Tuesday, October 14, 2014

Kembali Mencuba Lens

Sebenarnya 8 tahun lepas memang saya pengguna contact lens yerlah masa tu masih bujang masih single (ecececeh la sangat...) rasanya hampir 4 tahun kot saya pakai lens... sampai saya kawin tahun 2006.. bila Aqilah lahir... biasala schedule kita pun berubah.. pepagi nak kena siapkan anak... nak membelek lens pun tak sempat (alasan sesangat nih...) lama2 rasa mcm dah selesa pakai spek... tak kisahlah buruk ke hodoh ke pakai spek kan.. janji selesa... kebetulan husband pun pakai spek so memang tak kisah... lantak laki bini pakai spek kan...

Baru-baru ni... teringin nak pakai lens balik... yerlah dah 8 tahun pakai spek... bila tengok akak ipar pakai tu.. lawa je (dia memang dah lawa.. hahha) tapi degil nak pakai gak kan... saya pun try beli kat sini... Korean Lens Shop sekarang tak yah korang nak belek2 kat kedai ke kat mana ke... bila g kedai mcm segan2 nak beli kan (sayalah cam tu...) terasa mcm salesgirl tu kata... eii muka gini ada hati nak pakai lens... terasa2 jekla dia kata gitu.. padahal orang tu tak heran pun ko nak pakai lens ke tak nak ke.. bukan duit dia pun habis kan.. hahahaha.... Tapi lens yg saya beli ni memang ok... korang kalau nak beli boleh g fb Korean Lens Shop tu... macam2 kaler ada...


Ni lens saya beli.. tak mengagak beli kaler brown agagagagaggaa... (perasan sangat dah ni...).. bila dah lama tinggalkan cara pemakaian lens ni.. saya mcm confuse nak beli solution dia plak... hadoi la... nasib je tak de jual online klu tak confirm saya beli online jugak... klu sesapa tahu ada sesapa jual solution contact lens kat online roger tau.. hahaha... saya bukan tak nakbeli kat kendai optik cuma mcm.. malas nak g kedai.. pastu nanti salesgirl or salesman tu tanya nak brand mana satu.. pastu tanya dah lama pakai lens ke.. itu ini malas nak menjawab hahaha...

Pic credit from google

Last2 saya beli Complete Moisture Plus tu... dapat free casing tu sekali... RM20.. Weekend hari tu keluar trylah pakai... ok ok jekla.. cuma sebab dah lama sangat tak pakai lens... rasa pelik kejap mula2 tuh... wahahahha..

Nah saya belanja satu gambar saya pakai lens...

Please korang abaikanla muka mcm pau saya tu ye....

Uols jgn risau.. tak nampak sangat kaler brown kat mata kecuali klu beli kaler biru atau hijau kot... maybe nampakla... saya memang kalau boleh tak nak nampak sangat pakai lens.. sebab tu ambik brown kan....


Kat sini saya kasi info sikit untuk korang pasal penjagaan lens...

1) Basuh tangan secuci-cucinya dengan sabun (dettol, lifebuoy, protect etc) dan keringkan tangan dengan tuala bersih sebelum pegang contact lens..make sure, tiap kali nak pegang lens, tangan kena cuci yeee...tak kira la, masa nak pakai ke, nak tanggalkan ke, tetap kena pastikan tangan bersih...sebab kuman kat tangan boleh memberi kesan tak baik kat mata...
  
2) Seelok-eloknya, guna la air solution yang disuggest oleh orang yang pakar. Pastikan ia sesuai ngan mata kita jugak...dan kalo dah serasi dengan solution ni, jangan gatai tangan nak tukar-tukar unless ade nasihat dari pakar suh tukar...lagi satu nota penting, jangan campur-campurkan solution ye...memang tak digalakkan buat sebab takut isi kandungan tak sama dan boleh merosakkan contact lens...nota lagi lagi penting, jangan sesekali cuci contact lens dengan air paip ke air mineral ke air suling ke kerana takut dikhuatiri ade bahan-bahan or bakteria didalam air yang kita guna tu...
  
 3) Ikut arahan cara nak pakai contact lens, cara nak tanggalkan, cara nak cuci contact lens betul-betul tau...jangan nak main shortcut je yeee...buat betoi-betoi secara berhemah...
  
4) Selepas pakai contact lens, make sure casing dicuci dan dikeringkan dengan betoi...dan seeloknya tukar la casing tu sebulan sekali...sekurang-kurangnya bila camni, casing kita akan sentiasa bersih...

 5) sebelum nak pakai tu, makesure contact lens berada dalam kedudukan mangkuk ye, bukan pinggan...kalo bentuk pinggan, bila pakai, akan rasa tak selesa...so kena la kalih kan ke bentuk mangkuk...
  
 6) Untuk yang suka bermekap, pakai contact lens sebelum mula bermekap...sebabnye kalo dah mekap, baru nak pakai, takut barang mekap tu terlekat kat contact lens dan boleh merosakkan mata dengan bahan tak bagus...time nak remove mekap pun, kena buangkan lens dulu baru buangkan mekap...kalo korang ade mekap khas yang memang elok untuk si pemakai contact lens, lagi bagus...terjaga mata korang tau..
  
7) nak swimming ke, nak sauna ke, nak spa ke, silalah tanggal contact lens dulu yeee....
  
8) Jangan tidur sekali dengan contact lense . Jangan tidur sekali dengan contact lense .Jangan tidur sekali dengan contact lense .jangan jangan jangan sesekali tido dengan contact lens...tak baik untuk kesihatan...
  
9) contact lens yang expire hanya boleh extend pakai untuk sehari dua sahaja...tak leh lebih...kalo lebih, cer korang tengok, nanti konpem mata korang akan merah-merah dan rasa tak selesa...tapi seeloknya, kalo dah expired, buang kan je la..tak yah la nak extend-extend pakai...takut rosak mata nanti kang...
  
10) Jangan sesekali memakai contact lens orang lain yeeee...kita tak tau jumlah protein yang dikuarkan oleh mata si pemakai tu berapa banyak, kita tak tau camne dia cuci contact lens dia tu, kita tak tau camne dia jaga contact lens dia tu...so kalo main redah je, tak pasal-pasal, kuman-kuman ke ape ke boleh terus melekat kat mata kita dan boleh mendatangkan penyakit...tak ke susah diri sendiri nanti...

**Lens Yang Baru dibeli haruslah direndam dengan air sollution selama 8 jam baru boleh pakai ya. Jangan sesekali guna air yang kat dalam botol contact lense yang baru dibeli sebagai sollution, itu bukan sollution ya...


2 comments:

Sue said...

saya pun da lama tak pakai lens. sejak tertidor n lens terselit2 celah biji mata, tak pakai dah. hehehe... mcm best je nk pakai balik

Amanda Suria said...

X pernah dan x reti pakai...pernah cuba tp mmg x selesa. ..at last x yah la....kang mcm2 plak jd...