ini dimana boleh hantar anak kelas kafa? Saya baru berpindah di nada alam

Puteri Satu said...

umedotaulad

IEC ni dah lama tutup utk kafa... sekarang diorang buat sekolah tahfiz... sayang sangat rasa... anak akak sekarang.. kafa kat sekolah je ... lepas sekolah pagi... petang sambung kafa sampai pkl 5... kat putra nilai tak byk kelas kafa private.. yg akak tahu.. satu dekat area sate wily... nama minda cerah.. ada kafa.. dan satu lagi.. at-tabiyan dekat desa anggerik.. tapi dua2 ni budak2 ramai .. agak pack... try la g tengok..klu ok..kan... Nada alam kat mana ye..??

umedotaulad said...

Saya nada alam 1 taman baru dekat shj dgn ktm batang benar
Itulah sdg mcr kelas kafa utk ank saya drjh 1 skg ni
tq for info

Affni Shahida Jamaludin said...

Assalamualaikum..

Sekolah ni dah tak de yer untuk darjah 1?
Saya tengah mencari sekolah agama / kafa untuk anak saya di area nilai ni.

Boleh cadangkan kat mana?

Thank you.

www.mamacilik.com