Thursday, March 07, 2013

Asing Tempat Tidur


Act.. Aqilah Najla this year... bulan 5 ni dah nak masuk 6 tahun.. Tapi.. dia memang tido sebilik dan sekatil dengan kami lagi... maksudnya dengan saya.. husband and adik dia.. Aqil Naufal... Mesti ada yang imagine.. fuuh... sesak nafas satu katil share 4 orang kan... ooh tidak... Act... dua katil King and Quen kami combindkan.. hehehhe.. so memang luasla...kan.. memang lega untuk kami 4 beranak... ahak.. tapi saya tak suka view tu.. sebab terpaksa tengok bedsheet lain corak untuk dua katil.. hahahaha... tapi tak perla.. bersabar untuk satu jangkamasa sikit... sebab sekarang dalam proses memujuk si anak dara untuk tidur di bilik berasingan... 

Pernah dulu ajar dia tidur kat katil sendiri.. cuma tak pass.. sekejap je.. mama dia dah mengelupur tak redha anak tido asing.. buat pulak.. sejak umah sendiri.. 2 bilik lagi memang tak install aircond.. so takkan kita tidur sejuk.. anak tido panas kan.. dan 2 bulan lepas.. we all dan pasangkan aircond kat bilik satu lagi.. sebab my twin nak datang menumpang duduk sebulan kat ENTRY NI saya ada citer... hik hik hik... dan sekarang bila saya rasa Aqilah memang dah boleh tidur berasingan.. saya mula pujuk dia sikit2... 

Dan langkah pertama.. kena setting bilik tidur dia.. ha yang ni.. tak tahu bila nak set up.. plan nak cat atau taruk wallpaper kat bilik dia... 


Husband pasang katil besar ni.. sebab my twin, baby dia.. and husband dia nak tido kat bilik ni... so katil Aqilah.. terpaksa simpan...(Hajat nak belikan katil lain kat Aqilah....Hahaha.. kena fikir bajet lain pulaaakkan...) emm nanti fikir lain.. katil ni.. tak tahu nak letak mana dah.... ha sudah.. bilik ke-3 penuh dengan mainan menggunung... acaner nak buat...hik hik hik.. tak per.. nanti kita buat 5s untuk mainan budak2 kat bilik sebelah tu.. mana yang tak guna..kita masuk plastik hitam.. masuk tong sampah... kat atas  gambar tu.. memang bilik tu standard tak ubah apa2.. Yerla klu tak dari sekarang pujuk si kakak ... bila lagi dia nak tidur sendirikan.. takkan sampai umur dia 12 tahun.. 

Sekarang pun dia dah tahu... lepas mandi.. dah tak nak bogel2 sebab malu dengan adik & papa dia... sebab diorang lelaki.. dia perempuan.... selalu lepas mandi masuk bilik nyorok2 sebab malu kat adik... overr ye kau kak... hik hik... so.. dalam tahun ni.. memang plan nak ajar dia duduk bilik sendiri... (Harap-harap berhasil.. saya tak larat dah nak tengok view my bedroom ada bedsheet lain2 corak... ahak!)

Note : Korang anak usia berapa asingkan tempat tidur? 



3 comments:

Irfa said...

dah boleh ajar tapi kalau dipaksa laim jdnya ;)
biarla dia nak dgn sendiri
so far anak2 saya pun 6 tahun dah tido bilik sndiri

Shima said...

Salam perkenalan. Anak sy sebaya Aqilah. Masih tidur dgn kami. Sama je situasi Puteri1 dgn sy. Sy pun cadang nak tukar 100% bilik dia supaya dia rasa seronok dan tak takut tidur bilik sendiri.

Shima said...

Salam perkenalan. Anak sy pun sebaya Aqilah. 28 Mei ni genap 6 thn. Aqilah brp hb ye? Situasi kami pun sama, sdg usaha untuk pisahkan tempat tidur dia. Langkah pertama kenalah timbulkan rasa seronok dan berani dia untuk tidur dlm bilik sndiri. Kami pun cadang mcm Puteri1 klu blh nak tykar 100% dekorasi bilik dia. Senang2 jenguklah blog kami.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...