Tuesday, September 20, 2016

Anak dan Buku


Anak-anak saya kalau bawak ke book store memang seronok...
Bukan saja seronok tengok buku yg banyak2 nih..tapi diorang seronoklah mengepow beli stationarys... time tuh la mengadu... eraser hilang... sharpener kawan curikk... eh mcm2 la...
semua benda tak de..semua benda nak baru... si kakak lah.. si adik sebab tadika.. tak perlu sangat pensil pemadam ni.. semua guna skol punya.. so dia mcm tercengang2 gitu jekla bila si kakak mengadu itu ini hilang..tapi adik selalu mengadu...

`Mama.. kawan2 adik semua ada pencil box... adik je tak de..'  elleh ye la sangat tuh... padahal dah beli.. dia je tak keluarkan dari beg... ada pencil box kadang2 tak nak bawa g skol...beli barang baru.. malu2 nak keluarkan dari beg sekolah... ntah apa2... Aqil Naufal kan pelik sikit.. hahaha...

Sekarang kalau boleh saya cuba bawak budak2 ni habiskan masa kat bookstore...
Daripada bawak tempat main2 tuh... ni aktiviti weekend... masa cuti sekolah...
Saya cuba tackle minat diorang pada buku... sebab saya akui anak2 saya ni...
Bukan jenis ulat buku... klu beli buku bawak balik... sekali dua je dia belek..
Pastu tinggal... tak usik2 dah.. emm.... si adik sejak boleh baca ni...
Memang suka buku... apasaja semua nak baca... heheheh...

Lately ni g mana2 saya mesti ajak diorang singgah kedai buku...
Alhamdulillah.. adamasa berejam2 jugaklah diorang lepak baca..
Lepas ni kalau boleh g memana... mesti wajib singgah bookstore...
Tak nak perabis duit kat mainan sangat dah lepas nih..sesekali jek boleh...
Huhuhuh....

2 comments:

Salina@IbuAqil said...

Nak try jgk dkt aqil..
Dia pn jenuh nak disuruh baca buku..
Kat umah lagi lah..
5 minit je tahan..
Ina dtg jenguk akak.. Rindu sgt..
Ina dh tukar url blog tau blog lama dh tutup..
Huhu! Jmpt dtg umah baru kami kak.. Muahx!

Hazrina Nasir said...

Dah bertahun tak jengah ke blog ni. Dulu rajin singgah. Besar dah anak-anak akak. Aqilah pun anak dara dah :D